Zaterdag 05/12/2020

Sarkozy laat Bruniroddels onderzoeken

De roddelsaga over de vermeende huwelijksperikelen tussen de Franse president Nicolas Sarkozy en Carla Bruni is ontspoord. Sarkozy liet de geruchten onderzoeken door de contraspionage en beval een bevriende krantenmagnaat om een gerechtelijke vervolging in te stellen tegen zijn eigen publicatie.

Entourage van Franse president wijst ex-minister Rachida Dati aan als bron van roddels over overspel

De entourage van president Sarkozy insinueert dat ex-justitieminister Rachida Dati achter de roddelcampagne zit. Een verontwaardigde Dati ontkent en zegt dat de vuilspuiterij moet ophouden.

Deze mediasaga begon op 6 maart toen via internet en Twitter enkele berichten circuleerden over vermeend overspel binnen het presidentiële koppel. Volgens de geruchtenmolen zou de president een buitenechtelijke relatie hebben met de Franse minister van Ecologie Chantal Jouanno, terwijl Carla Bruni op haar beurt een affaire zou hebben met de Franse chansonnier Benjamin Biolay. Diezelfde dag confronteerde een Britse journaliste van Skynews Carla Bruni met de roddels. Voor de camera’s slaagde Bruni er nog in om de echtelijke problemen koelbloedig te ontkennen, maar na de opname zou de Franse first lady in woede ontstoken zijn.

Sarkozy probeerde de zaak aanvankelijk te sussen en had het over “belachelijke onzin”. Maar naar verluidt voelde Bruni zich door het televisie-interview dermate beledigd dat zij manlief tot actie dwong teneinde de geruchtenstroom te onderdrukken. Zonder veel succes, want in de dagen die volgden werd zijn communicatiedirecteur Franck Louvrier bestookt met telefoontjes van nieuwsgierige journalisten.

Op 9 maart kreeg het schandaaltje extra ampleur. Een jonge werknemer van het bedrijf Newsweb, dat de internetsite van Journal du Dimanche (JDD) beheert, plaatste op zijn persoonlijke blog een ironisch bericht over de perikelen tussen Sarkozy en Bruni: “Wij vernemen dat het Elysée getroffen is door een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter.” Het onbeduidende bericht sukkelde op de website van Journal du Dimanche,waardoor het plots aan geloofwaardigheid won. In enkele uren tijd werd het overgenomen door media over heel de wereld.

De ontplofte roddel kwam op een slecht moment, want Sarkozy en zijn partij waren zich op dat moment aan het voorbereiden op regionale verkiezingen. Sarkozy’s advocaat begon te spreken over een politiek complot. “Ik kan een complot niet uitsluiten waarbij bepaalde mensen de president en zijn vrouw proberen te destabiliseren, hetzij voor persoonlijke redenen hetzij voor financiële redenen en dat zou nog immoreler zijn.”

Op bevel van het Elysée sloot JDD zijn blog onmiddellijk af. De directeur van het weekblad bood Sarkozy formele excuses aan, maar de president liet het daar niet bij. Aan zijn persoonlijke vriend en eigenaar van JDD, Arnaud Lagardère, vroeg Sarkozy om te onderzoeken wie het blogbericht de wereld in had gestuurd. Op 21 maart gaf Newswebdirecteur Michael Amand toe dat een van zijn werknemers het blogbericht had opgesteld. Zowel Amand als de werknemer dienden daarop hun ontslag in. Maar blijkbaar was ook dat nog niet voldoende voor de Franse president. Hij liet Lagardère een klacht indienen tegen diens eigen weekblad. Dat resulteerde in een gerechtelijk onderzoek en vorige week vrijdag werd een verantwoordelijke van Newsweb ondervraagd.

Gisteren raakte via Le Monde bekend dat Sarkozy opdracht gaf aan de binnenlandse inlichtingendienst DCRI om een onderzoek in te stellen naar de bron van het gerucht over zijn vermeende overspel. De Franse contraspionage bevestigde een onderzoek te hebben gevoerd naar de technologie die “in Frankrijk en in het buitenland” werd gebruikt om de geruchten over Sarkozy en Bruni te verspreiden. Op die manier groeide een ordinaire roddel uit tot een staatszaak die de jongste dagen heel Frankrijk in de ban houdt.

De entourage van Sarkozy wees ondertussen al een ‘hoofdverdachte’ aan voor de geruchtencampagne. Volgens Sarkozy’s naaste medewerker Pierre Charon zou voormalig justitieminister en huidig Europarlementslid Rachida Dati de bron zijn van de overspelberichten. In een gesprek met Le Parisien had Charon het over “de woede van het presidentiële koppel” en “materiële elementen die de betrokkenheid van Rachida Dati in deze zaak bewijzen”. Dati zou geroddeld hebben uit frustratie over het feit dat zij uit de gading is gevallen bij president Sarkozy.

Maar in een interview met RTL beet Dati gisteren van zich af. “Dit moet ophouden. De geruchten, de roddels, de achterklap over het privéleven zijn absoluut ontoelaatbaar en schandalig. Ik ben indirect ook beschuldigd en dat vind ik dus extreem schandalig.” Dati zegt niet onder de indruk te zijn van Charons beschuldigingen en voegt eraan toe dat zij een onderscheid maakt tussen de presidentiële entourage en Nicolas Sarkozy zelf. Die laatste heeft volgens Dati niets te maken met deze moddercampagne. “Ik ken de president van de republiek redelijk goed. Hij heeft dit soort praktijken altijd bestreden.”

De Franse journalistenbond reageert ontzet op de hele affaire en heeft het over een verregaande overreactie. “Journal du Dimanche of geen enkel medium kan verplicht worden om zich naar de wensen van de macht te plooien, noch om te buigen voor druk of bedreigingen, waar ze ook vandaan mogen komen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234