Vrijdag 07/05/2021

'Satanische bestelbon van Bernard Weinstein was vals'

Verantwoordelijken Abrasax dienen klacht in bij parket van Neufchâteau

'Bernard, vergeet niet dat het grote feest nadert en dat de hogepriesteres haar cadeau verwacht. Anubis.' Een in achten geplooid A4-velletje met die tekst werd kort na de zaak-Dutroux aangetroffen in het huis van zijn ex-kompaan Bernard Weinstein. Het was de aanleiding tot een spectaculaire huiszoeking bij de vzw Abrasax, toen omschreven als een satanische sekte, maar in werkelijkheid een onschuldig studiecentrum voor occulte technieken. Dominique Kindermans van Abrasax acht nu bewezen dat het A4'tje een vervalsing was die stiekem tussen de spullen van Weinstein gestopt werd door een rijkswachter.

Brussel / Neufchâteau

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

Operatie Abrasax dateert van 23 december 1996. Onder het licht van een getipte RTBF-cameraploeg viel een leger speurders binnen in de lokalen van Abrasax in Forchies-la-Marche. Het idee van een duivels verbond tussen Dutroux en satanisten ging als een schokgolf door het land. Er gingen verhalen over hoe op de dag van de zonnewende een kind zou worden geofferd op een altaar. Het resultaat van de huiszoeking was ontnuchterend. Wat kaarsen, bizarre boeken, een potje varkensbloed van bij de slager om de hoek... Maar kinderen? Elementen over contacten met Dutroux? Niets.

Aanleiding tot de huiszoeking, zo bleek later, was het in de chalet van Weinstein te Jumet aangetroffen briefje, ondertekend door 'Anubis'. Dat is de alias van Francis Desmet, die samen met Dominique Kindermans Abrasax leidt. "Wij proberen al drie jaar te achterhalen waar dat briefje vandaan kwam", zegt Kindermans. "We hebben nu gedeeltelijk zicht op wat aan dit onderzoek voorafging omdat we ooit klacht indienden vanwege perslekken. Er kwam een onderzoek van het Comité P. Daaruit bleek dat niemand het eigenlijk precies wist."

De eerste huiszoeking in de chalet van Weinstein - waar later de lichamen van An en Eefje werden aangetroffen - vond plaats op 13 augustus 1996. Kort daarop volgden twee nieuwe acties, waarbij werd gezocht naar geheime bergplaatsen. De sfeer was hectisch. Er waren net twee meisjes levend uit een kelder bevrijd en de lijkjes van Julie en Mélissa waren opgegraven. Dus werd de hele chalet leeggehaald. Speurders omschreven de inboedel van Weinstein, allesverzamelaar, als "één gigantische berg stinkend afval". Alles werd in vrachtwagens afgevoerd naar een hangar in de rijkswachtbrigade in Jumet, waar pas later het doorzoeken begon. "Daar kwam dat briefje boven water", zegt Kindermans. "Al is 'water' niet de juiste term. Alle spullen waren doorweekt, omdat het in de chalet binnenregende. Dat A4'tje zag er vrij ongeschonden uit, leek nooit nat te zijn geweest."

Het bleek geprint op een printer waarvan nooit een spoor werd teruggevonden - niet bij Abrasax, niet bij Weinstein, niet bij Dutroux, niet bij Nihoul... In Neufchâteau kreeg men achteraf weet van een verklaring van een rijkswachter in Charleroi die aan collega's uitlegde dat hij wist wie "het briefje" tussen de rotzooi had gepropt, maar uit loyauteit weigerde te zeggen wie het was. Zeker is dat de afvalberg lange tijd vrij toegankelijk was voor al wie in de brigade in Jumet kwam. "We hebben nu de staart van de koe vast, maar nog niet de koe", aldus Kindermans. Zij ziet een eventueel verband met enkele rijkswachters die al sinds 1992 zochten naar een motief voor een huiszoeking bij Abrasax. Zij verdachten de vzw ervan een satanische sekte te zijn. "Mogelijk roken ze daar hun kans en hielpen ze het lot een handje. Ik hoop dat dat de goede hypothese is. Anders moet je gaan denken in de richting van een bewuste sabotage van het Dutroux-onderzoek." Operatie Abrasax was het werk van de BOB van Charleroi en stond geheel los van alle andere post-Dutroux-onderzoeken.

Kindermans en Desmet legden in Neufchâteau klacht neer tegen onbekenden wegens "valsheid in geschrifte en gebruik ervan", zo meldde Le Soir gisteren. "Ons belang is niet alleen particulier. Het lijkt ons voor iedereen nuttig te weten hoe de vork aan de steel zat, ook voor de Belg die daags voor Kerstmis met open mond naar zijn tv zat te staren."

De vraag blijft: wie verstopte 'dat papiertje' tussen de inboedel van ex-kompaan van Marc Dutroux?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234