Maandag 28/11/2022

Sapperdeflap! Daar heb je Pipo weer

recensie pipo en de p-p-parelridder

Het hoeft niet per se flitsend en snel te zijn, moeten de makers van Pipo en de p-p-Parelridder gedacht hebben, toen ze een voorthobbelende woonwagen dagenlang door een gammele oldtimer lieten achtervolgen. Helemaal ongelijk hebben ze niet. Het zou nergens op slaan om een icoon als Pipo de clown tot flitsend gedrag op te hitsen.

Pipo en zijn vrouw Mammaloe behoorden tussen 1958 en de jaren tachtig tot de kleurrijkste figuren op de Nederlandse televisie, en ook in Vlaanderen waren ze populair. Bijna een kwarteeuw later, wil tv-producent Endemol met zijn eerste bioscoopfilm de televisieclown, een stuk cultureel erfgoed, weer tot leven wekken. Makkelijk was dat allerminst. Een eerste niet onbelangrijk probleem was het overlijden in 1991 van de man die Pipo gestalte gaf, Cor Witschge. Witschge vervangen hield serieuze risico's in. Een eerdere poging in de jaren zeventig mislukte faliekant, toen Cees van Oyen door het publiek niet als Pipo werd geaccepteerd. Voor een nieuwe 'gebuisde' Pipo moet niet worden gevreesd, want onze landgenoot Joep Dorren kwijt zich in deze film uitstekend van zijn moeilijke taak: hij is Pipo de clown. Ook het verhaal vol ridderromantiek en boevenstreken, waarin Pipo met zijn flapschoenen een ware heldenrol speelt, mag gezien worden.

Zoals in zijn beste jaren wordt Pipo (in zijn woonwagen) op de hielen gezeten door zijn circusdirecteur 'Dikke Deur' en het boevenduo Snuf en Snuitje (in hun oldtimer). Door het verhaal bijzonder kleurrijk in beeld te brengen met veelbetekenende knipogen richten de makers van de film zich eveneens tot de ouders van de jeugdige Pipo-fans.

Deze generatie, voor wie de film ongetwijfeld een nostalgisch tintje heeft, kan een portie camp wel appreciëren. Maar al te gek of campy moest Pipo nu blijkbaar ook weer niet worden. Want de bijzonder krompratende indiaan Klukkluk uit de televisieserie viel in de film uit de boot. Volgens de officiële versie omdat men geen geschikte acteur vond, maar het besef dat een krompratende indiaan anno 2003 politiek hoogst incorrect zou zijn, zal ongetwijfeld meegespeeld hebben.

Pipo's handelsmerk - zijn taalgrapjes en hoogst originele eigen woorden - heeft de tand des tijds uiteraard wel getrotseerd: ook in deze film is het al "sapperdeflap" wat de klok slaat. Het is buiten kijf dat Pipo en de p-p-Parelridder mooi, kleurrijk en fantasievol gemaakt werd. Jammer genoeg is, ondanks deze sterke punten, de slotindruk dat Pipo en de p- p-Parelridder te lang duurt (103 minuten): films hoeven echt niet altijd supersnel te zijn, maar overdrijven in de andere richting kan ook van het goede te veel zijn. Armand Plottier

HH

Vertolking Joep Dorren, Mariska van Kolck,

Daan Schuurmans, Rudi

Falkenhagen, Karin Bloemen. Regie Martin Lagestee Genre Kinder/Jeugdfilm Land Nederland Speelduur 103 minuten Kort samengevat Pipo de clown helpt zijn Tante Anouschka om 'het spook uit het kasteel' te verdrijven door een ridder te wekken die vijfhonderd jaar heeft geslapen hij helpt deze ridder zijn grote liefde te vinden die ook al vijf eeuwen ligt te slapen. Bijkomend probleem: Pipo wordt achternagezeten door de Dikke Deur en Snuf en Snuitje, want die azen op de parels van de ridder.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234