Donderdag 23/09/2021

saudi-arabië

Saudi-expert over opheffen rijverbod voor vrouwen: groot nieuws, maar kleine stap

null Beeld AFP
Beeld AFP

Imago en economie, dat zijn de drijfveren van koninklijke familie van Saudi-Arabië om vrouwen toe te staan hun rijbewijs te halen, stelt de Nederlandse Saudi-expert Annemarie van Geel. "Vrouwen moeten deelnemen aan het arbeidsproces. Daarvoor is het nodig dat ze mobiel zijn."

"Groot nieuws", noemt Annemarie van Geel het bericht dat vrouwen in Saudi-Arabië binnenkort mogen autorijden. "Op Twitter en Facebook zie ik een heleboel van de vrouwelijke activisten die ik volg en in Saudi-Arabië heb geïnterviewd. Ze zijn erg blij."

Van Geel, Saudi-expert van adviesbureau Faraasha, werkt aan een proefschrift over de maatschappelijke positie van vrouwen in Saudi-Arabië. Als zodanig bezocht ze het land vele malen en had ze veelvuldig contact met vrouwen die al sinds begin jaren negentig actie voeren voor het recht op autorijden. Eindelijk wordt hun eis ingewilligd.

Van Geel ziet daarvoor twee redenen: imago en economie.

De nieuwe leiders van het land hebben het op zich genomen Saudi-Arabië op te stoten in de vaart der volkeren. De ambitieuze jonge kroonprins Mohammed (32) is de drijvende kracht achter het moderniseringsprogramma Vision 2030. Saudi-Arabië moet minder afhankelijk worden van olie.

"De koninklijke familie beseft dat de economie moet diversifiëren", zegt Van Geel. "Niet alleen maar olie. Ook vrouwen moeten deelnemen aan het arbeidsproces. Daarvoor is het nodig dat ze mobiel zijn."

Public relations

Verbetering van het imago van Saudi-Arabië is onderdeel van de modernisering; het alom als achterlijk afgeschilderde rijverbod werd steeds meer een last. "Je moet het ook zien in de internationale politieke context. De bemoeienis van Saudi-Arabië met de burgeroorlog in Jemen wordt sterk bekritiseerd. Onlangs was er een arrestatiegolf onder geestelijken. Ook dat levert de Saudi's veel kritiek op. In termen van public relations is opheffing van het rijverbod geweldige winst."

Het feit dat het besluit van de koning dinsdagavond tegelijkertijd werd bekendgemaakt op persconferenties in Riyad en Washington wijst ook het belang van de pr, volgens van Geel. Ambassadeur in de VS prins Khaled bin Salman sprak van "een grote en historische dag in ons koninkrijk".

De aankondiging betekent niet dat vrouwen binnenkort massaal in de auto zullen stappen, zegt ze. "Als de nieuwe regeling in juni volgend jaar van kracht wordt, zullen vrouwen met een buitenlands rijbewijs dat waarschijnlijk kunnen inwisselen voor een Saudisch rijbewijs. Maar andere vrouwen zullen eerst een rijbewijs moeten halen. Maar dan zullen er eerst vrouwelijke rijinstructeurs moeten komen. De scheiding der seksen is in Saudi-Arabië heel strikt. En veel vrouwen zullen zich niet op hun gemak voelen bij een mannelijke rijleraar."

Vervolgens, zegt Van Geel, zijn er praktische belemmeringen in de openbare ruimte. Wat moet een vrouw die panne krijgt? Contact maken met een mannelijke verkeersagent of een mannelijke garagehouder? Lastig.

Voogdijschapsysteem

En dan is er nog het grootste obstakel voor Saudische vrouwen, het voogdijschapsysteem. Voor veel belangrijke beslissingen hebben vrouwen toestemming nodig van een mannelijk familielid, meestal de vader of de echtgenoot. Of dat onderdeel wordt van de nieuwe regeling moet worden afgewacht.

Maar ook zonder formele belemmering kan het voogdijsysteem zich doen gelden. Veel vrouwen zullen achter de voordeur te van hun man of echtgenoot te horen krijgen: "Autorijden? Geen sprake van!"

Van Geel hecht eraan één kanttekening te plaatsen: de omvang van de veranderingen voor Saudische vrouwen moet niet overdreven worden. "Het zijn kleine stapjes, geen stappen. Hervorming, democratisering: in Saudi-Arabië is het nog altijd heel problematisch. Op het vlak van vrijheid van meningsuiting valt er nog heel veel te gebeuren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234