Vrijdag 20/05/2022

Schadeclaims over medische fouten met 40 procent toegenomen sinds 2002

Patiënt aanvaardt minder dan vroeger dat er iets mis kan gaan

Het aantal niet afgehandelde schadeclaimdossiers voor medische fouten is tussen 2002 en 2006 met 40 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Socialistische Mutualiteiten.

Door Thea Swierstra

BRUSSEL l De stijging zette zich door in 2007. Het aantal Nederlandstalige dossiers bedraagt zo'n 390, het aantal Franstalige iets meer dan 227. Dat zegt geneesheer-directeur Patrick Galloo van de Socialistische Mutualiteiten, waarbij 30 procent van de bevolking is aangesloten.

Het aantal hangende dossiers blijft de afgelopen jaren onverminderd stijgen. In 2002 waren dat er bij het socialistisch ziekenfonds 170 Franstalige en 270 Nederlandse. In 2003 ging het om respectievelijk 175 en 311, in 2004 188 en 330 en in 2005 204 en 381. In 2006 was het aantal hangende dossiers al opgelopen tot 227 Franstalige en 387 Nederlandstalige. De cijfers van 2007 zijn nog niet helemaal rond, maar wijzen weer op een toename.

Het gaat hier alleen om hangende dossiers. Dat zijn kwesties waarin de Socialistische Mutualiteiten verdere stappen ondernemen. Jaarlijks krijgen de Socialistische Mutualiteiten 600 à 700 claims binnen over vermeende medische fouten. Voor de helft tot 60 procent daarvan ziet het ziekenfonds geen reden om daarin verder te gaan.

Dat er gesproken wordt van hangende dossiers is omdat medische betwistingen meestal jarenlang aanslepen. De Socialistische Mutualiteiten proberen dan ook de meeste geschillen in der minne te regelen met de verzekeringsmaatschappij. "We verkiezen de verzekeringsmaatschappijen omdat dat absoluut de kortere weg is", zegt Galloo. "Kan het echt niet anders, dan gaan we naar de rechtbank." Erg veel kans op slagen heeft dat niet: jaarlijks schommelt het aantal dossiers waarin de Socialistische Mutualiteiten gelijk krijgen rond de 15 procent.

Ondervoorzitter Walter Michielsen van de Orde van Geneesheren verwacht dat het aantal claims nog zal toenemen. "Maar dat wil niet noodzakelijk zeggen dat het aantal fouten of zaken die verkeerd aflopen, toeneemt. De patiënt is gewoon mondiger geworden en staat vlugger op zijn strepen." Dat stelt ook Marianne Van Moer van de vzw Medisch Falen. "Vroeger aanvaardden de mensen sneller dat er iets kon misgaan."

De toegenomen mondigheid en de daaruit voortvloeiende stijging van het aantal schadeclaims leidde in de jaren negentig al tot een forse premieverhoging van de verzekeringen voor medische aansprakelijkheid. De laatste jaren stijgt die nog lichtjes. Dat komt volgens Peter Wiels van de bond voor verzekeringsondernemenden Assuralia omdat artsen en specialisten meer dan vroeger verzekerd zijn via een collectieve polis van het ziekenhuis. "Het is een trend dat medici zich meer en meer collectief verzekeren. Dat valt goedkoper uit dan een individuele verzekering. En dat verklaart meteen ook waarom de individuele verzekeringspolissen amper gestegen zijn: Er zit minder druk op."

Normaal gezien zou er voor de verzekering heel wat veranderd zijn met de oprichting van een fonds voor schadevergoeding van medische fouten per 1 januari 2008. Dat voorziet dat patiënten niet langer naar de rechtbank moeten stappen om een medische fout te bewijzen, maar sowieso vergoed worden door het fonds. Die zogenaamde 'nofaultwet' is echter uitgesteld bij gebrek aan uitvoeringsbesluiten.

Orde van Geneesheren:

De patiënt

is mondiger geworden en staat vlugger op zijn strepen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234