Zaterdag 31/07/2021

Schelfhout en de paus

In haar opiniestuk 'De paus heeft gelijk, ditmaal' (DM 27/3) doet Els Schelfhout een bewonderenswaardige poging om de uitspraken van de paus over het condoom te verdedigen. Hoezeer ik graag een grondige duiding had gelezen van dit pauselijke standpunt, de senator slaagt er niet in om op deze kromme uitspraken een rechte redenering te bouwen.

De senator breekt een lans om de pauselijke boodschap in de juiste, doordachte context te plaatsten. De paus stelt immers, en daarin lijkt de senator hem te volgen, dat het verspreiden van condooms het aidsprobleem niet oplost. Indien er zou staan dat 'énkel het verspreiden van condooms het aidsprobleem niet oplost', zou ik hem ook gelijk geven. Meer zelfs: alle gezondheidswerkers die met deze problematiek bezig zijn, zouden hem gelijk geven!

De rapporten van de Wereldgezondheidsorganisatie leren dat aids alleen maar kan bestreden worden door gedragsverandering te promoten. Hierin speelt het gebruik van het condoom een sleutelrol. Gezondheidswerkers over de hele wereld doen dus meer dan alleen maar het gebruik van condooms promoten. Ze promoten een combinatie van gedragsveranderingen om hiv-infectie door seksueel contact tegen te gaan, waaronder het correcte en consistente gebruik van condooms, het reduceren van het aantal seksuele partners, regelmatig uitvoeren van hiv-testen, het behandelen van soa's, ...

Mevrouw Schelfhout schetst echter een beeld als zou in de strijd tegen aids enkel het gebruik van condooms worden gepromoot. Ze gaat uitgebreid in op het feit dat condooms ook geen totale bescherming bieden tegen aids. Conclusie: de paus heeft gelijk. Een veiligheidsgordel geeft geen absolute zekerheid om levend uit een auto-ongeval te geraken, dus: weg ermee? Slecht idee! Tot op heden is het officieel standpunt van het Vaticaan nog steeds dat 'condoms may even be one of the main reasons for the spread of HIV/AIDS. Apart from the possibility of condoms being faulty or wrongly used, they contribute to the breaking down of self-control and mutual respect'. Deze uitspraak heeft geen enkele wetenschappelijke waarde en is dus klinkklare onzin, maar kan wel nefaste gevolgen hebben voor aidscampagnes in landen waar dergelijke uitspraken niet in dovemansoren vallen.

De senator heeft natuurlijk gelijk als ze stelt dat de hoogste gezagsdrager van de katholieke kerk recht heeft om zich uit te spreken over de basisprincipes van zijn geloof. Maar hij moet die ook toetsen aan de realiteit en zijn woorden wikken, zeker als het om mensenlevens gaat. Als afsluiter meldt de senator dat we ons beter misschien met andere (echte?) problemen bezig zouden houden (zoals handel met voorkennis) dan met het discours van de paus. Maar ook in ons land moeten deze uitspraken kritisch tegen het licht gehouden worden: hiv stopt niet aan onze grenzen en is ook hier een probleem. Of om het met een slogan te zeggen: "Bescherm jezelf. Ook tegen slechte ideeën". Condooms niet gebruiken in de strijd tegen aids is er zo één van.

Wim Van Wambeke, Gent

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234