Donderdag 04/06/2020

Schaarbeek stuurt rekening voor achtergelaten vuilnis naar brusselse huisvuildienst

Net Brussel: 'Wij halen huisvuil op in alle Brusselse gemeenten. Schaarbeek is de enige die zo klaagt''Wij moeten hun werk toch niet gaan doen?'

Brussel

Eigen berichtgeving

Sue Somers

De Brusselse gemeente Schaarbeek vindt dat de gewestelijke huisvuildienst Net Brussel zijn werk niet goed doet: achtergelaten en opengereten vuilniszakken worden niet opgehaald, goten niet fatsoenlijk geveegd en het groene meldnummer werkt niet naar behoren. De gemeente met de nultolerantie inzake huisvuil en sluikstorten ruimt de rommel dan maar zelf op en stuurt de facturen naar Net Brussel. Volgens de oppositie in Schaarbeek past de huisvuiloorlog in een vuil politiek spel van de MR.

De Schaarbeekse schepen van Openbare Werken Jean-Pierre Van Gorp (MR) is niet te spreken over de manier van werken van Net Brussel. "Wij doen al meer dan twee jaar inspanningen om onze gemeente proper te houden", zucht hij. "Er zijn burgercomités gekomen, administratieve boetes voor sluikstorters en behoorlijk wat communicatie op het terrein. Dat dreigt nu tenietgedaan te worden omdat Net Brussel niet functioneert zoals het moet."

Zo gebeurt het dat vuilniszakken tijdens ophaalronden op straat blijven staan, klaagt van Gorp. "Ik heb het al vijf keer meegemaakt", beweert de schepen. "Misschien werken die mannen te snel, waardoor ze sommige zakken niet zien. Het gebeurt vooral tijdens de ronde waarin twee karren langskomen: die voor de witte, gewone huisvuilzak en die voor de gele en blauwe zakken met papier en plastic. Als de eerste vuilkar iets vergeet, weigert de tweede het mee te nemen."

Dat vindt de gewestelijke huisvuildienst niet meer dan normaal. "Het kan toch zomaar niet dat onze vuilnismannen plots gele en blauwe zakken bij de witte gaan gooien, of omgekeerd, terwijl we de Brusselaars ondertussen zo veel mogelijk aansporen hun huisvuil te scheiden?", zegt Gerd Hendrickx van Net Brussel." Schepen Van Gorp houdt vol. "Waarom er dan geen derde kar achteraan sturen? Nu moeten wij de mensen beboeten omdat ze hun vuilniszak na de ronde buiten laten staan, terwijl dat hun fout niet eens is."

Ook de toewijding van de vuilnismannen laat te wensen over, vindt van Gorp. "Soms worden de zakken zo ver over de grond gesleurd dat ze openbreken en al het vuil de straat op slingert. Dat ruimen die mannen natuurlijk niet op. Wij moeten ons gemeentepersoneel opvorderen om die boel op te kuisen. Omdat dat geld kost, factureren wij die werkuren aan Net Brussel. Wij moeten hun werk toch niet gaan doen?" Maar daar lijkt het wel op: volgens Van Gorp zijn de rekeningen van de laatste twee maanden niet meer betaald, "terwijl we wekelijks voor zowat 100 euro facturen opstellen." Gerd Hendrickx van Net Brussel: "Die facturen zijn doorgestuurd naar onze juridische dienst en zullen daar zo snel mogelijk worden afgehandeld."

Net Brussel vindt de meeste verwijten van Schaarbeek onterecht. "Wij halen het huisvuil op in alle negentien gemeenten van Brussel. Schaarbeek is de enige die zo klaagt. We begrijpen ook niet waarom de gemeente een eigen groen nummer heeft geïnstalleerd om sluikstort en andere 'vuilnisproblemen' te melden." Voor Van Gorp beantwoordt die vraag zichzelf. "Omdat de problemen niet snel genoeg werden opgelost. Voor sommige problemen moesten we twee keer bellen. Als je sluikstort niet snel genoeg weghaalt, ligt er de volgende dag een nieuwe hoop naast."

Hoewel het er alle schijn van heeft, weigert Net Brussel toe te geven dat het niet op dezelfde lijn zit als Schaarbeek, waar sinds geruime tijd een nultolerantie wordt gehanteerd inzake huisvuil en sluikstorten. "We hebben eenzelfde doel: het vuil van de straten halen", zegt Gerd Hendrickx, die aanstipt dat Net Brussel en Schaarbeek in april nog samen een huisvuilcampagne ondernamen.

Volgens Luc Denys, schepen van Gemeentelijke Eigendommen in Schaarbeek en lid van Ecolo, past de huisvuiloorlog in een vuil politiek spel van de MR tussen gemeente en Gewest. "In Schaarbeek heeft de MR, de partij van schepen Van Gorp en van burgemeester Clerfayt, een ruime meerderheid, terwijl in de Brusselse regering de MR nog maar pas op een zijspoor is gezet." Tijd dus voor revanchisme. "Op gemeentelijk niveau moeten ze gedacht hebben het eens moeilijk te gaan maken op gewestelijk niveau. En geloof me, dat zal de komende jaren niet anders worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234