Donderdag 24/10/2019

Scheidsrechter: 'Sorry, Wilmots'

Na 36 minuten spelen werd het bijna uniform Braziliaans gekleurde stadion muisstil. Voorzet Mbo Mpenza, Wilmots klimt hoger dan Roque Junior en kopt de bal perfect in de hoek voorbij Marcos. 0-1 voor België, mirakel twee in aantocht. Om even snel weer uit te doven. Scheidsrechter Prendergast had een fout van Wilmots gezien. Doelpunt afgekeurd. Later zal diezelfde scheidsrechter zijn fout openlijk toegeven. Maar het onheil is dan al gebeurd. Een klasseflits en wat geluk van Rivaldo, een overdreven tweede goal van Ronaldo. België naar huis. Onverdiend, maar met grootste onderscheiding.

Kobe

Van onze verslaggever

Peter Goris

Enkel de echte gokkers gaven België vooraf een kans om Brazilië te verslaan en door te stoten naar de kwartfinale tegen Engeland. De Rode Duivels zouden zich slechts op één ding moeten concentreren: de schade beperken. Ze wilden trouwens toch zo snel mogelijk naar huis, had een enkeling zelfs gehoord. Gisterenavond, om 22.20 uur Japanse tijd, was de nationale, internationale, zelfs Braziliaanse pers het erover eens: niet Brazilië maar België had verdiend om komende vrijdag tegen Engeland op het veld te stappen. "We kunnen niet helemaal tevreden zijn. Deze wedstrijd had met een verrassing kunnen en misschien wel moeten eindigen", zuchtte ook bondscoach Robert Waseige.

De spelers hadden hem geen waardiger, geen mooier afscheid kunnen geven. Negentig minuten lang had België getoond dat het de afgelopen weken onterecht met alle zonden van Israël was overladen. Voor het begin van de wedstrijd kwamen de Brazilianen nog massaal vragen welke naam bij welk gezicht hoorde, moesten ze even glimlachen terwijl ze Vanderhaeghe of Van Kerckhoven probeerden uit te spreken. Op het einde van de wedstrijd hadden diezelfde nobele onbekenden hun Rivaldo, Ronaldo, Roberto Carlos en Ronaldinho wel lang laten zweten.

De eerste helft was nog niet goed begonnen of de Brazilianen werden al meteen met hun voeten op de grond gezet. Mpenza zag doelman Marcos wat ver uit zijn doel staan, schudde een slimme lob uit de sloffen, Marcos dankte zijn vingertoppen. De toon was gezet: België was hier niet gekomen om Brazilië een vrijgeleide naar de kwartfinale te schenken. Integendeel. De Belgen speelden niet alleen goed mee, ze dwongen ook kansen af. Het spel ging op en neer. Niemand die het overwicht kon opeisen. Vooral de verdienste van de Belgen.

Na een twintigtal minuten kroop België door het oog van de naald. Heerlijke krulbal van Ronaldo voorbij de weerloos starende De Vlieger. Nipt naast de kruising. Brazilië mocht een dik kwartier later de goden danken. Een zuivere kopbal van Wilmots, Marcos kansloos. Onbegrijpelijk floot de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast voor een fout van Wilmots. De herhalingen leverden niets op. "Met die goal van Wilmots was niets aan de hand", zal Waseige na afloop zuchten. "Ik voel me bestolen", ging Wilmots een stapje verder. Hij had zijn redenen. "De scheidsrechter kwam zich nadien verontschuldigen", verbaasde Wilmots elke toehoorder. "Hij had fase nog eens op beeld teruggezien en geconstateerd dat er inderdaad niets aan de hand was. Moedig van die man, maar we zijn er niets mee."

De tijd ontbrak om lang stil te staan bij het onheil. Ronaldo brak door de defensie, maar zag De Vlieger perfect in zijn voeten duiken. Even later tipte de punt van Ronaldo's schoen millimeters naast doel, na een scherpe voorzet van Rivaldo. Ronaldinho slalomde langs alles en iedereen heen, maar De Vlieger pareerde zijn gekraakt schot. Roberto Carlos besloot even later voorlangs. België beefde even, maar bezweek niet.

In extreme omstandigheden (26 graden, 64 procent vochtig) ging het de tweede helft zo mogelijk nog beter voor de Duivels. Met nog meer lef, karakter en vooral goed voetbal werd Brazilië op de eigen helft teruggedrongen. Het onwaarschijnlijke gebeurde: niet België loerde op die ene counter, maar wel Brazilië. Het aantal kansen aan Belgische zijde was na verloop van tijd nog amper bij te houden. Wilmots eerst met een krachtig schot naar de hoek en daarna met een schitterende plaatsbal naar de verste winkelhaak. Telkens pareerde Marcos even knap.

Een opnieuw ijzersterke Mbo Mpenza, de sterk ingevallen Sonck, de opnieuw nuttige Verheyen, stofzuiger Vanderhaeghe, de hard werkende Goor... Allen kregen hun kans, Goor zelfs de beste van allemaal, seconden voor tijd. Alleen voor Marcos, opnieuw in het zijnet. Het sprookje was op dat moment echter al voorbij. Twee echte kansen hadden de Brazilianen bij elkaar kunnen spelen in de tweede helft. Tweemaal was het raak. De eerste een beauty, van Rivaldo. Op de rand van het strafschopgebied balletje aannemen met de borst, rond de as draaien en binnenknallen. Met dank aan de tip van de schoen van Timmy Simons, die centraal in de verdediging een dijk van een wedstrijd speelde in plaats van de gekwetste De Boeck. Euforie op de Braziliaanse bank, waar de zenuwen steeds meer gespannen waren komen te staan. Nonchalante onderschatting had plaats gemaakt voor opluchting. De tweede goal kwam na een spijtige fout van Vanderhaeghe. Kleberson vliegensvlug aan de haal, voorzet naar de vrijstaande Ronaldo die zijn vijfde van deze wereldbeker onder De Vlieger tegen de netten prikte.

Een te zwaar verdict. "Uiteraard geloofden we na dat eerste doelpunt nog in onze kansen. We hebben trouwens nog twee of drie uitstekende mogelijkheden gehad. Maar die tweede goal was het einde", moest een aangeslagen Waseige vaststellen. "Niets was vandaag onmogelijk, ook een nieuwe verrassing op dit WK was in de maak. Jammer genoeg is voetbal niet altijd fair. Als Rivaldo schiet, heeft hij genoeg aan één speler die de bal nog even raakt om te scoren. Als Wilmots schiet, krijgt de keeper er nog net zijn vingertoppen tegen. Soms zit het in kleine dingen." "De Brazilianen waren te kloppen vandaag", ging de bondscoach verder. "We hebben goed op balbezit gespeeld, zoals ik gevraagd had, en het de defensie van Brazilië voortdurend moeilijk gemaakt met snelle ballen in de diepte en tegelijkertijd een zeer goede eigen defensie in zone. Maar het talent van Rivaldo heeft het verschil gemaakt. Jammer, maar we hebben toch getoond dat België kan voetballen. We waren misschien geen favoriet voor de wereldtitel, maar we hebben deze avond toch maar mooi reclame kunnen maken voor het voetbal. Het publiek zal tevreden zijn. En ikzelf ook, mijn laatste wedstrijd als bondscoach heeft me ondanks het verlies veel plezier gedaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234