Vrijdag 27/05/2022

Schelden op Europa is cool

Ivo Belet legt uit waarom hij wegliep uit het Europees halfrond tijdens de toespraak van de Tsjechische president Vaclav Klaus.

Belet is Europarlementslid (CD&V).

Tijdens een toespraak in het Europees Parlement nam de Tsjechische president Vaclav Klaus het ondemocratische en elitaire karakter van de EU onder vuur. Volgens Derk Jan Eppink (LDD) had Klaus een punt: 'Maar wat doen gevestigde Europolitici als Ivo Belet? Ze lopen weg als ze de waarheid horen' (DM 25/2). Belet heeft een repliek klaar.

De schrijfsels van Derk Jan Eppink (Lijst Dedecker) in De Morgen van gisteren illustreren perfect wat populisme is: vlot verpakte argumenten, die zo aannemelijk klinken dat ze echt waar lijken te zijn. In werkelijkheid zijn ze vals, maar het kost helaas wat tijd en volgehouden aandacht om ze te ontrafelen.

Eppink zegt dat de Tsjechische president Klaus gelijk had met zijn eurokritische discours onlangs in het Europees Parlement. Hij zegt ook dat 'gevestigde' Europolitici zich verschuilen achter de façades van Europa en weglopen als ze kritiek krijgen. Dat klinkt allemaal goed, maar het is helaas compleet naast de kwestie.

Weet u wat er zo ergerlijk was aan het optreden van Klaus? Op een ogenblik dat zowat iedereen (de Britten op kop!) het erover eens is dat we de financieel-economische crisis alleen nog met meer Europese samenwerking kunnen aanpakken, komt die man hier doodleuk een speech afsteken waarin hij enkel en alleen de mankementen van de EU in de verf zet. U moet weten dat Tsjechië momenteel voorzitter is van de Europese Unie. Een voorzitter hoort boven het partijpolitieke gewoel te staan en niet zijn hoogstpersoonlijke, ultraliberale en eurosceptische dada's ten toon te spreiden. Ik heb het halfrond verlaten op het ogenblik dat de man luidkeels en minutenlang werd toegejuicht van op de extreem rechtse en eurofobe banken. De voorzitter van de EU die in het Europarlement exclusief en uitbundig applaus komt halen bij extreem rechts. Il faut le faire.

De 'gevestigde' Europolitici kunnen geen kritiek verdragen, zo luidt het dan. Ze lopen weg als iemand hen komt vertellen dat Europa bureaucratisch en ondemocratisch is. Tja, wat moet je met zo'n uitlatingen? Als de Tsjech Klaus ons komt vertellen dat Europa te ver van de mensen staat, dan heeft hij gelijk. Ook als hij zegt dat we ons soms met dingen bezighouden die beter niet op het Europese niveau zouden worden geregeld heeft hij helaas gelijk.

Klaus zei echter ook het volgende: "Nog niet zo lang geleden, onder de communisten, leefden wij in een politiek systeem dat geen alternatieven toestond en daarom ook geen parlementaire oppositie. Hier, in het Europees Parlement, is ook maar één mening mogelijk en afwijkende meningen worden verketterd". Excuus, maar dat is populisme en vooral feitelijk onjuist. Gelogen dus. Het Europees Parlement is allicht het meest democratische parlement in heel Europa. In het Europees Parlement heb je inderdaad niet het klassieke spel van regeringsmeerderheid tegen oppositie. Precies daarom is dit parlement veel sterker dan de meeste nationale en regionale parlementen. Uiterst belangrijke en zeer gevoelige dossiers als de havenrichtlijn en de zogenaamde Bolkesteinrichtlijn zijn grondig bijgestuurd in het Europees Parlement, in sociale richting, dankzij de samenwerking tussen de grote politieke Parlementsfracties, en tegen de regeringen in. Ik ga ervan uit dat figuren als Klaus en Eppink dat ook weten, maar het zint hen niet omdat hun ultraliberale strekking in het Parlement doorgaans aan het kortste eind trekt.

Kloof verkleinen

Klaus zegt ook dat door dat vermaledijde Verdrag van Lissabon de kloof tussen Europa en zijn burgers nog zal toenemen. Elke rechtgeaarde euroscepticus heeft het recht om dat te beweren, maar het is wel niet juist. Dankzij dat Verdrag kunnen burgers, voor het eerst, zelf rechtstreeks invloed uitoefenen op de initiatieven van de Europese Commissie, en ook de inbreng van de nationale parlementen neemt toe.

Dat is allemaal algemeen geweten en toch vertelt Klaus daar een heel ander verhaal over. Waarom doet hij dat? Omdat Europa nu eenmaal vandaag geen geliefd verhaal is. De EU ligt onder vuur, omdat ze te snel is uitgebreid, te log is, te bureaucratisch en te traag. En voor populisten is het een genot om daar met ruwe hagel op te vuren. Het zal niet makkelijk worden om dat discours te bekampen met een genuanceerd pleidooi voor een slagvaardiger en sterker Europa. En toch is het precies dat wat we zeker tijdens de komende verkiezingscampagne willen doen: wars van populistische slogans de mensen proberen te overtuigen dat Europa meer dan ooit nodig is voor het welzijn van ieder van ons.

De EU ligt onder vuur, omdat ze te snel is uitgebreid, te log is, te bureaucratisch en te traag. En voor populisten is het een genot om daar met ruwe hagel op te vuren

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234