Dinsdag 21/09/2021

'Schaarste onder artsen los je zo niet op'

Te veel Franstalige kandidaat-artsen, te weinig geriaters, spoedartsen en huisartsen. Minister Onkelinx (PS) heeft een oplossing bedacht, maar die valt in Vlaanderen niet in goede aarde.

Volgens minister van Volksgezondheid Onkelinx (PS) heeft Vlaanderen 361 extra huisartsen nodig en 33 geriaters. In Franstalig België is er een tekort aan 96 huisartsen en 33 geriaters. Bovendien geraakt het minimum voor een aantal 'knelpuntberoepen' zoals huisartsen, kinder- en jeugdpsychiaters, geriaters en in de acute en urgentiegeneeskunde niet ingevuld.

Hef de beperkingen op het aantal artsen op in de sectoren waar schaarste is, stelt Onkelinx nu voor. Het ontwerp van het Koninklijk Besluit dat de hervorming moet regelen, ligt op dit moment bij de Raad van State.

Toegangsproef

Maar dan sneuvelt het Vlaamse beleid om de instroom van geneeskunde te beperken via een toegangsproef, zo vreest de Vlaamse medische en academische wereld.

"Het aantal inschrijvingen zal stijgen van duizend naar vierduizend", voorspelt professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB). "De slaagpercentages zullen op hun beurt dalen naar 30 of 40 procent. We vrezen dat we dan de kwaliteit van het onderwijs niet kunnen garanderen. Bovendien wordt het curriculum binnenkort beperkt van zes naar vier jaar. Nu kunnen we nog rekenen op de voorkennis die studenten hebben bewezen bij het ingangsexamen. Dat kan dan niet meer."

Knelpuntarts

In Franstalig België is er geen toegangsproef en studeren er te veel kandidaat-artsen af. Omdat de contingentering vastligt tot 2018, gebruiken studenten nu al de Riziv-nummers die bedoeld zijn voor de studenten die na hen komen.

Tegen 2018 zal een duizendtal afgestudeerden niet aan de slag kunnen als dokter. Tenzij zij door de hervorming van Onkelinx alsnog aan de slag kunnen als knelpuntarts.

"Zo los je het probleem niet op", zegt Jan Eggermont, vicedecaan van de faculteit geneeskunde aan de KU Leuven. "Het tekort komt door de onaantrekkelijkheid van het beroep. Op het vlak van inkomsten, maar vooral op het vlak van organisatie."

Het succes van groepspraktijken voor huisartsen - en de toegenomen verloning - in Vlaanderen bewijst dat het kan, zegt Eggermont. "Het aantal studenten dat voor huisartsgeneeskunde kiest, stijgt. Maar in Wallonië is daar niet aan gewerkt. Omdat er geen politieke interesse voor is."

Dat onderschrijft ook Roland Lemye, de Franstalige voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten, die minister Onkelinx een stevige brief schreef om zijn ongenoegen over haar plan te uiten.

Overleg nodig

De Vlaamse ministers Smet (sp.a, Onderwijs) en Vandeurzen (CD&V, Welzijn) willen het dossier bespreken op het overlegcomité van de verschillende regeringen. Ze zijn het eens met de kritiek van de Vlaamse decanen.

"We menen dat minister Onkelinx andere oplossingen moet zoeken om de knelpunten aan te pakken", zegt Vandeurzen. "Daarbij kan gedacht worden aan een beter evoluerende verloning, meer stages en gerichtere oriëntatie binnen de opleiding. Onkelinx heeft gelijk dat er een probleem bestaat, maar wij vinden dat het ingangsexamen in Vlaanderen succesvol is."

Minister Onkelinx komt een van de komende dagen met een reactie, laat haar woordvoerster weten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234