Zondag 11/04/2021

Santé, kopje thee

undefined

Het einde der tijden voor de slappe kantoorkoffie is in zicht. Maar wee o wee voor de theedrinkers: zij moeten het vaak stellen met een soort opgewarmde limonade of smaakloze standaardbuiltjes. Met dit kopje van Sistema neem je je eigen thee lekvrij mee. Scoor je losse thee bij het charmante winkeltje Mattheus-B op de Kleine Markt in Antwerpen en de herfst lacht je toe.

Thee on the go, Sistema, € 17,95, te koop

bij Blokker en in de supermarkt.

van eigen streek

Nieuwsgierig naar de culinaire geheimen van je eigen regio? Op de hoeve- en streekproductenmarkt in Kalmthout kan je proeven van honing, turfijs, peren en appels van oude variëteiten, natuurburgers, streekbier en aardbeien. Ga je liever zelf aan de slag in je moestuin, dan kan je hier à volonté gezondheidstips van lokale hoeveproducenten scoren. Louter bij plaatselijk culinair talent blijft het op deze markt niet, want tussen het sneukelen door kan je ook lokale heideaquarellen bewonderen.

9 oktober in en rond het Grenspark, 2920 Kalmthout. www.devroente.be.

Garage Culinair

Naast recensies om duimen en vingers bij af te likken in jouw favoriete magazine pent Marc Declercq ook culinaire boeken bij elkaar. Zijn 65ste exploot vertelt het verhaal van zestien culinaire ambachtslui en hun in de kelder, tuinhuis of garage gemaakte authentieke producten: van fermenteren over het persen van varkenskop en het bereiden van gezonde limonades tot het persen van noten voor olie. Een materialenlijstje en recepten waarin het ambachtelijk gemaakte product verwerkt worden, doen je in een handomdraai terugkeren naar grootmoeders tijd.

€ 45, in de boekhandel en www.minestrone.be.

Japan in je brooddoos

Zijn je kinderen moeilijke eters en kost het je veel moeite om hen fruit en groenten te doen eten? Probeer eens de bento, het Japanse equivalent van onze brooddoos. Geen bokes met kaas of choco, maar een stevige portie rijst, een portie vis of vlees en veel fruit en groenten waar originele creaties mee gemaakt worden die gebaseerd zijn op animatiefiguren, stripfiguren en popcultuur. Silvia Gunadi van het Japanse winkeltje Kupuku in Berchem maakt zelf elke dag een bento voor haar vijfjarige dochter. Het leverde haar al zoveel leuke reacties op dat ze besloot workshops te organiseren om te tonen dat je echt geen chef-kok hoeft te zijn om elke dag een leuke bento uit je mouw te schudden - als je tijd genoeg hebt, toch.

Een workshop kost € 35 bij Kupuku, Driekoningenstraat 33, 2600 Berchem, 03/281.87.04. www.kupuku.be en via Facebook.

Nodig: gekookte plakrijst, gebakken worstjes, gestoomde broccoli, gekookte babyasperges, miniworteltjes, 1 kerstomaatje, boterhamworst, blaadje nori zeewier, ketchup, 1 stokje rauwe spaghetti

1. Neem een stuk plasticfolie en leg er 100 g rijst op. Vouw de folie dicht en vorm met je handen een afgeplatte bol ter grootte van een tennisbal. Druk de bol licht aan en haal ze uit de folie. Maak daarna twee kleinere bolletjes voor de oren op dezelfde manier en bevestig deze aan weerszijden van de grote bol door middel van een stukje rauwe spaghetti (veiliger dan tandenstokers). Knip twee oogjes en een neus uit het blaadje nori en leg deze op de rijstbal. Knip ook twee kleine halve cirkels uit de boterhamworst en leg deze op de oortjes. Werk af met twee druppeltjes ketchup op de wangetjes.

2. Snijs een paar schijfjes van de wortel en steek bloemetjes uit. Snijd de tomaat in twee.

3. Leg vier siliconen bakvormpjes in de brooddoos. Plaats daarna de rijstbal in een van de bakvormpjes, en vul de andere met de worstjes en groenten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234