Maandag 05/12/2022

Saving Grace

Regisseur Nigel Cole

De Grace uit de titel woont in een idyllisch vissersdorpje, ergens in Cornwall, waar ze orchideeën kweekt en theekransjes organiseert in haar mooie landhuis. Als haar echtgenoot in nogal onduidelijke omstandigheden bij een valschermsprong om het leven komt, ontdekt Grace dat hij in feite een dubbelleven leidde. In Londen hield hij er niet alleen een minnares op na, hij riskeerde zich ook in allerlei financiële transacties, zodat Grace (rol van Brenda Blethyn, bekend uit Secrets and Lies en Little Voice) zich nu als weduwe met een onoverkomelijke schuldenberg geconfronteerd ziet. Haar tuinman Matthew (rol van Craig Ferguson, die ook als coscenarist van Saving Grace fungeerde) suggereert een oplossing. Zijn eigen discrete marihuanakweek lijkt niet erg te lukken, maar in de grote serre van Grace zouden die planten wellicht beter gedijen. De orchideeën moeten dus plaats ruimen voor weed en binnen de kortste keren kondigt de eerste oogst zich aan. Maar nu moet een en ander nog verkocht geraken en daarom trekt Grace, in haar beste witte broekpak, dan maar zélf naar het grote en gevaarlijke Londen, waar de lokale drugsdealers absoluut niet weten hoe ze op Graces naïviteit moeten reageren...

Regisseur Nigel Cole leverde met Saving Grace een grappig debuutfilm af, die zowat dezelfde ondeugende charme en political incorrectness uitstraalt als bij voorbeeld Waking Ned Devine. De beide protagonisten worden omringd door een reeks kleurrijke en excentrieke nevenpersonages, zoals de dorpspriester die dol is op vampierenfilms, de plaatselijke politieman die hardnekkig achter zalmstropers aanzit en de oude dametjes die ook wel eens willen proeven van de nieuwe theesoort die Grace volgens hen aan het kweken is. Met Brenda Blethyn, Craig Ferguson, Martin Clunes, Tcheky Karyo en Phyllida Law.HHHHH

Red Planet

Regisseur Anthony Hoffmann

We zijn al een eindje gevorderd in de 21ste eeuw en de aarde is inmiddels zó vervuild geraakt dat zij zo goed als onleefbaar is geworden. Op zoek naar nieuwe adem- en levensruimte werd het zogenaamde Mars Terraforming Project opgestart om op de rode planeet een zuurstofrijke omgeving te creëren. Maar er is blijkbaar iets misgelopen en dus wordt een reddingsmissie gelanceerd. Na een maandenlange reis maakt de ploeg zich klaar om op Mars te landen, maar dan wordt hun ruimteschip plots zwaar getroffen door een erg destructieve zonneflits. De vrouwelijke boordcommandant Bowman (rol van Carrie-Anne Moss, van Matrix-faam) dwingt haar mannelijke ploegleden (waaronder Val Kilmer, Tom Sizemore en Terence Stamp) om via een soort reddingscapsule een noodlanding te maken op Mars, terwijl zij zich opoffert om te proberen het gehavende ruimteschip weer onder controle te krijgen met de hulp van de vrouwelijke boordcomputer Lucille. Dat lukt, maar als Bowman dan van het controlecentrum in Houston het bevel krijgt om naar de aarde terug te keren, wil zij uiteraard haar crew niet zomaar achterlaten. Na een crash-landing op de rode planeet heeft die ploeg inmiddels allerlei ontdekkingen gedaan (die we hier uiteraard geheim willen houden), maar die hen wel van de ene gevarenzone in de andere probleemsituatie doen belanden. Het feit dat de even gesofisticeerde als 'atletische' robot AMEE door de harde landing op Mars behoorlijk tilt is geslagen, is ook niet bepaald een voordeel. Red Planet bevat uiteraard een forse dosis speciale effecten - ooit gezien hoe vlammen zich gedragen in gewichtsloze toestand? - en sommige sequenties zijn behoorlijk spannend, terwijl de locaties - er werd onder meer gedraaid in de Wadi Rum-woestijn in Jordanië - er meestal ook nogal fotogeniek uitzien. Maar de personages zijn weinig meer dan bordkartonnen clichés en het scenario maakt te vaak en dus te voorspelbaar gebruik van allerlei zogenaamde deadline-situaties. Geen zuurstof meer! Geen brandstof meer! Geen inspiratie meer? Met Val Kilmer, Tom Sizemore, Carrie-Anne Moss, Terence Stamp, Simon Baker en Benjamin Bratt.HHHHH

Urban Legends: Final Cut

Regisseur John Ottman

Er zijn wellicht niet zó veel Amerikaanse griezelfilms met en voor tieners waarin expliciet verwezen wordt naar Jean-Luc Godard en François Truffaut, maar Urban Legends: Final Cut situeert zich dan ook in het (fictieve) Orson Welles Film Centre van de (even onbestaande) Alpine University, waar filmstudenten hun best doen om via hun eindwerk de Hitchcock-prijs in de wacht te slepen, die hen voorgespiegeld wordt als een rechtstreeks toegangsticket tot het Hollywood-mekka. 'Zou iemand daarvoor een moord willen plegen?', vraagt een van de personages. Het blijkt een rethorische vraag te zijn.

Studente Amy (rol van Jennifer Morrison) heeft het plan opgevat om haar eindwerk te draaien rond het personage van een serial killer, zoals die in allerlei urban legends wordt opgevoerd. Haar leraar Solomon (rol van Hart Bochner) vindt dat een 'briljant' idee. Maar van zodra Amy een stukje van haar film probeert te draaien, wordt er telkens vlakbij een échte moord gepleegd. Vrij snel begint Amy te beseffen dat zij best de waanzinnige moordenaar zou ontmaskeren, vooraleer zij zélf het onderwerp van een nieuwe stadslegende wordt.

Regisseur Ottman, die eerder naam maakte als monteur van The Usual Suspects, stopte een ferme brok bloederige gore in zijn debuutfilm. Hij gebruikt daarbij het procédé van de film-in-de-film om de kijkers stelselmatig op het verkeerde been te zetten - echte moorden blijken plots fake en geënsceneerde moorden blijken dan weer echt te zijn - maar anderzijds is het mad-slasher-on-the-loose-procédé reeds zó vaak gebruikt, zowel in 'ernstig' bedoelde gruwelfilms als in de meer ironische Scream-variaties, dat men zich als toeschouwer wanhopig afvraagt waarom potentiële slachtoffers toch nog altijd donkere en eenzame locaties opzoeken van zodra zij het gevoel krijgen dat iets of iemand hen achterna zit. Met Jennifer Morrison, Matthew Davis, Hart Bochner, Loretta Devine, Joseph Lawrence en Anson Mount.

HHHHH

The Grinch

Regisseur Ron Howard

In de States zijn de kinderboeken die schrijver-tekenaar Theodor S. Geisel onder het pseudoniem Dr. Seuss publiceerde waanzinnig populair. Vooral zijn kerstverhaal How The Grinch Stole Christmas uit 1957 blijkt een echte klassieker. De tekenfilmversie, die Chuck Jones in '66 realiseerde met horrorlegende Boris Karloff als de verteller, blijkt eveneens over een inmiddels legendarische reputatie te beschikken. Geisel was heel enthousiast over die adaptatie, maar de verfilming van een ander Seuss-verhaal viel hem dan weer zó tegen dat hij nooit meer de filmrechten van zijn werk wou afstaan. Na zijn dood in '91 bleef weduwe Audrey Geisel even onvermurwbaar, tot zij uiteindelijk overtuigd werd door Jim Carrey dat hij dé geschikte acteur was om het Grinch-personage tot leven te wekken.

Grinch is een groenharig monster, dat bitter en vereenzaamd op een berg woont, boven het pittoreske stadje Whoville waar hij zich elk jaar ergert aan de uitbundige en vrolijke kerstactiviteiten die de Whos telkens weer tentoon spreiden. Op een keer beslist hij zich te vermommen als Santa Claus om in Whoville de kerstboom in brand te gaan steken en meteen ook alle kerstcadeautjes te stelen. Want dát vindt hij dan weer leuk!

Hij komt echter in contact met het kleine meisje Cindy Lou Who (rol van Taylor Momsen), dat zich enerzijds vragen stelt over de échte betekenis van Kerstmis en hoe dat niét in een winkel kan gekocht worden, en dat anderzijds wil weten waarom de Grinch daar toch zo'n hekel aan heeft...

Regisseur Ron Howard heeft zijn decorbouwers en make-upploeg zozeer de vrije hand gelaten dat men als kijker een visuele indigestie overhoudt aan de film. Opmerkelijk is wel hoe de 'rubberen' mimiek van Jim 'The Mask' Carrey onder zijn groenharige masker toch nog herkenbaar blijft. Met Jim Carrey, Jeffrey Tambor, Christine Baranski, Bill Irwin en Taylor Momsen.

HHHHH

Plop in de Wolken

Regisseur Bart Van Leemputten

Kabouter Plop krijgt een brief van grootvader Knap, waaruit blijkt dat die heel erg ziek is en enkel kan genezen als hij het sap drinkt van de karbonkelwortel. Maar die wortel is niet zo makkelijk te vinden. Samen met Klus, Kwebbel, Lui, Smul en Smal besluit Plop de karbonkelplant te zoeken en naar de zieke grootvader te brengen. Maar omdat die zo ver weg woont, stelt Klus voor een luchtschip te bouwen en daarmee naar het kabouterbos van Knap te vliegen. De tocht zal uiteraard moeilijk en niet zonder gevaren zijn. Onderweg ontmoeten ze ook nog de kabouters Jeuk, Snot en Stink. Zal het karbonkelsap tijdig bij de zieke Knap geraken? Met Walter De Donder, Aimé Anthoni, Chris Cauwenberghs, Agnes De Nul, Stany Crets, Luk Alloo, Carl Ridders, Hilde Vanhulle,Ward De Ravet, Peter Van den Begin, e.a.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234