Zondag 07/03/2021

Satirische site nekt medewerker Boutmans

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) heeft gisteren kabinetsmedewerker Peter Terryn ontslagen. Het ontslag volgt op een artikel in Het Laatste Nieuws waarin de satirische site van Terryn op de korrel wordt genomen. Het bericht verscheen na een brief waarin Vlaams Blokker Rob Verreycken Terryn beschuldigt van 'steun' aan de aanslag op de WTC-torens in New York. Peter Terryn staat bekend als radicaal andersglobalist en heeft zichzelf uitgeroepen tot 'minister van Agitatie'.

Op 27 januari begon Peter Terryn op het kabinet van Boutmans. Gisteren stond hij alweer op straat. "Op zijn site is het beeld te zien van een proletarische vuist die tegen de WTC-torens bokst", zegt woordvoerder Dirk Depover. "Die tekening zou kunnen worden uitgelegd als steun aan de WTC-aanslagen. Daarom heeft de staatssecretaris beslist om de samenwerking stop te zetten. Zijn functioneren op het kabinet is in de huidige situatie onmogelijk."

Die 'situatie' ontstond na artikels in Het Laatste Nieuws. Daarin werd Peter Terryn omschreven als "bekend om zijn sympathie voor het ALF en om zijn anarchistische en subversieve website, waarop de aanslagen van 11 september worden omschreven als van een 'onwaarschijnlijke schoonheid'". Op de site www.e-communism.org wordt ook scherp uitgehaald naar onder meer het koningshuis en de kerk. Vorige week probeerde het Antwerpse parket overigens, tevergeefs, de website van het internet te laten verwijderen.

Terryn mag dan al weer op straat staan, echt een probleem met de acties van de 'minister van Agitatie' heeft Boutmans niet. "Er is met een zeer zwaar kanon op een triviale mug geschoten", zegt Dirk Depover. "De satire is belangrijk in de acties van Terryn. Ze passen binnen de traditie van de dadaïsten en de provo's. De tekst waar men nu aanstoot aan neemt, is vijf jaar terug al eens in De Morgen verschenen ter gelegenheid van een speaker's corner die door Terryn werd georganiseerd."

Terryn zelf reageert op zijn site. "De minister van Agitatie neemt er aanstoot aan dat Het Laatste Nieuws informatie die haar via het Vlaams Blok bereikt de moeite waard acht om er een artikel uit te puren. HLN zou moeten weten dat de bedoelingen van het Blok niet eerbaar zijn."

Op de website van het 'ministerie van Agitatie' staat overigens nergens vermeld dat de aanslagen op het WTC van een 'onwaarschijnlijk schoonheid' zijn. Wel heeft Terryn in een interview in dat verband verwezen naar een uitspraak van de componist Karl-Heinz Stockhausen, die de vliegtuigen die het WTC binnenvlogen als "the most sublime work of art of the century" noemt.

Terryn: 'Nooit geschreven dat WTC-aanslagen van 'onwaarschijnlijke schoonheid' zijn'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234