Zaterdag 16/01/2021

Scandinavische dansgolf rolt over Brugge

Het is december. En dat betekent in Brugge niet alleen kerstgedruis. Ook het kruim van de hedendaagse dansscène zakt voor tien dagen naar de stad af. December Dance focust tijdens deze editie op Noord-Europa.

Het is natuurlijk maar de vraag of je het programma van Nordic Waves onder één noemer kunt plaatsen. Innovatief werk uit Finland, Noorwegen, Zweden, IJsland en Denemarken bevestigt en doorprikt de mythes over het hoge, koude, donkere Noorden.

De jonge choreografen die binnen December Dance Platform hun creaties laten zien, springen vooral eigenzinnig met hun culturele identiteit om en dat leidt tot een grote diversiteit die de klassieke clichés over Scandinavië met zijn ruwe natuur en kille bevolking overstijgt.

In Light as a Feather, Green as an Apple nemen ex-P.A.R.T.S.-studenten Veli Lehtovaara (Finland) en Maria Ferreira Silva (Portugal) je mee op een picturale reis doorheen het christelijke erfgoed. Op een even geestige als spitsvondige manier wekken ze oerherkenbare iconografische beelden uit de Bijbel tot leven. Lehtovaara transformeert van Jozef de timmerman in de gekruisigde Christus, terwijl Silva met een zondige grijns appeltjes uitdeelt. Het clair-obscurlicht herinnert aan de dramatische vanitastaferelen van Caravaggio, maar vermijdt behendig alle beladenheid. Hoewel de uitwerking een beetje aan de oppervlakte blijft, doet Light as a Feather je eens te meer beseffen hoezeer die geijkte religieuze symbolen in ons beeldgeheugen zijn gegrift en visies op vrouwelijkheid en lijden mee bepalen.

Voor een fysieke presence die je welhaast omver blaast, moet je naar Soft Target van de IJslandse podiumkunstenares Margrét Sara Gudjónsdóttir, die eerder al met Giselle Viènne en Eszter Salamon samenwerkte. Het gespierde, mannelijke lichaam van danseres Johanna Chemnitz vult de zaal met een hypnotiserende intensiteit die je aan je stoel kluistert. Met gesloten ogen verkent ze de ruimte, op zoek naar houvast. Chemnitz' bewegingstaal is nerveus en instinctief, als opgejaagd wild dat de geur van zijn belager ruikt en tracht te overleven. Haar lichaam stuiptrekt weerloos mee op het snelle ritme waarmee de toeschouwer identiteiten en oordelen op haar projecteert. Maar pas op, deze vrouw kijkt terug. En hoe. Gudjónsdóttir maakt de toeschouwer indringend bewust van de macht van diens blik. Een fascinerend en bijwijlen angstaanjagend staaltje theatrale mimicrie die de fantasie van het stabiele ik doorprikt.

In Situation Room (Jyrki Karttunen) wordt er nog eens volop gedanst en dat is een verademing. Karttunen creëert een veelzijdige, vloeiende choreografie die barst van levenslust. In een mix van ballet, slapstick en jazzdans zwieren zes dansers in steeds wisselende constellaties over de scène. Er wordt gebrabbeld en misbegrepen. Kostuums vliegen aan en weer uit. De muzikale score verandert in sneltempo van pianospel naar variété en een zigeunerorkest. Het zestal weet de wisselende stemmingen echter met een verbazende soepelheid naar hun hand te zetten. De geënsceneerde fotostudio met zijn felle lichten wordt een illusiemachine die theatercodes blootlegt, maar evenzeer een sociale testruimte waarin Karttunen noties als identiteit en groepsvorming op de korrel neemt. Speels, ironisch en gelaagd, Situation Room zorgt voor puur kijkplezier.

Vanaf 2013 wordt Jyrki Karttunen de nieuwe artistiek directeur van de Helsinki Dance Company. Vanavond kan u evenwel nog het fysieke en expressieve danstheater van de huidige huischoreograaf van HDC, Kenneth Kvarnström, bewonderen. (play) wordt een kruisbestuiving tussen dans en klassieke muziek. Het Zweedse NorrlandsOperans Symfoniorkester, aangevuld met twee solisten op teorbe en piano, brengen livecomposities van Chopin, Philipp Glass en Shostakovich. Voor de kostuums van dit veelzijdige dansspektakel tekenen bekende modeontwerpers uit Zweden en Finland.

Eveneens niet te missen is We Saw Monsters van de IJslandse Erna Ómarsdóttir. Deze excentrieke choreografe, die haar sporen verdiende bij onder meer Jan Fabre en Sidi Larbi Cherkaoui, creëert een unheimlich, carnavalesk universum vol angstaanjagende wezens. Een ontdekkingstocht doorheen het onbekende dus.

(play) van K. Kvarnström & Co. /Helsinki Dance Company/ NorrlandsOperans speelt vandaag om 20u in de Concertzaal. www.decemberdance.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234