Zondag 19/09/2021

Dokterslonen

“Schaf je de supplementen af, dan gaan alle ziekenhuizen failliet”

null Beeld Eleni Debo / Jan Straetmans
Beeld Eleni Debo / Jan Straetmans

Het ene loonbriefje is het andere niet, dat weten ook onze artsen. Logisch, zegt BVAS-voorzitter Marc Moens, want via supplementen kunnen artsen hun inkomen vrij bepalen: “Daarin speelt een stuk concurrentie en vooral metier.”

Niet elke arts wordt gelijk verloond. Welke specialismen leveren het meeste geld op voor het ziekenhuis?

Marc Moens, voorzitter Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS): “De medisch-technische diensten zoals de radiologie, de klinische biologie en de nierdialyse krijgen hoge honoraria, maar ze moeten ook zelf hun technische infrastructuur betalen. Soms dragen zij tot 85 of 90 procent van hun inkomsten af aan het ziekenhuis.

“De puur klinische diensten, zoals bijvoorbeeld internisten, pediaters of longartsen, moeten vooral diagnoses stellen en patiënten opvolgen. Zij hebben weinig apparatuur nodig, dus ze dragen minder af. Zo verschillen de afdrachten enorm naargelang de specialiteit. We schrapen af van de grootverdieners om te herverdelen onder minderbedeelden.”Een UZ is niet hetzelfde als een AZ? Wat is een ereloon precies? Duizelig van alle termen? Laat ons helpen met het abc van de dokterslonen.

Reageren? Mail naar dokterslonen@demorgen.be

Waarom moeten de artsen zulke afdrachten betalen?

“In principe zijn alle honoraria puur voor de arts. Maar mocht dat gebeuren, zijn morgen alle ziekenhuizen failliet. Onze ziekenhuizen worden onvoldoende gefinancierd om uit eigen budget innovatieve dingen in huis te halen. Dus ook de artsen dragen hun steentje bij.

“De overheid is al flink gaan besparen op de honoraria van radiologen en klinisch biologen, dus krijgen die artsen minder inkomsten dan vroeger. Maar het ziekenhuis verwacht wel dezelfde afdracht als voorheen. Wat kan een arts doen? Een aantal onder hen gaat supplementen aan de patiënt vragen om terug aan hetzelfde inkomen te komen.”

Marc Moens, voorzitter van het artsensyndicaat BVAS. Beeld rv
Marc Moens, voorzitter van het artsensyndicaat BVAS.Beeld rv

Dit ereloonsupplement betekent wel een bijkomende kost voor de patiënt.

“Ik hou niet van het woord supplement, dit is gewoon een deel van ons honorarium. We zijn een vrij beroep, dus we mogen ons ereloon vrij bepalen. Daarin speelt een stuk concurrentie en vooral ook metier. Stel dat jij een melanoom achter het oog hebt, en er is maar één specialist in België die dat durft te opereren. Die arts vraagt 400 procent supplementen in zijn ziekenhuis en hij vindt dat verantwoord door zijn deskundigheid en reputatie. Persoonlijk vind ik dat overdreven en niet conform de medische deontologie, maar wettelijk kan dat.”

Een specialist is niet altijd een vrije keuze.

“Dat is zo, maar men vergeet vaak dat onze gezondheidszorg voor bijna iedereen toegankelijk is. We zijn in België enorm verwend tegenover onze buurlanden. In elk ziekenhuis kunnen patiënten aan een normaal terugbetalingstarief worden verzorgd. Alleen kan de patiënt dan niet kiezen voor een specifieke arts of voor een eenpersoonskamer. Wie dat wel wil, willen we op voorhand beter informeren over de kost van een ingreep.”

Een arts mag enkel supplementen aanrekenen in eenpersoonskamers. Levert dit dan zoveel extra inkomsten op?

“De supplementen op die bedden zijn juist verhoogd. Dat zijn supplementen op het kamerverblijf die niets te maken hebben met de artsenhonoraria. Ik vind de eenpersoonskamer geen goed criterium om supplementen voor de artsenhonoraria aan te rekenen, maar van wat moet je het dan wel laten afhangen? Van deskundigheid? Ook dat is weinig objectief te bepalen. En als je de supplementen afschaft, gaan we dan alle ziekenhuizen failliet laten gaan? Er is niet meer geld en dat zal er ook niet meteen komen.”

De vraag blijft waarom zulke supplementen nodig zijn. Is het loon van sommige artsen misschien te laag?

“Voor sommige specialisten is dat zo, ja. Risicovolle ingrepen worden nog niet voldoende naar waarde geschat. Neem nu een coiling in de hersenen, dat is risicovol precisiewerk. Die dokters moeten een beroepsaansprakelijkheidsverzekering betalen om u tegen te zeggen. Of een appendix wegnemen: normaal gezien een eenvoudige ingreep, maar problemen ten gevolge van onverwachte anatomische afwijkingen worden niet vergoed. Hier kunnen ereloonsupplementen wat corrigeren.”

Een ‘open MRI-scanner’ die de chirurg een intra-operatieve beeld biedt.
 Beeld ANP
Een ‘open MRI-scanner’ die de chirurg een intra-operatieve beeld biedt.Beeld ANP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234