Vrijdag 27/01/2023

Sannen wordt kabinetschef van Freya Van den Bossche

Ludo Sannen wordt de kabinetschef van Vlaams minister van Wonen, Energie en Stedenbeleid Freya Van den Bossche (sp.a). Een opmerkelijke carrièrezet na vijftien jaar in het Vlaams parlement, waarvan de laatste periode als sp.a-fractieleider.

Sannen verdween na de verkiezingen van 7 juni enigszins verrassend uit het Vlaams parlement. Hij was eerste opvolger in Limburg, in het vaakst geciteerde scenario zou hij Peter Vanvelthoven opvolgen als die Vlaams minister zou worden. De sp.a raakte wel in de regering, maar Ingrid Lieten wipte Vanvelthoven uit de regering en Sannen uit het parlement.Bij de sp.a zaten ze een beetje verveeld met die collateral damage. Sannen, nochtans pas sinds 2004 lid van de partij na zijn vertrek bij de groenen, had zich van meet af aan een trouwe soldaat getoond. In 2007 werd hij fractieleider in het Vlaams parlement, die rol vervulde hij bijzonder loyaal. Het wrong een beetje dat de sp.a hem nu op de straatstenen zette. Sannen wordt nu aan boord gehaald als kabinetschef van minister Van den Bossche.“Wat mij betreft, is dit zeker geen troostprijs”, reageert Sannen. “Dan had ik de job ook nooit aanvaard. Ik mag hopen dat de minister mij heeft gevraagd om mijn politieke ervaring, omdat ze denkt dat ik een goede kabinetschef zal zijn. Maar ik ben daar redelijk gerust in. Het zal een beetje wennen zijn om geen publieke politieke functie meer te bekleden, maar ik heb de knop omgedraaid na de verkiezingen. Mijn rol wordt nu totaal anders. Ik moet de regering niet meer controleren, maar ik moet mee het beleid uitstippelen. Met het regeerakkoord dat nu op tafel ligt, kan ik vol overtuiging aan de slag. Ik ben zelf nog een klein jaar minister geweest voor de groenen, ik weet dus wel hoe het werkt.”Sannen beschouwt zijn job als kabinetschef niet als een afscheid van de actieve politiek. “Ik verdwijn achter de schermen, dat wel. Maar ‘actieve politiek’ is zo’n vreemd begrip. Ik denk eerlijk gezegd dat ik als kabinetschef actiever zal zijn dan heel veel politici in het parlement.”

Ex-Spiritist wordt woordvoerder

Freya Van den Bossche haalt nog een tweede oude bekende binnen op haar kabinet. Gewezen Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke wordt haar woordvoerder. Hij was dat al eens voor toenmalig Vlaams minister Gilbert Bossuyt. Vandenbroucke volgde Bert Anciaux naar de sp.a na het uiteenvallen van Spirit, maar kon bij de socialisten niet meer op een verkiesbare plaats rekenen bij de Vlaamse verkiezingen. Net als Sannen krijgt hij nu een prominente rol achter de schermen.(JV)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234