Dinsdag 21/05/2019

Pers

Sanoma België brokkelt verder af

Het blijft rommelen in de Mechelse vestiging van Sanoma. Beeld © BELGA

Sanoma Media Belgium wordt verder uitgekleed. In het Mechelse hoofdkantoor zullen enkele tientallen jobs verdwijnen, terwijl het ook niet langer Marie-Claire zal uitgeven. Alleen Flair ontspringt de dans: voortaan wordt de Nederlandse editie ook in Mechelen gemaakt.

Nog geen jaar na de verkoop van Story, Humo, TeVe-Bladen Vitaya en de beslissing om zo goed als alle beslissingsmacht in Nederland te leggen, pakken nieuwe donkere wolken zich samen boven het nieuwe gebouw van Sanoma Media Belgium in Mechelen. De uitgever van onder meer Feeling, LibelleenFlair werkt aan een plan waarbij volgens bronnen opnieuw flink wat jobs zullen sneuvelen. De getallen die circuleren, gaan van veertig tot zestig.

"We hebben die geruchten ook opgevangen," zegt Geert Haverbeke van de socialistische vakbond BBTK. "We hebben gevraagd om duidelijkheid te geven, maar hebben nog geen antwoord gekregen." Een van de volgende weken zou er een bijzondere ondernemingsraad bijeenkomen om de herstructurering aan te kondigen, maar dat ontkent woordvoerster Sofie Deleu. "Er staat volgende week donderdag een ondernemingsraad gepland, maar dat is alleen om de kwartaalcijfers te bespreken."

Promotie voor De Swaef

Sanoma besliste vorig jaar om zo goed als alle beslissingsmacht naar het hoofdkwartier in Nederland te verhuizen. Sindsdien is er in Mechelen al zwaar gesneden in veel ondersteunende diensten zoals IT en financiën, waardoor een groot deel van het nieuwe gebouw onbenut blijft. De IT-afdeling is verplaatst naar India, terwijl de boekhouding vanuit Polen gedaan wordt. Daarom moeten alle facturen bijvoorbeeld ook in het Engels gemaakt worden. Waar de besparingen nu zullen plaatsvinden, is nog niet bekend. Veel redacties werken al met een minimum aan vaste mensen en doen veel beroep op (vaste) freelancers. Alleen Libelle bleef de voorbije jaren gevrijwaard van grote herstructureringen.

Ook het portfolio van tijdschriften wordt verder uitgedund. In november verkocht Sanoma al de Franstalige bladen MoustiqueenTélé Pocketaan L'Avenir Hebdo, onderdeel van de intercommunale Nethys. Nu zal het ook niet langer Marie-Claire uitgegeven. Sanoma had voor het maandblad een joint venture met de internationale uitgever van Marie-Claire, maar die wordt stopgezet. De Belgische Marie-Claire verhuist naar Editions Venture, de uitgever van Elle. De handtekeningen onder dat contract zijn nog niet gezet, maar de deal wordt normaal volgende week bekendgemaakt. Marie-Claire verkocht in 2015 maandelijks iets meer dan 14.000 stuks, waarmee het een van de weinige maandbladen was die positieve cijfers optekenden.

Positief nieuws voor de Belgische tak van Sanoma is dan weer dat het voortaan verantwoordelijk is voor alle edities van Flair. Ook de Nederlandse versie zal voortaan in Mechelen gemaakt wordt. In Nederland blijft er nog een kleine kernredactie met een viertal mensen die moeten zorgen voor wat aanbod voor de Nederlandse markt. Frederik De Swaef, die bijna een jaar geleden Story ruilde voor Flair, wordt hoofdredacteur van Flair Benelux. In Mechelen krijgt de Flair-redactie versterking van vier freelance vormgevers en drie redacteurs.

Dat Flair ontsnapt aan de verhuis richting Nederland heeft onder meer te maken met de goede cijfers die de website de jongste maanden optekende. Flair.be heeft soms meer bezoekers uit Nederland dan het aantal bezoekers van Flair.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.