Maandag 06/02/2023

SAPPIG dialect

Ben Segers: ooit in de Kempen opgegroeid en in Antwerpen opengebloeid. Maar het leven laat zich niet tot op de kilometer voorspellen. Vandaag woont de acteur in Mariakerke bij Gent, waar hij met vriendin Lenny en zoontje Gène (2) een nieuw nest heeft opgebouwd. Hij voelt zich er meer dan thuis. "Hoe platter het taaltje, hoe beter."

Tot voor enkele jaren was Mariakerke een willekeurig Vlaams dorp voor jou.

Ben Segers: "Klopt, ik had er geen band mee. Misschien is dat nog de beste manier: je begint zonder vooroordelen aan een nieuw verhaal. Lenny had net een huis gekocht in Mariakerke toen we elkaar leerden kennen. Leuk, het is hier groen en rustig. En met de fiets sta je op tien minuten in Gent. Maar had zij naar pakweg Kortrijk willen verhuizen, was dat even goed geweest voor mij. Ik zou op veel plaatsen kunnen wonen."

Je bent niet zo van de heimat?

"In Antwerpen heb ik nog een huis waar ik regelmatig kom. Maar de echte heimat, Arendonk, heb ik al lang achter mij gelaten. Ik woon al langer níét in de Kempen dan wel. Ik keer nog wel terug naar het ouderlijk huis, maar altijd voor een speciale gelegenheid: Pasen, Kerstmis,... Ik passeer er minder uit eigen beweging."

Ben jij dan 'de grote man van de stad' als je nog eens thuiskomt?

"Nee, zo bekijkt mijn familie mij niet. Ik blijf gewoon onzen Ben: het 'kèlleke' of kakkenestje. Ik ben de jongste van vijf kinderen en dat zal ik altijd blijven, hoe oud ik ook word. Ik werd vroeger nogal gepamperd, was de troetel van het gezin. Terwijl ik wel de enige ben die is uitgeweken om een 'avontuurlijke' studie te doen (Studio Herman Teirlinck in Antwerpen, red.). Op dat gebied ben ik de ontsnapper geweest, of zelfs de verloren zoon. Mijn twee broers en twee zussen wonen nog altijd binnen een straal van 2 kilometer rond het huis van mijn ouders."

Wat is voor jou het verschil tussen een Kempenaar en een Gentenaar?

"In de Kempen hebben de mensen iets afstandelijks over zich. Dat bedoel ik niet per se negatief: ze willen eerder de kat uit de boom kijken. Een Kempenaar is altijd een beetje op zijn hoede, misschien zelfs wat schuchter. In Gent en omstreken ervaar ik dat minder. Je legt hier sneller contact met mensen, de mentaliteit is wat toegankelijker."

Zie je ook gelijkenissen?

"Gentenaars en Kempenaars spreken allebei een sappig taaltje. Soms probeer ik mee in het Gents te praten, puur voor de lol. (doet een weinig verdienstelijke poging) Het Gentse dialect is lekker scherp en sappig. En je weet: hoe platter het dialect, hoe beter."

Ken je na drie jaar al wat mensen in Gent en omstreken?

"Ja, voornamelijk via Lenny, die van de streek afkomstig is. Maar echte Gentse maten heb ik nog niet opgescharreld. Daar heb ik gewoon geen tijd voor. Ik vind het nu al moeilijk om af te spreken met mijn vrienden in Antwerpen. Door de kinderen blijft er minder tijd over om vriendschappen te onderhouden. Ik wil mijn twee dochters uit mijn eerste huwelijk ook regelmatig zien. Ze wonen bij hun mama, halverwege Antwerpen en Gent."

Haar man is de peter van jouw zoontje. Mooi, dat dat kan.

"Voor ons was dat vrij evident. Lenny was al hoogzwanger toen we bedachten dat we een peter moesten vinden. Ik herinner me dat we met mijn twee dochters in de auto zaten en zij zelf de naam van hun pluspapa naar voren schoven. Lenny en ik keken elkaar aan en dachten: waarom niet? Het plaatje klopte wel. Je moet het niet zo romantisch bekijken als zijnde 'De Vereniging van de Twee Samengestelde Gezinnen'. Maar we komen allemaal goed overeen."

Je zit midden in de opnames van de nieuwe VIER-fictiereeks #hetisingewikkeld, die in het najaar op antenne komt. Jij en An Miller spelen een koppel dat gaat scheiden.

"Ik merk zelf ook in mijn omgeving dat steeds meer mensen uit elkaar gaan. En ja, soms zit daar een koppel bij waarvan je denkt: zij toch niet?"

PRIVE-EILANDJE

Hoe komt het dat zoveel mensen uit elkaar gaan?

"Omdat we in een wereld leven waarin alles mogelijk is, misschien? Volgens mij zijn de sociale media een van de grote boosdoeners. Ieder heeft zijn eigen privé-eilandje. Facebook, WhatsApp, het is veel makkelijker geworden om contacten te leggen. Uit elkaar gaan is ook niet zo erg meer als vroeger. Je wordt niet langer met pek en veren overladen."

De perstekst meldt: #hetisingewikkeld wordt het portret van een generatie die het allemaal voor elkaar lijkt te hebben, maar net daardoor heel veel mist. Leg dat eens uit?

"De serie gaat over een scheidend echtpaar dat toch in hetzelfde huis blijft wonen voor de kinderen. Het zijn twee mensen die al vrij jong aan een huisje en tuintje zijn begonnen. Ze hebben hun aandacht vooral aan de kinderen geschonken en zijn elkaar uit het oog verloren. Ik denk dat zoiets heel herkenbaar is."

Het is wat jij ook hebt meegemaakt.

"Ja. Ik had het knagende gevoel dat ik van alles miste. Na een tijdje heb ik dat er gewoon uitgefloept tegen de mama van mijn kinderen. We moeten uit elkaar, zei ik ineens. Het overkwam mij bijna. Innerlijk broeide dat al veel langer, maar het is eng om het leven achter te laten dat je altijd hebt gekend."

Heb je daar lang mee geworsteld?

"Het schuldgevoel is nog het ergste van alles. Kan ik dit wel maken? Ook naar mijn ouders en familie toe? Zo van 'Mensen, een mededeling: Ik Ga Scheiden.' Wij zijn thuis heel katholiek opgevoed en scheiden was een schande. Een broer en zus van mij hebben hun huwelijk ook opgebroken. We hebben dat wel moeten verantwoorden naar onze ouders toe."

VROEGE MIDLIFE

Je bent op een leeftijd gekomen waarop veel mensen aan een nieuw verhaal beginnen.

"Euh... wordt het onderwerp midlife nu aangesneden? (lacht) Het is wel een wereld van verschil als je kijkt naar hoe mijn vader was op zijn 43ste. Geboren en getogen op een boerderij, getrouwd en gebouwd 100 meter verderop. De veertigers van vandaag hebben al veel meer watertjes doorzwommen."

Uit onderzoek blijkt dat zij minder principieel tegen monogamie aankijken dan dertigers.

"Daar kan ik wel inkomen. Veertigers gaan er al van uit: monogamie? Bestaat niet! (lacht) Mensen zijn altijd op zoek naar vlinders in de maag. Maar zo'n geluksgevoel is vaak een momentopname. En met de jaren begin je ook een andere afweging te maken. Ja, je zou opnieuw verliefd kunnen worden. Maar wat levert het eigenlijk op?"

Het verstand komt met de jaren, Ben?

"Ik wil mezelf hier zeker niet afschilderen als 'de rijpe man'. Maar ik heb voor mezelf al ondervonden dat ik de dingen toch wat rationeler bekijk, en ze meer leer te waarderen. Dan denk ik: 'Ben, jongen. Je hebt het toch goed zoals het is?'"

Eigenlijk heb jij jouw midlifecrisis al een tijdje achter de rug.

"Een jaar of tien geleden ging ik eens naar een psychiater. Zij vertelde me dat de meeste midlifecrisissen al rond je 31ste beginnen. Ik heb dat ook zelf ervaren in mijn huwelijk: is het dit nu, wordt dit mijn leven voor de komende halve eeuw? Ik had continu schrik om dingen te missen. Terwijl ik nu content ben als ik 's avonds eens thuis ben."

Ben je gelukkiger nu?

"Ik sta toch anders in het leven. Vroeger vond ik het vaste patroon van huisje-boompje-beestje beklemmend, nu zie ik daar de schoonheid van in. Ik vind het fijn dat je kan evolueren. Volgend jaar zal ik opnieuw een beetje anders denken. En het jaar nadien weer. Ik ben nog altijd onrustig, maar tegelijk kan ik nu echt genieten van dat huiselijke."

Is de kans dat dit verhaal slaagt dan groter dan vroeger?

"Dat hoop ik toch. Al kan je nooit iets uitsluiten: je mag er nooit blindelings op rekenen dat alles in orde blijft. Een beetje onrust voelen is nooit slecht. Het zorgt ervoor dat je alert en fris blijft. Het is niet zo dat ik op mijn 43ste kan zeggen: zo is het en niet anders."

OP DE SET

Jouw vriendin Lenny Van Wesemael regisseert #hetisingewikkeld. Valt het mee om elke dag orders te krijgen van je lief?

"(lacht) Ja hoor. Onze samenwerking verloopt heel fijn. Ik gedraag me niet anders tegen Lenny dan tegen een andere regisseur, en omgekeerd. Wij hangen op de set zeker niet het koppel uit. 'Zeg schat, zet jij de patatjes vanavond op?' - dat zou wat zijn."

Je hebt ook al een rol vertolkt in Lenny's langspeeldebuut Café Derby. Nadien zei ze: 'Ik wil graag nog meer met Ben samenwerken.'

"Lenny was al aangesteld als regisseur van deze reeks, toen ik zoals iedereen auditie moest doen. Bij Lenny zelf, ja. Dat vond ik veel raarder dan onze samenwerking op de set. Na mijn auditie moest ik meteen opkrassen, om plaats te maken voor de volgende. (lacht) Ik heb er altijd op gehamerd dat ze zelf de beslissing moest nemen. Lenny wou me graag eens in een andere rol zien dan het puur komische."

Je wordt nochtans altijd gevraagd voor komische rollen.

"Ja, dat was zelfs op de Studio al zo. De leraren hebben mij daar toen al voor willen hoeden: 'Ben, je moet oppassen met wie je bent.' Eén leraar zei eens: 'Je hebt iets heel komisch terwijl je dat precies niet wil.'"

De nagel op de kop, lijkt me.

"We moesten als student ooit een nummer brengen voor elkaar. Ik zat achter de piano een doorwrocht liefdeslied te zingen, maar de klas lag strijk. Daar ben ik wel van onder de voet geweest. Mensen zien nogal snel de grap in mij. Heeft dat te maken met mijn accent of met hoe ik eruitzie? Heb ik te lange armen of een koddig gezicht? Ik ben iemand die graag een mop maakt, maar niet meer dan iemand anders. Ik hou er zelfs niet van als de humor er te dik opligt. Een tragikomedie vind ik veel interessanter dan pure lolbroekerij."

Hou je dat lollige imago ook niet in stand met die Kempense spotjes voor Devos & Lemmens?

"Die spotjes doe ik graag, ze zijn de Kempen ten top! Ik ga mijn afkomst niet verloochenen. Maar ik wil ook andere dingen doen. Waarom zou ik per se altijd in het dialect moeten acteren? Ik wil wel iets meer dan dat. Hokjes zijn nooit interessant."

Mag ik jou nog twee dilemma's voorschotelen? Nummer één: een jaar propvol boeiende projecten, of een jaar van luilekker nietsdoen.

"Ik kies voor het tweede. Ik heb mijn agenda onlangs 2,5 maanden geblokkeerd om thuis te kunnen zitten. Dat heeft echt deugd gedaan. Ik heb de laatste jaren al zoveel gewerkt, dat het eens gezond was in mijn zetel te ploffen. Het was heerlijk elke dag bij Gène te zijn."

Tweede: een leven met of zonder tegenslagen.

"Doe dan maar mét. Al heb ik het uiteraard niet over je dierbaren verliezen. Maar de kleine tegenslagen die ik al heb meegemaakt, gaven me wel voeding om uit te leren. Je neemt ze erbij, ze verdiepen je leven en maken je rijper. Een vlak leven is ook maar saai, hé."

"Er is niks mis met

een beetje onrust"

Ken je van zijn acteerrollen in Safety First, De Biker Boys, Wat Als?, Auwch,...

Is samen met regisseur Lenny Van Wesemael (36). Ze hebben een zoontje van 2, Gène.

Heeft twee dochters uit een vorig huwelijk, Cato (13) en Marilou (11).

Droomt stiekem van een lang, mooi leven.

Maakt zich druk over onvriendelijke mensen en toeterende chauffeurs.

Mag je altijd wakker maken voor zijn kinderen die aan zijn bed staan.

"Het Keizershof serveert de beste stuverij van Gent: een runderstoofpotje met verse frietjes en salade. Dit gerecht, en bij uitbreiding de hele brasserie, is een klassieker in Gent. Als we in de stad zijn, wandelen we haast automatisch naar het Keizershof."

Keizershof, Vrijdagmarkt 47, Gent. www.keizershof.net.

"Als het geen stoofvlees-friet is, hou ik wel van Aziatisch eten op mijn bord. Papaya Song is een erg lekker Thais restaurant in Gent, niet ver van het Citadelpark. Ik ben fan van hun Yum Nua: een salade van gegrild rund, met citroengras en chili. En ook hun Thaise curry's - rood, groen of geel - zijn een aanrader."

Papaya Song, Krijgslaan 277, Gent. www.papayasong.be.

"Ik hoef mijn voordeur maar uit te stappen, en ik sta al met beide voeten in het groen. In het prachtige natuurreservaat De Bourgoyen kan ik urenlang wandelen en gewoon wat in de verte turen. Het wijdse uitzicht maakt dit Gentse stukje natuur echt de moeite waard."

De Bourgoyen, Driepikkelstraat 32, Gent.

www.natuurpuntgent.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234