Woensdag 21/08/2019

Sancties geëist

tegen discriminerend uitzendkantoor

Brussel l Bij een uitzendkantoor van T-interim in de regio Kortrijk hebben consulenten toegegeven aan de druk van klanten om allochtone uitzendkrachten te weren. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse Sociale Inspectie (VSI). Minister van Werk Frank Vandenbroucke (sp.a) dreigt met een sanctie.

Op verzoek van vakbondsafdeling BBTK-Kortrijk voerde de VSI een onderzoek uit bij het bewuste kantoor. Daaruit komt naar voren dat de discriminatieverbod er verschillende keren met voeten is getreden. Hoewel sommige consulenten klanten op andere gedachten poogden te brengen, waren er ook die meegingen in de eis van klanten om allochtone uitzendkrachten te weren.

Daarnaast is vastgesteld dat sommige medewerkers van het interimkantoor de discriminerende eisen van klanten overnamen in hun eigen interne instructies voor collega's. Uit het inspectierapport valt niet af te leiden dat er sprake is van systematische discriminatie, maar de aangehaalde voorbeelden zijn hoe dan ook in strijd met het discriminatieverbod.

Vandenbroucke wil daarom de erkenning van het uitzendkantoor omzetten van een erkenning voor onbepaalde duur naar een erkenning voor een half jaar. Vooraleer het bedrijf zijn erkenning voor onbepaalde duur terugkrijgt moet het bewezen hebben het probleem structureel aan te pakken.

T-interim reageert dat het een actieplan opzet om discriminatie in de kiem te smoren. (BDB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden