Dinsdag 02/03/2021

Sarah Palin (1)

Bart De Wever zal even geslikt hebben toen hij na het herlezen van zijn bijdrage (DM 15/9) doorbladerde naar de volgende bladzijde. Daar lezen we dat mevrouw Palin tijdens haar gouverneurschap in Alaska baantjes uitdeelde aan haar vriendinnen. Reikhalzend kijk ik uit naar hoe De Wever dat zal pareren in zijn volgende stuk. De verantwoording voor zijn nauwelijks verholen liefde voor Sarah rammelt aan alle kanten. De Wever eindigt met te hopen dat Palin en McCain het halen in november. Let wel, hij is het niet eens met de meeste van haar standpunten, neen, hij wenst haar en haar kompaan een overwinning toe om de beteuterde gezichten te kunnen zien van hun linkse tegenstanders in Amerika en Europa. Mocht hij bij verkiezingen in België voor winst van Groen! supporteren om naderhand een beteuterd gezicht bij Janssens te kunnen ontwaren, ik zou op mijn beurt hard voor hem supporteren. Elders neemt hij de verdediging op van mevrouw Palin door haar inconsequenties te vergoelijken als een proces van vallen en opstaan. Het streven van deze dame naar het goede is blijkbaar voldoende om haar het voordeel van de twijfel te geven. Zelf een zwangere tienerdochter hebben, wolvenjacht vanuit vliegtuigen subsidiëren, te pas en te onpas ambtenaren ontslaan in haar staat omdat ze kritiek hebben op haar beleid en postjes uitdelen aan haar vriendinnen is wat mij betreft op je smoel vallen zonder nog te willen opstaan. Mocht De Wever met evenveel mededogen over Di Rupo spreken, we hadden al lang een werkende regering. En ten laatste, De Wever vindt deze dame de ideale stoot om het relativisme van de sixties te stoppen. Dat hij dat relativisme ziet als een ontwaarding van alle waarden kunnen we nog als populistisch gezwets zien. Maar dat hij de 'waarden' van Palin ziet als redelijk antwoord op dat relativisme vertelt mij dat hij meer bezorgd is om het invoeren van waarden tout court, dan om wélke waarden hij wél ziet zitten.

Manu Vanhaverbeke, Borgerhout

Sarah Palin (2)

Ik ben ontroerd door het kinderlijke genoegen dat Bart De Wever schept in het succes van Sarah Palin (DM 15/9). Niet dat hij het volledig eens is met al haar standpunten, maar alleen maar de manier waarop ze al die linkse wijsneuzen en betweters een hak zet, doet hem watertanden. Maar al is hij dan nog zo jong, hij is toch al wijs genoeg om met geen woord te reppen over de creationistische sympathieën van zijn idool. Ook haar liefde voor vuurwapens - uiteraard alleen ter-wettige zelfverdediging bedekt hij met de mantel van zijn grenzeloze liefde. Schoon is dat! Daar kunnen al die progressieve schobbejakken nog wat van leren. Go get them, Bart.

René Weemaels, Beersel

Ondertiteling en sous-titrage

Het is een oud en heel goed idee om tv-programma's te ondertitelen in plaats van de originele versie van een film of reportage te laten postsynchroniseren in één vertaalde taal (DM 15/9), wat meestal neerkomt op hinderlijke 'klankvervalsing'. VRT en andere Vlaamse zenders gebruiken van in het begin systematisch ondertiteling. Het is gebleken dat dit een praktisch leermiddel is, toegepast door vele personen om een taal visueel en auditief te oefenen en tegelijk de vertaling te volgen. Simultaan zien, horen én lezen.

Het idee van Groen! om de nieuwsuitzendingen van vrt en RTBF in de andere landstaal te laten ondertitelen is dus een nuttig en dringend uit te voeren idee. Het verwondert echter dat Mieke Vogels niets zou afweten van de door het Waals Parlement getroffen beslissing om voor de nieuwsuitzendingen van de RTBF de originele versie van Nederlandstalige interviews in het Frans te laten ondertitelen. Om een tot op heden onbekende reden blijft die politieke beslissing door de RTBF-nieuwsdienst onuitgevoerd. Nochtans zou de toepassing qua taalauthenticiteit een enorme stap in de goede richting kunnen betekenen. Ook de oprichting van een Belgische Arte is een oud en goed idee. Zou Mieke Vogels evenmin weet hebben van de bestaande - exclusief Franstalige - Belgische Arte?

Jonas Wille, Brussel

Groen! en Ecolo

Mieke Vogels blijft koketteren met haar goede relaties met Ecolo (DM 15/9), vooral wat communautaire aangelegenheden betreft. Op het enige terrein waar dat wezenlijk getest kan worden, de Brusselse gemeenten, wordt dit totaal niet waargemaakt. In Brussel zetelen Ecolo en Groen! samen in drie colleges van burgemeester en schepenen. Die drie gemeenten organiseren alledrie Franstalig gemeentelijk onderwijs. Twee van die drie gemeenten (Schaarbeek en Watermaal-Bosvoorde) vertikken het Nederlandstalig onderwijs te organiseren. De derde gemeente (Vorst) doet een minimale inspanning. Is dat het zo geroemde verdraagzaamheidsmodel van beide groene partijen?

In Brussel loopt nagenoeg een kwart van de zes- tot twaalfjarigen school in het Nederlandstalige onderwijs. Meer dan 90 procent van hen vervolgt zijn studies in het Nederlandstalige middelbaar onderwijs. Men zou derhalve mogen verwachten dat de Brusselse gemeenten minimaal een kwart van hun onderwijsmiddelen zouden inzetten ten gunste van het Nederlandstalig onderwijs. Durant en Vogels, waarom gebeurt dat niet?

Of geldt de Pax Belgica enkel voor de Vlaamse rand en niet voor het tweetalige én hoofdstedelijke gewest ?

Guido Ghekiere, Brussel

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234