Woensdag 18/05/2022

Sandinisten hebben eens en voorgoed het roer omgegooid

Het linkse Sandinistisch Front voor Nationale Bevrijding (FSLN) van Nicaragua verklaart onomwonden de vrije markt en de vrijheid van de ondernemers en van buitenlandse investeringen te steunen. Het FSLN - volgens de oorspronkelijke statuten een revolutionaire, socialistische en anti-imperialistische partij - meet zich in de aanloop naar de verkiezingen op 4 november een nieuw imago aan om hun leider Daniel Ortega eindelijk opnieuw president te laten worden. 'Als we de verkiezingen winnen, zullen we veel belang hechten aan de versterking van de privé-sector en aan de sanering van de economie', belooft Agustín Jarquín, kandidaat voor het vice-presidentschap.

Managua

IPS

Néfer Muñoz

Volgens Jarquín zullen de sandinisten niet teruggrijpen naar hun oude recepten als ze weer aan de macht komen. Hij verzekert dat de partij geen bezettingen van privé-landerijen zal toelaten en geen privé-bezittingen zal nationaliseren. Ze zal integendeel snoeien in de overheidsuitgaven en proberen om goede relaties te onderhouden met de Verenigde Staten en de katholieke kerk. "Sandinisme is democratie en dus moet niemand het sandinisme vrezen", aldus Jarquín in zijn campagnelokaal in een van de exclusieve wijken van Managua.

De vice-presidentskandidaat met het onkreukbare imago wordt beschouwd als een van de grote troeven van het FSLN. In 1999 werd hij gearresteerd nadat hij verschillende corruptieschandalen binnen de huidige regering Alemán aan het licht had gebracht. Jarquín is eigenlijk geen sandinist maar maakt deel uit van de Sociale Christelijke Eenheidspartij, die een alliantie met het FSLN heeft gesloten. Een sandinistische regering moet volgens Jarquín een economie met een menselijk gezicht uitbouwen, de integratie van Centraal-Amerika bevorderen, en een gunstig klimaat scheppen voor buitenlandse investeringen. Die boodschap moet de angst die de tegenstanders van het FSLN aanwakkeren, in de kiem smoren. "Dit is het sandinisme van vandaag", aldus Silvio Mora, de officiële woordvoerder van het FSLN. Hij kondigt een campagne tegen de corruptie aan en een periode van economische strengheid als de partij de verkiezingen wint. "Ortega is geen marxist-leninist zonder hart, integendeel, hij is een gedoopt man", aldus Mora.

Het is nu de vierde keer dat Ortega kandidaat is voor de verkiezingen. De sandinistische guerrilla nam in Nicaragua de macht over in 1979, na de val van dictator Somoza, wiens familie al aan de macht was sinds 1937. In 1984, vijf jaar na de triomf van de bevrijdingsstrijd, won Ortega de presidentsverkiezingen en werd het sandinistische bestuur dus verlengd. Het FSLN moest wel het hoofd bieden aan de door de Verenigde Staten gefinancierde contrarebellen. In 1990 verloor Ortega de verkiezingen van Violeta Chamorro en in 1996 van Alemán. Volgens de laatste steekproef nu vier maanden voor de verkiezingen ligt Ortega momenteel aan de leiding met 29 procent van de stemmen. Enrique Bolaños, huidig vice-president en kandidaat voor de regerende rechtse Liberale Grondwetpartij (PLC), volgt dicht met 26 procent.

In de media en bij de partijen heerst er een toenemende opwinding. "Ik ben sandinist om godswil. Stem voor het FSLN", is de slogan op de campagnewagens van de sandinisten. In de straten is er heel wat polemiek omtrent de sandinisten. Terwijl sommigen Ortega ophemelen, hebben anderen geen goed woord voor hem over. Sommige vroegere militanten betreuren dat vele idealen waarvoor zij gestreden hebben in het huidige programma afgezwakt of verdwenen zijn. Onder meer schrijver-componist Carlos Mejía, een artiest die sterk gewaardeerd wordt in het buitenland, noemt Ortega "een bril met dubbele glazen". In het bovenste deel zie je hem als de held die strijdt voor rechtvaardigheid, maar in het onderste deel is hij de leider die alles doet wat de sandinisten bekritiseerden: compromissen sluiten en vasthouden aan de macht. Anderen blijven Ortega of 'el commandante' zoals hij nog steeds wordt genoemd, de grote hoop van hun land noemen. "Toen de sandinisten regeerden kregen de armen hulp, daarom willen wij dat ze opnieuw winnen", aldus Carmen Rugama, een verkoopster op de centrale markt in Managua.

Virgilio Godoy, vice-president in de regering Chamorro, sluit niet uit dat er op het laatste moment nog een alliantie komt tussen de twee rechtse partijen - de liberale regeringspartij en de Conservatieve Partij - om de sandinisten het hoofd te bieden. Hij hekelt de ommezwaai van de sandinisten. "In het verleden was het FSLN de 'stoute jongen' van Nicaragua, nu probeert het zich een imago aan te meten van 'brave jongen'. Maar er is geen sandinisme meer. Enkel nog een groep oude sandinisten die terugkomen als kapitalisten en die hun privileges willen verdedigen." Hij verbaast zich dat Ortega enkele maanden geleden plots met een kruis op zijn borst verscheen en zich christen verklaarde.

De volgende weken zijn beslissend voor de verkiezingscampagnes, al verwacht men dat de meeste mensen hun definitieve beslissing zullen uitstellen tot het laatste moment. Ondertussen proberen de sandinisten zoveel mogelijk mensen bij elkaar te krijgen op allerlei herdenkingen van de sandinistische strijd. Daar krijgen die, op tropische ritmes, de volgende opdracht mee: stem voor het front, stem voor Daniel, de vierde november, we gaan winnen met hem.

'Ortega is geen marxist-leninist zonder hart, integendeel, hij is een gedoopt man'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234