Woensdag 11/12/2019

samusocial

"Samusocial deed aan emotionele chantage": budget werd verhoogd na brief aan federale regering

Beeld Photo News

Gebruikte daklozenorganisatie Samusocial emotionele chantage om extra subsidies te krijgen van de Brusselse regering? Dat moet onder meer blijken uit een brief van voormalig Samusocial-voorzitter Pascale Peraïta aan de federale regering die De Morgen kon inkijken.

"De bevoegde ministers van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) maken het Samusocial onmogelijk om een opvangplaats te voorzien voor iedereen die erom vraagt, omdat de temperaturen (nog) niet extreem zijn. Elke dag worden 200 mensen die om hulp vragen geweigerd omdat we onvoldoende middelen hebben."

In een brief van 23 januari 2014, die De Morgen kon inkijken, vraagt toenmalig Samusocial-voorzitter Pascale Peraïta om extra winteropvangplaatsen en subsidies, gezien de koude winter dat jaar. De brief is gericht aan Elio Di Rupo (PS), Laurette Onkelinx (PS) en Maggie De Block (Open Vld), op dat moment respectievelijk premier, minister van Volksgezondheid en staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie. Met de brief wou Peraïta de Brusselse regering onder druk zetten. Die deed volgens haar immers niets om extra opvang te voorzien.

Pascale Peraïta. Beeld Photo News

Vincent De Wolf (MR) bracht de brief gisteren in de parlementaire onderzoekscommissie naar Samusocial ter sprake. Niemand spreekt tegen dat het in januari 2014 bijzonder koud was, en dat extra opvangplaatsen nodig waren, maar volgens verschillende commissieleden is de brief een illustratie van de manier waarop Samusocial extra subsidies probeerde los te weken.

De gewestministers van de GGC lagen dwars omdat ze een rapport bezaten van de inspectie Financiën dat verschillende disfuncties bij Samusocial blootlegde. Er rezen onder meer vragen over een mogelijke dubbele boekhouding. Na de brief aan de federale ministers kende de GGC 390.000 euro extra toe aan Samusocial.

Schuldig aan doden

De druk heeft gewerkt, concluderen verschillende leden van de onderzoekscommissie. In hun ogen was het geen toeval dat Peraïta behalve de bevoegde staatssecretaris De Block ook haar PS-partijgenoten Di Rupo en Onkelinx aanschreef. "Er is toen druk gekomen vanuit de federale regering", bevestigt Brigitte Grouwels (CD&V) over de brief, en na de insinuaties over PS-druk.

"Samusocial pleegde emotionele chantage om subsidies te krijgen", verklaarde Grouwels, tussen 2009 en 2014 bevoegd voor bijstand aan personen in de GGC. Zo zou Peraïta op een gegeven moment aan Grouwels en haar Ecolo-collega Evelyne Huytebroeck gezegd hebben dat het hun schuld zou zijn mochten er doden vallen door de kou. Volgens Huytebroeck zou Peraïta ook gedreigd hebben dat "als jullie het geld niet geven dat we vragen, organiseren we gewoon geen opvang".

► Brigitte Grouwels (CD&V) zegt dat de brief aan de regering in 2014 gewerkt heeft, want even later werd 390.000 euro extra vrijgemaakt. Beeld BELGA

Ook de commissieleden veroordelen de chantagepraktijken. "Samusocial gedroeg zich op een onaanvaardbare manier ten opzichte van de overheid", zegt Arnaud Verstraete (Groen). Hannelore Goeman (sp.a) stipt echter aan dat Samusocial zich zo kon opstellen door de bijna-monopoliepositie waarover het beschikte." De GGC moest altijd plooien voor Samusocial. De ministers hadden moeten nadenken hoe ze hen van dat monopolie konden krijgen. Er zijn andere organisaties die naast Samusocial kunnen bestaan."

Het blijft verbazend dat Samusocial jarenlang extra geld bleef vragen en amper gecontroleerd werd, hoewel amper iemand zicht had op wat er bij de organisatie gebeurde. "Ze werden beschermd door de socialistische ministers", klinkt het in de commissie. Na het kritische inspectierapport in 2013 stelde de Brusselse regering een kritische brief op aan Samusocial. Daar zouden door het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) de scherpe kantjes van zijn gevijld. Het duurde tot eind 2016 voor er regeringscommissarissen kwamen in de raad van bestuur van de daklozenorganisatie. "Zonder de PS waren we verder gegaan in de controle van Samusocial", gaf Grouwels toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234