Woensdag 28/07/2021

'Sampling was eerbetoon, nu is het diefstal geworden'

De creatieve hoogbloei van hiphop begin de jaren negentig (A Tribe Called Quest, De La Soul, Digable Planets, Me Phi Me, Galliano) werd gesmoord in gangsterrap en later definitief onteerd door een eindeloze reeks covers. PM Dawn wist overeind te blijven: op hun nieuwste album Dearest Christian... overstijgen Prince B en J.C./The Eternal alle hypes en trends.

De beide broers nemen ons andermaal mee op een zoete zweefvlucht door een wereld van wonderlijk vloeiende melodieën, ingetogen beats en rijke teksten, een weldadige fusie van pop en hiphop. Rappen doet Prince Be niet meer ("Ik kan mijn emoties tegenwoordig beter verwoorden in gewone songs"), denken des te meer. Dearest Christian... is zelfs een conceptalbum, zo vernemen we op het kantoor van de platenmaatschappij in Londen.

"Dat heeft niets te maken met de mystieke concepten achter bepaalde albums in de jaren zeventig", zegt Prince Be. "Wij zijn uitsluitend bezig met de werkelijkheid. Ik wil mijn kind vertellen wat er allemaal fout loopt in deze wereld, dat is het concept van de cd. Vandaar de titel, Dearest Christian... Sommige mensen vinden dat een negatieve benadering, maar ik wil gewoon eerlijk zijn tegenover mijn kinderen. Ze moeten niet opgroeien in de waan dat alles goed gaat in de wereld. Kinderen willen weten wat er gebeurt, en ik wil hen het antwoord niet onthouden."

Onder de titel staat zelfs een verontschuldiging van Prince Be aan het adres van zijn zoontje: 'I'm so very sorry for bringing you here'. "Ik wil me daar inderdaad oprecht voor verontschuldigen", zegt de zanger. "Ik ben niet tevreden over de wereld die ik als volwassene mee heb gecreëerd, ik ben die harde werkelijkheid soms al te vaak ontvlucht. Anderzijds is een kind misschien wel de enige manier om concreet iets te veranderen. Als je erin slaagt om een kind bepaalde waarden mee te geven, is er misschien nog hoop."

Welke boodschap wil Prince Be precies meegeven? "Just be happy. Kinderen moeten leren om gelukkig te zijn met zichzelf, niet omdat ze op school goede punten halen, of carrière maken, of geen drugs gebruiken. Ik heb het allemaal meegemaakt, en ik was nog niet gelukkig. Voorts hoop ik dat ik mijn kinderen op deze manier toch iets kan vertellen over mezelf. Mijn vader is gestorven toen ik één was, ik ken hem enkel van horen zeggen. Mijn kinderen zullen later alvast beschikken over een spiritueel portret van hun vader. Ik behoor tot een generatie mannen die een hechte band met haar kinderen wil, die haar verantwoordelijkheid neemt als vader. Al te veel kinderen zijn opgegroeid zonder vader, terwijl dat echt wel noodzakelijk is voor het welzijn van het kind."

De werkelijkheid die Prince Be zijn kinderen niet wil onthouden heeft talloze gezichten, zoals alleen uit de songtitels al mag blijken. 'Music for Carnivores' ("over mensen die zichzelf voeden met andere mensen, die nemen, nemen, maar nooit iets geven"), 'Yang: as private I's' ("over mijn eigen negatieve kanten"), 'Hale-Bopp Regulations' of 'Art Deco Halo'. Prince Be: "Dat laatste is een nummer over godsdienst. Christenen, moslims, joden, Hindoes: allemaal zeggen ze dat zij de besten zijn en dat we ons bij hen moeten aansluiten. Ze vinden allemaal dat zij de beste relatie hebben met god. Ik ben zelf niet op zoek naar een godsdienst die me ligt. Ik geloof in de spiritualiteit van de mens, in emoties ook. Religie is als politiek en daar hou ik me niet mee bezig."

Spiritualiteit is mooi, maar het dreigt ook een pose te worden, een trend verbonden met het millenniumgevoel. Prince Be: "Vele mensen praten over spiritualiteit omdat het cool is. Bij mij is het een nieuwe fase in mijn ontwikkeling, in mijn zoeken naar antwoorden. Mijn werk is een reflectie van die persoonlijke ontwikkeling."

Prince Be schrijft doordachte teksten, J.C. plaatst ze in een vaak complex geluidslandschap. "We luisteren naar heel uiteenlopende muziek", zegt het muzikale brein van PM Dawn. "Joni Mitchell, Seal, Kross, hiphop... Al die invloeden uiten zich in onze muziek. Soms duurt het weken, zit ik nachtenlang te luisteren naar honderden oude en nieuwe platen, voor ik dat ene geluid vind dat ik nodig heb. Vaak zijn dat Europese platen, omdat de Europese groepen erin slagen om verschillende muziekgenres te verzoenen, op een natuurlijke, losse manier. The Beatles bijvoorbeeld. In hun songs hoor je alles, van klassiek tot folk, blues, sitar enzovoort."De vorige cd van PM Dawn, Jesus Wept, werd door een recensent vergeleken met Revolver van The Beatles "Een groot compliment," zegt J.C.. "The Beatles zijn erg belangrijk geweest voor mijn muzikale ontwikkeling."

Samples heeft hij dit keer nauwelijks gebruikt. "Om te beginnen was het heel moeilijk om een goede liveshow op te zetten", verantwoordt J.C. die keuze. "Wij waren aanvankelijk helemaal niet van plan om live te gaan spelen, maar nu willen we daar echt werk van maken met vier levende muzikanten. Niets spectaculairs, eerder een emotionele set, maar wel heel mooi, zo mooi als op de cd. Alleen de drummer gebruikt een paar samples. Voorts wordt het almaar moeilijker om samples vrij te krijgen. We hebben er zelfs moeten verwijderen, omdat we ze niet konden of mochten gebruiken. Jammer, sampling was oorspronkelijk bedoeld als een eerbetoon, maar nu wordt het beschouwd als diefstal. Aan de andere kant: door de afwezigheid van die samples zijn we verplicht om alle muziek zelf te spelen en een degelijke liveshow op te zetten."

Karel Michiels

Zondag 8 november PM Dawn in de AB te Brussel. De cd Dearest Christian... is uit bij V2 Records.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234