Donderdag 15/04/2021

Schepen met een knokploeg

Luc Bungeneers (Open Vld) torpedeerde de lijst van Annemie Turtelboom. De schepen, die de tweede plaats niet kreeg van de minister, trommelde zijn aanhangers op. Resultaat: 197 stemmen tegen en maar 193 voor.

Poets wederom poets, moet Bungeneers gedacht hebben. Twee weken geleden werd hij opzijgeschoven door nieuwkomer Turtelboom. De invloedrijke schepen van Financiën paste niet in het jonge verhaal van de justitieminister. Het lijstduwerschap, dat kon nog net. De ancien bedankte en leek vakkundig uitgerangeerd.

Dit weekend sloeg hij keihard terug. Zaterdag mochten de Open Vld-leden in Antwerpen en in de districten hun fiat geven voor de gemeenteraadslijst samengesteld door Turtelboom. Normaal een routineklus, maar niet voor Bungeneers. Die trommelde zijn liberale achterban op om tegen de lijst te komen stemmen. In zijn thuisdistrict Merksem, de grootste afdeling in Antwerpen, daagden 178 stemmers op. Dat is bijna evenveel als in het centrum en de acht andere districten samen. Door hun collectieve 'nee' (175 stemden tegen) werd de lijst Turtelboom afgekeurd met 197 stemmen tegen en slechts 193 voor.

Ledendictatuur

Bungeneers zegt dat hij de minister verwittigde. "Ze had zich deze ellende kunnen besparen door mij simpelweg de tweede plaats te geven", reageert hij fel. "Dat is toch geen overdreven eis? Ik verdien die plek door mijn goed werk als schepen van Financiën. Turtelboom heeft mij onheus behandeld, dat vindt iedereen, zelfs politici van andere partijen. Ik heb wat telefoontjes gedaan om mijn achterban te mobiliseren. Dat zijn vrienden die tenminste uit hun huis komen om mij te steunen."

Het liberale kopstuk was zelfs dubbel gewaarschuwd. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2000 schoven de lokale Vld-kopstukken ondernemer Christian Leysen naar voren als schepen, maar die keuze werd afgeschoten door de militanten op het partijcongres. De populaire Bungeneers ging met de portefeuille lopen.

Turtelboom ziet zo'n scenario zich niet opnieuw ontvouwen. "Acht van de negen districten hebben de lijst unaniem goedgekeurd. Ons project wordt duidelijk breed gedragen. Slechts één district ligt dwars", zegt ze. "Bungeneers organiseert een soort knokploeg om zijn zin te krijgen", vult haar woordvoerster Margaux Donckier aan. "Hij maakte gebruik van een achterpoortje. Mensen die ooit lid waren van de Antwerpse Open Vld, maar intussen in Neeroeteren wonen, kunnen wel nog stemmen. Bungeneers trommelde zo een 80-tal medestanders op. Dat is geen ledendemocratie, maar ledendictatuur. Dat achterpoortje gaan we binnenkort sluiten."

Frisse mensen

Hoe moet het nu verder? Volgens de partijstatuten moeten de Open Vld-leden zich binnen veertien dagen opnieuw buigen over de Antwerpse lijst. Ze krijgen dan weer de onveranderde lijst Turtelboom voorgelegd. Dat besliste het OKL, het orgaan dat instaat voor de lijstvorming, gisterenochtend unaniem. Ofwel gaan de leden deze keer wel akkoord met haar project. Ofwel komt er opnieuw een njet. Dan zullen de leden zelf bepalen welk plaatsje iedere kandidaat krijgt. "We gaan de regels strikt volgen", zegt Turtelboom, die het tweede scenario absoluut wil vermijden. "Onze leden moeten beseffen dat ze voor de keuze staan", verduidelijkt Donckier. "Het nieuwe verhaal steunen: een mix van gevestigde waarden en jong talent. Of blijven aanmodderen in Antwerpen met de oude generatie die alleen een postje wil."

Partijvoorzitter Alexander De Croo sluit zich daarbij aan. "Het is duidelijk dat we alleen kunnen groeien via de vernieuwing van Turtelboom. Zij kan frisse ideeën en mensen aanbrengen. Blijkbaar verzetten sommigen zich daartegen met hand en tand. Dat is spijtig. Of Bungeneers nog een toekomst heeft bij Open Vld? Ik zeg het al lang: iedereen die wil meewerken is welkom. Maar je moet wel willen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234