Maandag 20/09/2021

Schäuble plooit voor Griekse schuldverlichting

Griekenland krijgt schuldverlichting. Een klein beetje weliswaar - veel minder dan het IMF noodzakelijk acht om nieuwe Griekse drama's te voorkomen - maar de grootste tegenstander, de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, leek dinsdagnacht piepend en krakend door de bocht te gaan. Omdat Berlijn het IMF koste wat het kost bij de Griekse financiële noodhulp betrokken wil houden.

Bij het sluiten van deze krant was het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurozone nog gaande, maar nauw betrokkenen noemden een akkoord 'de meest waarschijnlijke uitkomst'. Naast schuldverlichting krijgt Athene ook een nieuwe schijf (van 10,3 miljard euro) uit de vorige zomer toegezegde noodlening van 86 miljard. Daarmee kan de regering-Tsipras tot eind oktober zijn financiële verplichtingen voldoen.

Het is een doorbraak als de ministers zowel de schuldherschikking als de deelname van het IMF veiligstellen. Het zal volgens betrokkenen de discussie over de Griekse crisis in rustiger vaarwater brengen. De bescheiden financiële geste van de euroministers volgt op het besluit van het Griekse parlement afgelopen zondag om opnieuw voor miljarden euro's te hervormen en besparen. De schuldverlichting verloopt conform de Duitse eisen: nu minimaal, zodat de Grieken niet achterover gaan leunen; en pas na de Duitse verkiezingen volgend najaar een besluit over een grotere stap. Iets anders krijgt Schäuble volgens eigen zeggen niet langs de Bundestag.

Aanvaring tussen

Dat de weerzin van Schäuble overwonnen zou worden, stond voor de eurogroepvergadering geenszins vast. Voorbereidend ambtelijk overleg maandagavond was uitgelopen op een harde aanvaring tussen Duitsland en het IMF. Schäuble verborg zijn irritatie gisteren niet bij aankomst in Brussel. Hij hekelde de publicatie door het IMF van een rapport waarin vergaande schuldverlichting voor Griekenland wordt bepleit: een voordeel voor Athene oplopend tot 85 miljard euro in 2060. Onverteerbaar voor Schäuble en de meeste van zijn eurocollega's.

Tekenend voor zijn boosheid hekelde Schäuble de afwezigheid van IMF-baas Christine Lagarde bij de eurogroep. Die gaf de voorkeur aan een conferentie in Kazachstan. "Ze is daar kennelijk onmisbaar", sneerde Schäuble.

Het IMF-rapport over Griekenland leest als één grote aanklacht tegen de Europese geldschieters, die sinds 2010 ruim 216 miljard euro aan Griekenland leenden. Kort samengevat stelt het Fonds dat van alle Griekse beloften en Brusselse groeiscenario's, weinig tot niets terecht is gekomen. Als voorbeeld verwijst het IMF naar de harde, nachtelijke onderhandelingen in 2012 opdat de Griekse staatsschuld in 2020 op 124 procent van het bruto binnenlands product zou uitkomen. De schatting is nu 174 procent.

Opeenvolgende Griekse regeringen hebben verzaakt de beloofde sanerings- en hervormingsafspraken uit te voeren, zegt het IMF. Met als dieptepunt de vorige Griekse regering met toenmalig minister van Financiën Yanis Varoufakis. Maar ook de huidige ploeg van premier Alexis Tsipras vindt geen draagvlak voor de hervormingen, getuige de aanhoudende stakingen. "Op alle belangrijke beleidsterreinen - financiën, stabiliteit banken, arbeids-, goederen- en dienstenmarkt - schieten de regeringsplannen tekort", volgt het IMF.

Bleke afspiegeling

Griekenland moet niet alleen hervormen maar ook lucht krijgen, aldus het Fonds. Zonder schuldverlichting bereikt de Griekse schuldberg in 2060 een recordhoogte van 250 procent en gaat dan 60 procent van het nationaal inkomen op aan aflossing en rente. Een onhoudbare zaak, vandaar de vergaande voorstellen van het IMF: verlenging van de looptijd van de bestaande leningen met maximaal 30 jaar; nog langere aflossingsvrije periodes; en een maximum van 1,5 procent rente op de rente die betaald moet worden. En dat alles nu en zonder nadere eisen te besluiten. Anders kan het IMF niet langer meedoen aan de Griekse hulpprogramma's.

De ontwerpconclusies die dinsdag op tafel lagen, vormden een bleke afspiegeling van de IMF-eisen. Voor volgend jaar komt er een minimale renteverlaging (voordeel voor Athene: 220 miljoen) en wordt de looptijd van een deel van de verstrekte leningen iets verlengd. Pas in de opmaat naar 2018, kan er over grotere stappen gesproken worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234