Maandag 25/10/2021

Eurostadion

Schauvliege: "Niet aan politici om te beslissen over bouwaanvraag"

Het Eurostadion is gepland op Parking C van de Heizel, op het grondgebied van Grimbergen Beeld rv
Het Eurostadion is gepland op Parking C van de Heizel, op het grondgebied van GrimbergenBeeld rv

Als het van N-VA afhangt, dan krijgt het veelbesproken Eurostadion geen bouwvergunning. Volgens hen is de bouwaanvraag strijdig met de ruimtelijke voorschriften. Maar N-VA heeft daarover niets te zeggen, tikt bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) haar coalitiepartner op de vingers. "Of willen we terug naar de tijd dat politici zich mengden in bouwvergunningen?"

50.000m2 mag Ghelamco volgens de voorschriften van het ruimtelijk bestemmingsplan maximaal inpalmen voor recreatieve doeleinden op de site van Parking C op de Heizel waar het Eurostadion moet verrijzen. Volgens de bouwaanvraag, die de bouwpromotor op 15 december heeft ingediend bij de gemeente Grimbergen, blijven ze daar met 44.000 m2 ook ruim onder. "Maar die cijfers kloppen volgens mij niet", zegt Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA). "Zij hebben een gewogen gebruik berekend en tellen de periode dat het Eurostadion leeg zou staan niet mee als recreatieve bestemming. Dat klopt niet. Bovendien hebben ze alleen de grondoppervlakte in rekening hebben gebracht, terwijl ook de verdiepingen meetellen."

Reden genoeg voor N-VA om te vragen dat de bouwaanvraag naar de prullenmand verwezen wordt, zoals De Tijd vandaag kopt. "Als duizenden Vlaamse ondernemers zich strikt aan de voorschriften houden, dan moet dat ook gelden voor het Eurostadion. Ghelamco staat niet boven die ondernemers, de lat moet voor iedereen gelijk", aldus Ronse.

Uitspraken die niet in de beste aarde vallen bij de minister die bevoegd is voor die bouwvergunningen, Joke Schauvliege (CD&V). "Een gewestelijk stedelijk ambtenaar zal zich straks over het dossier buigen. Het is niet raadzaam dat politici op voorhand gaan opleggen wat een onafhankelijke beoordelaar al dan niet zou moeten vinden", klinkt het op haar kabinet. "Die ambtenaar zal in eer en geweten controleren of de bouwaanvraag conform de gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen is. Ik denk niet dat we terugwillen naar de tijd dat politici zich mengden in bouwvergunningen, of wel?"

Die gewestelijk stedelijk ambtenaar zal zich tegen einde maart uitspreken over het dossier. Dan verstrijkt de termijn van 105 dagen na het indienen van de bouwaanvraag. Maar eerst moet de gemeente Grimbergen, op wiens grondgebied het Eurostadion gebouwd moet worden, nog een beslissing nemen. Daar is de gemeente volop mee bezig, verzekert burgemeester Marleen Mertens (CD&V). "Wij bekijken momenteel alle bezwaarschriften. Half februari komt de bouwaanvraag op het schepencollege en nemen we een beslissing."

Grimbergen zal haar besluit vervolgens overmaken aan het gewest, dat dan nog tot eind maart heeft om zijn mening te geven. Is het advies van het gewest positief of houdt het zich afzijdig, dan kan Grimbergen zelfstandig haar eigen koers aanhouden. Beslist het gewest dat de bouwaanvraag niet strookt met de ruimtelijke uitvoeringsplannen, dan moet Grimbergen dat advies volgen en de bouwaanvraag afkeuren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234