Zondag 27/11/2022

Schatten-soektocht in Marrakech

Het is slechts drie uur vliegen naar Marrakech, maar zodra je uit de luchthaven stapt, voel je dat je ver van huis bent. Dit is instant-exotiek, met het zwoele klimaat, de wuivende palmbomen en de besneeuwde toppen van het Atlas-gebergte op de achtergrond.

door Sylvie Franquet

Het gevoel in een andere wereld te zijn beland, wordt nog intenser zodra je je in de kleine steegjes van de medina beweegt. Vrouwen rijden op bromfietsen gekleed in prachtige kaftans, in de soeks worden al je zinnen geprikkeld, door de felle kleuren van de stoffen en babouches, door de sterke geuren van de kruiden in de markt. Dit zijn slechts de eerste indrukken, en je hebt ze al opgedaan voor je in je hotel aankomt of eens in de stad uit eten gaat. Marrakech is betoverend, altijd geweest. Maar Marrakech bewéégt ook, nu razendsnel en in positieve zin.

De medina werd in de jaren negentig uitgeroepen tot beschermd Werelderfgoed en ze moest daarom gerenoveerd worden volgens strikte regels. Een paar jaar verder zijn er nu meer dan 600 riads, oude Arabische huizen rond een patio, gerestaureerd en omgebouwd tot kleine hotels meestal met vier tot acht gastenkamers, van heel eenvoudig tot superluxueus. Het zijn bijna stuk voor stuk prachtige gebouwen met weelderig houtwerk, tegels en pleisterwerk. Het ontbijt is Marokkaans, met honingpannekoekjes en brood, en als je er zin in hebt kun je de kokkin vragen om 's avonds je lievelingstajine of couscous klaar te maken.

Deze kleinschalige vorm van toerisme is aangenaam, en het maakt dat je gemakkelijk in contact komt met de plaatselijke bewoners en hun cultuur. Een ander voordeel is dat met de restauratie en influx van kapitaal de ambachten weer opgebloeid zijn. De stad trekt nu ook kunstenaars aan en ontwerpers die hun creativiteit kunnen botvieren met de hulp van vaardige ambachtslui. Je hebt het gevoel dat alles kan. Je bedenkt het maar, en iemand zal het voor je maken of organiseren.

De jonge koning Mohammed VI, bekend als 'M-six', houdt van de stad en haar energie, en doet wat hij kan om dit kleinschalige toerisme te promoten. Geen wonder dat dit een paradijs is voor souvenirjagers. Je kunt er shoppen voor goedkope gebruiksvoorwerpen of elegante kaftans en geraffineerde keramiek, verfijnd eten in een kader van 1001 nachten en slapen als prinsen in een oosters paradijs. En om van al deze weelde te bekomen is er niks beters dan een stoombad bij Les Bains de Marrakech (2 derb Sedra, Bab Agnaou, medina; 00212-44/38.14.28), of je te wagen aan een massage met arganolie of in een bad met rozenblaadjes.

Shopping

Voor de meest exotische sfeer moet je in de soeks zijn. Soek Semmarine is de hoofdstraat, maar het loont de moeite om af te dwalen in de zijsteegjes. De buurt van Moussaine is de chicste buurt in de medina aan het worden met leuke winkels en serieuze antiekzaken. Het is in deze buurt dat modeontwerper Jean-Paul Gaultier een huis kocht. Een andere leuke buurt is die rond de place des Ferblantiers vlak bij de oude mellah (joodse buurt) waar er er een juwelensoek is. In de Ville Nouvelle, in Guéliz, concentreren de leukste winkels zich vooral rond de gezellige Marché Central op avenue Mohammed V, en rue de la Liberté.

* Atika * (34 rue de la Liberté, Guéliz; 044/43.64.09) maakt Europese modische schoenen, genre Tods, en verkoopt ze voor Marokkaanse prijzen. Ze vliegen als warme broodjes de deur uit, zowel voor mannen als voor vrouwen, en twee huizen verder hebben ze net een kinderwinkel geopend met prachtige modieuze schoenen voor de kleintjes.

* Au Fil D'Or * (10 Soek Semmarine; 044/44.59.19) ziet er uit net als elke andere winkel in de soek, maar als je geïnteresseerd bent opent de eigenaar een luik onder zijn toonbank dat leidt naar een kelder vol prachtige handgenaaide hemden en kaftans tegen redelijke prijzen.

* Aya's * (11B Derb Jdid Bab Mellah in de medina; 044/38.34.28 of 061/46.29.16). De mooie Nawal el-Ghride verkoopt in haar boetiekje haar eigen collectie van elegante kaftans en hemden voor mannen en vrouwen, en leuke kinderkleren in linnen, met de hand afgewerkt. Ze maakt die ook voor het merk Bonpoint in Parijs. Nawal heeft een verfijnde smaak en verkoopt spullen van andere ontwerpers die ze leuk vindt, zoals juwelen, babouches en accessoires.

* Beldi * (9-11 rue Mousassine, Bab Ftouh; 044/44.10.76). De gebroeders en Abdelhafid maken op maat kaftans en djellaba's voor mannen en vrouwen, aangepast aan de westerse smaak.

* Kulchi * (1 rue Ksour, Bab el-Ksour, Mouassine; 044/42.91.77). Ongetwijfeld de meest funky boetiek in de medina, waar de Parijse ontwerpster Florence Taranne haar kleurrijke, 'nieuwe hippie'-collectie van zomerkleedjes, djellaba's, juwelen en shoppingtassen met khamsa- (hand van Fatima) motief verkoopt.

* Meryanne Loum-Martin * (Douar Abiad in de Palmeraie; 044/33.94.23, zie ook hotels). Hoteluitbaatster Meryanne Loum-Martin ontwierp zowat alle meubels in haar hotel, en alles wat je er ziet is te koop of kan gemaakt worden. Ze heeft ook een winkel in een van de villa's met haar lantaarns, glaswerk, juwelen, handgemaakte kaftans, boeken en leuke stijlvolle geschenken.

* Ministerio del Gusto * (22 derb Azzouz, Mouassine; 044/42.64.55). De Italiaanse ontwerpers Bizzari and Lippini laten hier hun verbeelding de vrije loop, in een zeer extravagante winkel met meubels, geschenken en accesoires, en een kunstgalerie waar hun vrienden van de hele wereld rond tentoonstellen.

* Mustapha Blaoui * (142-4 Bab Doukkala; 044/38.52.40. Een enorm magazijn met keramiek, lantaarns, houtwerk en meer leuk Marokkaans handwerk.

* Rahba Qedima * is een open markt die uitgeeft op de Souk Semmarine. Hier vind je kruidenwinkels en -dokters, waar je keukenkruiden kunt kopen, maar ook afrodisiaca en traditionele toiletartikelen. Herboriste Avicenne op nrs. 172-174 beweert een kuur te hebben voor elke kwaal.

* Scènes du Lin * (70 rue de la Liberté, Marché du Guéliz; 044/43.61.08. Een mooie winkel waar je alles vindt om van je huis een Marokkaanse riad te maken, met fijn bedlinnen, geborduurde handdoeken en exotische stoffen.

Bars / restaurants

* Casa Lalla * (16 Darb Djemaa, Riad Zitoun Laktime in de medina; 044/42.97.57; www.casalalla.com; enkel 's avonds met reservering) De jonge Britse chef Richard Neat verdiende twee Michelin-sterren met zijn Londense restaurant Pied-à-Terre, maar hij is nog steeds gelukkig dat hij koos voor een rustiger leven in Marrakech. Samen met zijn vrouw heeft hij er een klein riadhotel met zes kamers, en een veelbesproken restaurant waar hij een creatieve en heerlijk Marokkaanse keuken serveert.

* Chez Chegrouni * (Djemaa el-Fnaa; 044/44.53.50; elke dag 7-23 uur).

Dit is een van de oudere, traditionele restaurants met eenvoudige Marokkaanse gerechten zoals tajines, couscous en grillades.

* Le Comptoir * (Avenue Rechouada, Hivernage; 044/43.77.02; 16-1 uur, tot 2.30 op vrijdag en zaterdag). Hippe, duistere, oosters aandoende bar met mooie serveersters in roze jurken. Het eten is modern Marokkaans en mediterraan, en zelfs de buikdanseressen zijn hier chic. Boven is een trendy bar en er is een loungebar in de tuin.

* Dar Moha* (5 Sabet Grawa Laksour in de medina; 068/94.90.97 en 044/44.37.81; mohahimmad@yahoo.fr). De sympathieke chef Mohammed is koning in het beste restaurant van Marrakech. Moha kookt met flair en passie en alhoewel het menu ogenschijnlijk hetzelfde is als in andere Marokkaanse restaurants, verrast en verbaast hij altijd zodra de gerechten verschijnen: eerst met de mooie originele presentatie, en dan met de creativiteit en verfijning waarmee hij kookt. Het interieur, het vroegere huis van de Franse ontwerper Pierre Balmain, is intiem, maar het best van al is een tafel in de tuin met fakkellichten rond het zwembad.

* Le Foundouk* (Souk Hal Fassi, Kaat Bennahid in de medina; 044/37.81.90; lefoundouk@wanadoo.net.ma; 12-24 uur). Marrakech' meest trendy restaurant in een grote riad, waar donkere kleuren onderbroken worden door speelse lantaarntjes en kleurige accenten. Het lunchmenu, geserveerd op een prachtig dakterras met uitzicht op het Atlas-gebergte en de medina, heeft lichte snacks en salades, terwijl het avondmenu meer vullend Frans-Marokkaans is.

* Jemaa el-Fnaa* (open van 19 - 23.30 uur dagelijks). Deze wonderlijke plaats is elke avond opnieuw één groot feest. Tussen de raconteurs, de slangenbezweerders, kwakzalvers en toekomstvoorspellers kun je eten aan kraampjes die vers fruitsap, brochetten, soep met tuinslakken, schapenkoppen en couscous serveren voor een prikje. Hygiëne wordt regelmatig gecontroleerd door de overheid, dus daarover geen zorgen.

* Montecristo* (20 rue Ibn Aicha, Guéliz; 044/43.90.31). Een trendy, zeer Cubaanse bar waar foto's van Che omnipresent zijn, alsook mooie Marokkaanse meisjes, mojito's en salsa. Op het dak is een loungebar onder de sterren met narguilehs (waterpijpen).

* Les Terrasses de l'Alhambra * (Place Djemaa el-Fnaa; 044/42.75.70; dagelijks 7-23 uur) Dit is de perfecte plaats om uit te blazen met een muntthee of fruitsap, na het shoppen in de soeks, of voor een vlugge lunch van pasta en salade.

* Riad Tamsna* (23, Derb Zanka Daika, een zijstraat van Riad Zitoun Djedid in de medina; 044/38.52.72; dartamsna-a@menara.ma; 10-middernacht). Een prachtige riad in de medina met een lekker restaurant in de patio, en een kunstgalerie en winkel met leuk handwerk in de kamers errond. Het restaurant serveert heel mooi gepresenteerde Marokkaanse en mediterrane tapas, slaatjes en hoofdgerechten, of je kunt er ook terecht voor thee en koffie met Marokkaans gebak in de namiddag.

Hotels

Voor een ruimere keuze van riads, check de websites: Riads au Maroc: 044/43.19.00; www.riadomaroc.com; Marrakech Riads: 044/39.16.09; www.marrakech-riads.net en Riad-2000.com: 044/38.62.75; www.riad-2000.com

* Dar Naïma* (1 Derb Ouartani, Mouassine in de medina; 044/44.28.50; www.darnaima.com). Een goed-kopere maar heel mooi ingerichte riad met zeven comfortabele kamers rond twee patio's. Er is ook een kleine hamam, een dakterras en heerlijke couscous.

* Jnane Tamsna.* De Senegalese ontwerpster Meryanne Loum-Martin ontwierp drie villa's (foto's links en rechts), elk met zwembad in een prachtige biologische tuin vol groenten en welriekende planten, in de schaduw van palmbomen. De kamers zijn prachtig en luxueus, maar de luxe is vooral dat Meryanne alles en nog wat nog kan organiseren, van een yoga of kookles tot een fuif met een lokale band, of ze laat de winkels naar je toekomen als je geen zin hebt om je in de medina te wagen. Ze kent de stad binnenste buiten, en kent iedereen.

* Riad Farnatchi * (2 Derb el-Farnatchi, Kaat Benahid in de medina; 044/38.49.10; www.riadfarnatchi.com). Het vakantiehuis van de Britse hotelier Jonathan Wix, drie riads in één, is nu een luxueus, uitermate stijlvol en zeer exotisch, klein hotel. De manager Lynn is verzot op Marrakech en zorgt op een discrete manier dat je de leukste vakantie van je leven hebt. Zonneterras op het dak.

* Riad Tzarra* (22 Derb Lalla Azouna in de medina; 044/37.74.74; www.riadtzarra.com) De residentiële Kaat Benahid-buurt is nog steeds authentiek Marrakech, hoewel het slechts een korte wandeling van de Djemaa el-Fnaa en andere bezienswaardigheden is. Er zijn slechts vier elegante kamers rond een sobere patio met ultraklein zwembad, en een mooi salon met haardvuur voor een gezellig diner bij kaarslicht.

In juli opende in Marrakech het * Moroccan House* In de Guéliz, de moderne stad. Connections heeft een aanbod van vier of vijf dagen met vertrek op woensdag of zaterdag en verblijf in het Moroccan Hou-se. Prijzen vanaf 289 euro voor drie en 309 voor vier nachten. Inclusief zijn vluchten en luchthaventaksen, overnachtingen in halfpension, an-nulatieverzekering en brandstoftoeslag. Alle kamers hebben airco/ verwarming, hemelbed, badkamer met bad. En er is een zwembad.

Info www.connections.be

en de Connections-shops.

Van op Zaventem vertrekken driemaal per week lijnvluchten met Royal Air Maroc en met Atlas Blue.

Charters: Alle grote touraperatoren hebben Marrakech in hun pakket. Neckermann biedt een verblijf in een riad in Essaouira.

INFO Dienst voor toerisme van Marokko, Louizalaan 402,1050 Brussel, 02/646.63.20, fax 02/646.73.76, tourisme.maroc@skynet.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234