Donderdag 08/06/2023

De Afspraak

Schauvliege haalt zwaar uit naar 'De Afspraak' voor 'kritiekloos' interview met Wouter Deprez

null Beeld Belga/Jonas Lampens
Beeld Belga/Jonas Lampens

Het kabinet van Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) uit felle kritiek op het interview met stand-upcomedian Wouter Deprez gisterenavond in 'De Afspraak' op Canvas. Hoofdredacteur Actuaprogramma's Televisie Carl Voet wijst in een persbericht erop dat 'woord- en wederwoord' een belangrijk principe is, van VRT Nieuws, maar dat betekent niet dat 'voor en tegen' in een en dezelfde uitzending aan bod moeten komen.

Minister van Milieu Joke Schauvliege is niet te spreken over het interview van presentator Bart Schols met comedian Wouter Deprez in 'De Afspraak' gisterenavond. In een persbericht hekelt Schauvliege het feit dat Deprez "gedurende tien minuten een heftige persoonlijke aanval inzet op een minister van de Vlaamse regering".

"De VRT-journalist heeft de minister niet om een weerwoord gevraagd en stelt geen enkele kritische vraag", klinkt het verder. "Een eerste beschuldiging: minister Schauvliege schuift de zwarte piet voor het onderbenutten van het boscompensatiefonds door naar minister Turtelboom (Open Vld). Nochtans bespreekt Joke Schauvliege dezelfde woensdag 21 oktober op pagina 5 van De Morgen, en enkel daar, de Europese begrotingsregels die het gebruik van het fonds bemoeilijken. Nergens valt de naam Turtelboom, uiteraard niet, het gaat om Europese regels en een aanslepend probleem. Alleen Wouter Deprez schrijft en beweert het omgekeerde, en Bart Schols herhaalt dat klakkeloos. En de bron? Die is glashelder, maar niet gecontroleerd."

"Publiek proces"

"Tweede beschuldiging: de minister heeft gelogen in het parlement. Zij heeft gezegd dat zij het geld van het fonds begrotingstechnisch niet volledig kan gebruiken. Maar ziedaar de ontmaskering door een quote van minister Turtelboom: 'Ik heb nog geen dossier gezien'. Conclusie: Schauvliege liegt, en dan nog tegenover het parlement, zo zegt Wouter Deprez. Bart Schols knikt, maar stelt niet de evidente vraag: vreemd dat die parlementsleden dat zomaar geloven? Zouden zij echt al die leugens slikken?"

"Natuurlijk niet, zij kennen de instructies van de minister van begroting van 8 november 2011, 19 juli 2012 en 16 juli 2013 om geen meeruitgaven op het fonds te doen, en de uitdrukkelijke weigering van de meerderheidspartijen bij de begrotingsopmaak van 2013 op de vraag om extra geld uit het fonds. Zij weten van de weigering van de inspecteur-generaal van financiën van 23 oktober 2014", aldus Schauvliege in het persbericht.

"Geen van de parlementairen vindt dat Schauvliege heeft gelogen tegen het parlement. Want Ingrid Lieten (sp.a) antwoordt: 'Ik weet, minister, dat de minister van Begroting u altijd naar huis stuurt met de mededeling dat het Boscompensatiefonds niet verder kan worden gebruikt omdat het een ESR-impact heeft. De middelen die de voorbije jaren zijn binnengekomen, mogen niet worden uitgegeven omdat ze dan als uitgave worden aangegeven'. En Wilfried Vandaele (N-VA) antwoordt: 'Wat betreft het Boscompensatiefonds. U hebt dat gezegd, we weten dat, er zit iets fout. We kunnen het niet aanboren wanneer we dat willen'. Het verslag staat gewoon op de website van het parlement, Bart Schols had dat met twee of drie muisklikken kunnen controleren."

"Tot finaal slot: de minister betreurt dat de openbare omroep een publiek proces laat maken zonder enige tegenspraak door de journalist of door haarzelf. Dat is in strijd met alle democratische spelregels en met de opdracht van de openbare omroep. Zij betreurt ook dat Wouter Deprez haar gratuit beticht van leugens, terwijl zij zwart op wit het tegendeel documenteert. Blijkbaar eindigt de kritische zin waar de Facebook-hype begint, ook bij 'De Afspraak'", besluit Schauvliege.

U kunt het fragment uit 'De Afspraak' hieronder bekijken.

VRT reageert

'Woord- en wederwoord' is een belangrijk principe blijft in de aanpak van VRT Nieuws, reageert hoofdredacteur Actuaprogramma's Televisie Carl Voet. Maar dat betekent niet dat 'voor en tegen' in een en dezelfde uitzending aan bod moeten komen.

"Hoe we programma's aanpakken, behoort tot onze redactionele autonomie", zegt Voet. "En dat geldt zeker ook voor de vragen die gesteld worden en de toon die gehanteerd wordt. Als we toelaten dat anderen dat gaan bepalen, overschrijden we een belangrijke grens. In dit concrete dossier zijn er nog veel vragen te beantwoorden. Het is niet door een programma onder vuur te nemen, dat er antwoorden komen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234