Woensdag 21/08/2019

'Scheidsrechter doet Spanje wenen'

Spanje heeft zaterdag een kans gemist om voor het eerst sinds 1950 nog eens een halve finale op een WK te spelen. Nochtans lieten ze de kansen tegen de Zuid-Koreanen niet liggen: uit een handvol mogelijkheden scoorden ze twee keer. Maar de Spaanse doelpunten werden, misschien niet geheel onverwachts op dit WK, afgekeurd. De Spaanse furie was dit weekend dan ook in evenredigheid met het aangedane onrecht.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ive Van Orshoven

De Egyptische scheidsrechter Gamal Ghandour, boekhouder van beroep, werd zaterdag bijgestaan door lijnrechter Michael Ragoonath uit Trinidad en Tobago en diens collega Ali Tomusange uit Uganda. Het verlies van Spanje had veel te maken met de beslissingen van dit trio. Ghandour keurde immers twee geldige doelpunten af. Het eerste, in de tweede helft, was een kopbal van Ivan Helguera, te vergelijken met het doelpunt van Wilmots tegen Brazilië. Het tweede, in de eerste verlenging, was een kopbal van Fernando Morientes. De voorzet van Joaquin zou volgens lijnrechter Ragoonath echter achter de lijn zijn getrapt. De beelden toonden aan dat daar geen sprake van was. In een derde omstreden fase, tijdens de tweede verlenging, eiste de Ugandees Tomusanga op zijn beurt de hoofdrol op. Hij vlagde buitenspel terwijl Morientes alleen voor de doelman kwam.

Spaans bondscoach Jose Antonio Camacho zei vlak na de wedstrijd niet te weten of hij nu "gedegouteerd, gefrustreerd of triest" moest zijn. "Ik ben gedegouteerd omdat we iets belangrijks konden presteren maar men onze acties in de kiem smoorde. We gaan niet door, omdat er een lijnrechter zijn vlag in de lucht steekt en een arbiter fluit wanneer het niet moet", legde Camacho uit. "We hebben alles geprobeerd. Ik ben triest en gefrustreerd", zei hij. Middenvelder Luis Enrique reageerde gelaten op de uitschakeling: " Als ons doelpunt geldig was, zal heel de wereld dat gezien hebben, maar het dient tot niets om ons daar druk om te maken." De jonge doelman Iker Casillas, voor wie er nog WK's zullen volgen, legde de fout voor de uitschakeling eerder bij de zwakke Spaanse prestatie: "We moeten de scheidsrechter niet beschuldigen: we konden onze kansen niet omzetten; de strafschoppen zijn altijd een loterij. Tegen Ierland hadden we geluk, nu niet. We gaan wel naar huis zonder een wedstrijd te verliezen."

Niet alle spelers waren zo begripvol. "Wat vandaag gebeurd is, is een regelrechte diefstal. We hadden min of meer verwacht dat de scheidsrechter fouten zou maken, maar onze doelpunten waren allebei geldig", zei een woedende Ivan Helguera.

Met zijn twee afgekeurde doelpunten deed Ghandour 'beter' dan de Jamaicaan Peter Prendergast, de scheidsrechter van Brazilië-België die het doelpunt van Wilmots afkeurde. Het was echter geen unicum op dit WK: Italië had tegen Kroatië ook al twee doelpunten afgekeurd gezien. Het medeleven was dan ook groot in Italië, dat ook al de scheidsrechter niet mee had tegen Zuid-Korea. De Spaanse kranten en internetsites namen graag de Italiaanse complottheorieën over. Op de Spaanse site van Sports.com stelt een journalist dat "het normaal is dat de arbitrage het thuisland bevoordeelt. Maar wat in Zuid-Korea gebeurt, hoort thuis in de wereld van de economie en de politiek. De flaters van Ghandour zijn niet alleen te verklaren als een menselijk fout." De meest verkochte krant van Spanje, de sportkrant Marca, opende met: "Dit WK doet ons walgen". Op de voorpagina staat een foto van Helguera, die rood van woede de scheidsrechter een duw geeft. Op zijn tweede pagina noemt Marca de afgekeurde doelpunten 'de diefstal van de eeuw'. "Italië heeft gelijk, dit WK is bedorven", schrijft AS, een andere sportkrant. De kwaliteitskrant El Pais titelde: " Scheidsrechter doet Spanje wenen." Toch is de krant gematigder en schrijft de uitschakeling niet alleen toe aan 'het geklungel' van de scheidsrechter, maar ook "aan de slechte verdediging tegen een zwakkere tegenstander".

Ivan Helguera: 'Dit is diefstal'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden