Schadevergoeding in zicht voor 200.000 Fortis-gedupeerden
Naar schatting 150.000 tot 200.000 Fortis-gedupeerden hebben na bijna tien jaar eindelijk uitzicht op een (beperkte) schadevergoeding. Het hof van beroep van Amsterdam zette vandaag het licht op groen voor een schikking van 1,3 miljard euro tussen Fortis-erfgenaam Ageas en een aantal groepen gedupeerden.
Bijna tien jaar na de val van de beursgenoteerde Fortis bank kunnen de aandeelhouders van toen eindelijk een deel van hun koersverliezen recupereren. Het gerechtshof in Amsterdam zette hiervoor het licht op groen door de "Fortis-schikking" bindend te verklaren.
In die schikking is voorzien dat verzekeraar Ageas, als erfgenaam van Fortis, 1,3 miljard euro op tafel legt om de gedupeerden te vergoeden. De verbindendverklaring geldt niet voor de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB), al zou dat volgens de rechtbank geen effect mogen hebben op de schikking in zijn geheel.
Grootste schikkingsbedrag ooit
Het gaat om het grootste schikkingsbedrag ooit in Europa. Naar schatting zo'n 200.000 Fortis-beleggers, die tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 aandelen in hun bezit hadden, komen voor een vergoeding in aanmerking. Zij werden in 2008 misleid door het management.
Door de schikking te aanvaarden, verklaren de beleggers zich akkoord om geen gerechtelijke stappen te ondernemen. Gedupeerden die zich aan het akkoord willen onttrekken, krijgen hiervoor vijf maanden de tijd.
Ageas: "Bijzonder verheugd"
Verzekeraar Ageas reageert bijzonder verheugd. "Zo kunnen we dit gedeelte van de Fortis-erfenis eindelijk afsluiten, in het belang van alle voormalige Fortis-aandeelhouders, van Ageas en van zijn stakeholders. Dankzij deze schikking krijgen we onze strategische en financiële flexibiliteit volledig terug en kunnen we ons helemaal richten op onze kernactiviteit: verzekeringen", zegt topman Bart De Smet. Volgende maandag gaat het bedrijf meer duidelijkheid schenken over de procedure die de gedupeerden moeten volgen.
Ageas probeert al jaren een streep te trekken onder het dossier. In 2016 werd na maanden van geheime onderhandelingen met verschillende beleggersorganisaties zoals Deminor en het Nederlandse VEB een schikkingsovereenkomst bereikt die een einde moest maken aan jaren van procederen. Maar deze eerste overeenkomst -goed voor ruim 1,2 miljard euro- werd vorig jaar door het gerechtshof in Amsterdam niet-bindend verklaard.
Geld al opzijgezet
De rechter deed onder meer moeilijk over de royale vergoedingen die de belangenorganisaties ontvingen, net als over het verschil in vergoeding tussen actieve en niet-actieve gedupeerden. Na maanden onderhandelen tussen Ageas en de belangenorganisaties werd eind 2017 het schikkingsvoorstel aangepast. Ook de Nederlandse belangenorganisatie Consumentenclaim sloot er zich toen bij aan.
Het gerechtshof in Amsterdam verklaart dit voorstel nu bindend. Hiermee kan een uitgebreide logistieke operatie worden opgestart die de gedupeerden moet vergoeden. Ageas heeft het geld al opzijgezet en afspraken gemaakt met banken over documenten die ter beschikking zullen worden gesteld. De eerste bedragen worden mogelijk nog dit jaar uitbetaald, zei de verzekeraar in februari.
Meer details over de te volgen procedure door gedupeerden zal volgende maandag worden gepubliceerd op de website www.forsettlement.com.