Vrijdag 25/06/2021

Sarkozy clasht met Commissie

President Sarkozy blijft bij zijn beleid om Roma die de wet overtreden Frankrijk uit te zetten. Na afloop van de informele Europese top in Brussel, gisteren, viel Sarkozy keihard uit naar commissaris voor Justitie Viviane Reding, die de uitzettingen met de Tweede Wereldoorlog geassocieerd had. De Romakwestie domineerde de top. Het kwam daarbij tot een nooit geziene aanvaring tussen Sarkozy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Het debat over de Europese waarden was niet meer zo hoog opgelaaid sinds 2000, toen de zaak-Haider en diens extreem rechtse FPÖ in Oostenrijk uitbrak.

Nicolas Sarkozy is woest. En dan in de eerste plaats op EU-commissaris Reding. Die had na het uitlekken van een Franse omzendbrief waarin de Roma collectief geviseerd werden, uiterst heftige woorden gebruikt aan het adres van Parijs. Dat deed ze door Sarkozy’s uitzettingsbeleid met de Tweede Wereldoorlog in verband te brengen, uitspraken waarvoor ze zich inmiddels geëxcuseerd heeft.

“Beledigend, kwetsend en schandelijk voor Frankrijk, dat in het hart getroffen wordt”, zo noemde Sarkozy Redings uitval gisteren. Voor Sarkozy, die van Europese diplomaten het verwijt kreeg “een echte show op te voeren”, is het tijd dat “iedereen zich inhoudt”. Zelf had hij Reding, een Luxemburgse, woensdag nog gesuggereerd de Roma dan maar “in haar land op te vangen”. Die woorden hadden op hun beurt boze reacties van de regering in het Groothertogdom tot gevolg.

“Nee, er heeft geen woordenwisseling plaatsgevonden tussen mezelf en Commissievoorzitter Barroso, die ik goed ken en waardeer”, zo loochende Sarkozy wat eerder nochtans door de Bulgaarse premier Boyko Borissov was gezegd. In de wandelgangen had Borissov immers van een “felle clash” tussen de twee gewaagd.

Andere bronnen bevestigden dat Sarkozy harde taal gesproken had, maar dat hij geen excuses kreeg van Barroso. Wel zou Barroso hem “rustig” geantwoord hebben dat de Commissie bij haar standpunt blijft en haar rol als hoedster van de verdragsteksten zal blijven waarmaken.

Sarkozy kreeg gisteren de volle steun van de Italiaanse premier Berlusconi en had ook diens Britse ambtgenoot David Cameron aan zijn kant. Op Angela Merkel na, die het voor de Commissie opnam omdat in haar ogen “het verdrag het verdrag is”, verdedigde geen enkele regeringsleider Barroso en zijn team. Ook ons land, nochtans EU-voorzitter, stak de nek niet uit: “We wachten af of er een inbreukprocedure komt”, zei een regeringswoordvoerder. “De Commissie heeft België niet nodig om haar werk te doen.”

Dat leverde een zure reactie op van de Europese Commissie: “Het getuigt van lafheid dat de lidstaten die de Commissie in het verleden hebben beschuldigd geen ruggengraat te hebben, nu verkiezen om te zwijgen”, zo becommentarieerde een betrouwbare bron.

Rechtszaak

Hoe dan ook, volgens het Elysée heeft Parijs de eigen wetten noch de Europese richtlijnen inzake vrij verkeer van personen en discriminatie overtreden. Sarkozy vervolgde met een omstandige uitleg over de 500 uitzettingen en ontmantelingen van kampen die sinds begin augustus hebben plaatsgevonden. Dat daar niet enkel Roma bij betrokken waren, verzekerde hij, maar evengoed mensen uit Soedan, Iran, Irak en Franse gens du voyage - die laatsten 80 procent van het totaal. “Er is met andere woorden geen sprake van een specifieke etnische groep. Ook gebeuren alle uitzettingen met gerechtelijke goedkeuring.”

Uiteraard profiteerde Sarkozy van zijn persmoment om te verduidelijken waar het hem dan wél om te doen was: “Zowel de waardigheid van Europa als die van de burgers beschermen. In dat verband is er geen plaats voor sloppenwijken aan de poorten van onze steden.” Het neemt niet weg dat Frankrijk de dreiging van de Commissie om een rechtszaak aanhangig te maken serieus neemt en zijn antwoorden volop klaarstoomt.

Van zijn kant beklemtoonde raadsvoorzitter Herman Van Rompuy dat zowel de lidstaten als Commissie “het recht en de plicht hebben” om de wetten correct toe te passen en op die toepassing toe te zien. Hij zei ook dat de betrekkingen tussen de Commissie en de lidstaten op wederzijds respect gebaseerd zijn en dat de Roma het voorwerp worden van een latere EU-top.

Gaf José Manuel Barroso toe dat “er in de passie van het debat overdreven bewoordingen zijn gebruikt”, dan herinnerde hij niettemin aan het voornemen van de Commissie om haar werk rond de inbreukprocedure voort te zetten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234