Sarkozy zegt moord door Al Qaida ‘niet onbestraft te zullen laten’
Na een spoedzitting van het kernkabinet heeft de Franse president Nicolas Sarkozy de ‘koelbloedige moord’ bevestigd op de humanitaire medewerker Michel Germaneau (foto), die door Al Qaida in de Islamitische Maghreb gekidnapt werd. Volgens bronnen in Mali zou de 78-jarige Fransman zaterdag terechtgesteld zijn als vergelding voor de raid op een terreurkamp die Franse en Mauritaanse troepen vorige week uitvoerden.
In Sahel ontvoerde Fransman Michel Germaneau mogelijk onthoofd als vergelding voor raid op terreurkamp
Het Elysée maakt zich sterk de moord ‘niet onbestraft’ te laten. Minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner is intussen naar Mali vertrokken.
“Ik veroordeel deze barbaarse, hatelijke daad die een onschuldig slachtoffer gemaakt heeft.” Met die mededeling bevestigde president Sarkozy gisterochtend wat hij “de koelbloedige moord op een zieke 78-jarige persoon” (Germaneau was hartlijder) noemde. Sarkozy bestempelde de ingenieur en humanitaire medewerker als “een goede man” en zwoer dat zijn dood “niet onbestraft” zal blijven, al concretiseerde hij niet.
Sarkozy sprak de woorden na spoedoverleg met de inlichtingendiensten, het ministerie van Defensie en minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner. Die laatste kondigde aan dat hij aanstonds naar Mali, Niger en Mauretanië afreist, de Sahellanden waar de terreurgroep Al Qaida in de Islamitische Maghreb (AQMI) onder meer actief is.
AQMI, dat momenteel ook twee Spaanse gijzelaars vasthoudt, had de moord op Germaneau zondag opgeëist in een bandje dat naar de Qatarese nieuwszender Al Jazeera werd gestuurd. Daarop verklaarde AQMI-chef Abou Moussab Abdelwadoud dat “wij de Franse gijzelaar, genaamd Michel Germaneau, op zaterdag 24 juli ter dood hebben gebracht om de zes broeders te wreken die in de laffe operatie door Frankrijk stierven”.
Abdelwadoud, ook bekend onder het alias Abdelmalek Droukdel, verwijst naar de raid van vorige donderdag, toen 30 manschappen van het Commandement des Opérations Spéciales (COS) samen met Mauritaanse troepen een AQMI-kamp in Noord-Mali bestormden. De operatie vond plaats op grond van vage vermoedens dat Germaneau daar vastgehouden werd. Dat bleek uiteindelijk niet het geval.
Lang voor vandaag hield het Elysée al rekening met de hypothese dat de Fransman dood was, met name als gevolg van een gebrek aan geneesmiddelen. Immers, Michel Germaneau was hartlijder en kon niet verder zonder medicijnen. Het laatste teken van leven dat de autoriteiten van hem kregen dateerde intussen van 13 mei, toen de ontvoerders een foto verspreidden, vergezeld van een bandopname waarop de man om hulp smeekt en heel vermoeid klinkt. Pogingen om onderhandelingen met de terreurcel aan te knopen mislukten. “Sinds de ontvoering hebben de daders, ondanks de inspanningen van de Franse autoriteiten, iedere dialoog geweigerd en geen concrete eisen gesteld”, zei Buitenlandse Zaken zondag nog.
Door van een koelbloedige moord te spreken gaf Sarkozy gisteren kennelijk toch krediet aan wat anonieme maar goed ingelichte bronnen aan AFP vertelden. “Ja, het klopt, na de Frans-Mauritaanse raid van donderdag heeft Aqmi de Franse gijzelaar geëxecuteerd”, bevestigde een plaatselijke verkozene uit het district Kidal in Noordoost-Mali. Een stamoudste die eerder al bij onderhandelingen betrokken was, had dan weer “via de traditionele kanalen” vernomen dat Germaneau “onthoofd” werd.
Aan het hoofd van de AQMI-cel die voor de Fransman verantwoordelijk was staat de Algerijn Abdelhamid Abou Zeid, een als gewelddadig en brutaal omschreven heerschap, dat ruim een jaar geleden ook de terechtstelling beval van de Britse gijzelaar Edwin Dyer, die begin 2009 ontvoerd was. Anders dan Parijs voeren Londen noch Washington onderhandelingen met ontvoerders.
Volgens de nieuwssite Rue89 is het niet denkbeeldig dat ook Frankrijk straks een ‘kostenbesparende’ aanpak verkiest, aangezien het aanhouden van crisiscellen een peperdure aangelegenheid is en de politieke kost voor mislukking hoog is, zeker als het, zoals in deze zaak, een onschuldige burger betreft (en dus geen journalist, militair of hoge ambtenaar). Vooral de vraag of een manu militari bevrijdingspoging wel een goed idee was, dreigt Sarkozy punten te kosten.
Michel Germaneau was lange tijd aan de slag voor Franse bedrijven in Polynesië, Latijns-Amerika en Afrika. In de lente was hij voor de humanitaire organisatie Enmilal, gespecialiseerd in de bouw van scholen en gezondheidscentra, naar Niger vertrokken. Het was op de terugweg van het dorp In-Abangharet, waar hij een project bezocht had, dat Germaneau ontvoerd werd.
In zijn woonplaats Marcoussis, bij Parijs, is gisteren met verslagenheid gereageerd.