Zaterdag 22/02/2020

'Scheidsrechter met veel ervaring'

Robert Jeurissen verdedigt Fifa en Peter Prendergast

Brussel

Eigen berichtgeving

Kurt Boes

"Bestolen." "Wie laat er nu een Jamaicaan een achtste finale van een wereldbeker fluiten?" "De Fifa bevoordeelt weer de grote voetballanden." Dergelijke uitspraken waren talrijk na de onverdiende uitschakeling van de Rode Duivels tegen Brazilië. En ook: "Wie is die Peter Prendergast eigenlijk?"

Peter Prendergast is een 39-jarige Jamaicaanse scheidsrechter met internationale ervaring. Sinds juni 1996 leidde hij tal van WK-kwalificatiewedstrijden in de Noord- en Midden-Amerikaanse zone (Concacaf), floot drie duels op de Olympische Spelen in Sydney en tal van ontmoetingen op verschillende Concacaf Gold Cups, het 'EK' van Noord- en Midden-Amerika zeg maar. In 2000 mocht hij zelfs de finale leiden.

Prendergast is dus geen meeloper, laat staan een beginneling. In de wedstrijd tussen Brazilië en België ging de hier onbekende scheidsrechter echter in de fout. Maar hij was lang niet de enige. In de eerste ronde van deze wereldbeker haalden de scheidsrechters een hoog tot zeer hoog niveau. In de achtste finales maakten sommigen echter spelbepalende fouten (zie kaderstukje). En dat waren niet allemaal nobele onbekenden uit voetballanden zonder geschiedenis. Anders Frisk en Melo Pereira zijn twee Europeanen met een ruime staat van dienst. Robert Jeurissen, oud-scheidsrechter en ondervoorzitter van de scheidsrechtercommissie, vindt het dan ook niet terecht dat er plots op zijn Jamaicaanse collega geschoten wordt. Al begrijpt Jeurissen ook na bestudering van de beelden nog steeds niet waarom zijn confrater Wilmots terugfloot. "Ik heb de beelden een aantal keren gezien, maar heb geen fout van Wilmots opgemerkt. Wat wel duidelijk uit de beelden bleek, is dat Prendergast gefloten heeft voor de bal in doel verdween. Hij zal dus wellicht iets gezien hebben of misschien had hij gewoon pech."

Er gaan stemmen op dat het niet verstandig was om een achtste finale te laten leiden door een Jamaicaan.

"Het stoort me dat er nu naar die man zijn afkomst wordt gewezen. Plots vergeet men zijn kwaliteiten. De Fifa zal echt geen scheidsrechters aanwijzen die hun job niet kennen. Binnen de Concacaf heeft Prendergast voldoende ervaring opgedaan.

"Ik ken hem niet, moet ik toegeven, maar denkt u dat Europese toppers als Antonio Lopez Nieto of Anders Frisk zo bekend zijn in Zuid-Amerika? We gaan er allemaal van uit dat goede scheidsrechters enkel uit Europa kunnen komen maar in Zuid-Amerika zijn de competities ook best wel hoogstaand. De Ecuadoriaan Moreno was zeer goed tijdens Zuid-Korea - Italië terwijl de Portugees Pereira dat handspel niet zag en Frisk in de fout ging bij die strafschop voor de Ieren. Een scheidsrechter zal altijd in eer en geweten oordelen maar hij moet in een fractie van een seconde beslissen."

Prendergast zou bij de start van de tweede helft toegegeven hebben dat hij fout zat en zich verontschuldigd hebben bij Wilmots.

"Op de beelden zie je beiden inderdaad even praten. En ook al weet je niet wat ze precies zeggen, ik denk niet dat Wilmots erover zou liegen. Als Prendergast zich werkelijk verontschuldigd heeft, is dat een tactische blunder."

Zou het kunnen dat hij tijdens de rust de beelden opnieuw bekeken heeft?

"In theorie zou dat kunnen, maar ik acht het weinig waarschijnlijk. Een scheidsrechter profiteert van die tien minuten om ook even te rusten en te drinken. Hij zal even met zijn grensrechters overleggen. Het zou dom zijn om ook nog even betwiste fases uit de eerste helft opnieuw te gaan bekijken. Onbewust laat je je daardoor misschien leiden in de tweede helft."

Kan het dat de Fifa soms bewust voor scheidsrechters kiest die wat minder stevig in de schoenen staan? In de hoop dat de favorieten of commercieel interessantere teams langer op een toernooi toeven?

"Dat geloof ik niet. Dan zou de Fifa niet langer met sport bezig zijn. Zodra de ethiek zoek is alles zoek."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234