Vrijdag 14/05/2021

CD&V

Sammy Mahdi, kandidaat-voorzitter bij CD&V: ‘Het is een smet op ons blazoen dat een partij zoals Groen überhaupt bestaat’

null Beeld Damon De Backer
Beeld Damon De Backer

Jong CD&V-voorzitter Sammy Mahdi (31) gaat ervoor. Net als – minstens – vier van zijn partijgenoten doet de Vilvoordenaar dit najaar een gooi naar het voorzitterschap van zijn partij. ‘Ik ben jong, gepassioneerd en uit mijn mond zal je geen onverstaanbare woorden horen komen.’

Naar eigen zeggen heeft Mahdi tot donderdag getwijfeld over zijn kandidatuur. “Maar uiteindelijk is het eenvoudig: voor CD&V is het erop of eronder de komende jaren. De partij moet inhoudelijk en vormelijk kiezen voor een radicaal nieuw verhaal. En ik wil me smijten.”

Waarom spreekt CD&V nog amper 15 procent van de kiezers aan?

“De mensen die denken dat dit een accident de parcours is, dwalen. Zoveel is duidelijk. Met een betere Facebook-campagne zal het straks niet opgelost zijn. Wel moeten we als CD&V opnieuw een coherent inhoudelijk verhaal vertellen.

“Nu gedragen we ons als een bestuurspartij die overal probeert de accenten te leggen om tot een correct beleid te komen. Daar is an sich niets mis mee. Maar doordat we altijd bezig zijn met die accenten, verliezen mensen het zicht op het gehele plaatje. Bij elke beslissing die we nemen, moeten we ons hele verhaal vertellen. Dat is essentieel voor mij.”

Wat betekent dat concreet?

“Als het gaat over migratie, dan wil CD&V menselijkheid toevoegen aan een beleid dat dat soms mist. Maar tegelijk staat CD&V wél voor een ordelijk migratiebeleid. Wij zijn geen zogenaamde ‘opengrenzenpartij’. Als het over werk gaat, dan past CD&V voor Duitse flexi-jobs die mensen in de armoede duwen, maar CD&V is wél voor een flexibilisering van de arbeidsmarkt.”

Welke thema’s moet CD&V claimen? Zijn die er nog wel?

“Natuurlijk. De verhouding tussen werk en gezin: dat is vintage CD&V. Ik lees dat steeds meer werknemers lijden aan een burn-out. Ik lees dat zowel ouderen als jongeren eenzaam zijn. Als partij kunnen wij op die thema’s een verschil maken. We hebben dat de laatste jaren al geprobeerd, maar we moeten nu doorzetten. Bijvoorbeeld door te pleiten voor het uitgebreide Scandinavische model van ouderschapsverlof.

“Ook klimaat is een CD&V-thema. Het rentmeesterschap, dat is een fundament van onze partij. Eigenlijk is het een smet op ons blazoen dat een partij zoals Groen überhaupt bestaat.”

Hoe groot is de beweegruimte van de nieuwe voorzitter? CD&V heeft zich al geëngageerd in de Vlaamse regering.

“Alles hangt af van de uitvoering, maar in het programma van die regering staan uitstekende maatregelen. Ook als het over integratie gaat. Christendemocraten geloven niet in de maakbaarheid van de samenleving: mensen die hier aankomen moeten onze taal leren, zich integreren en een job zoeken. Wij helpen daarbij door hen bijvoorbeeld een buddy te geven. Ik ben het niet eens met de analyse dat de schaduw van extreemrechts over deze regering hangt.”

null Beeld Damon De Backer
Beeld Damon De Backer

Heeft Wouter Beke aan zelfbediening gedaan door zichzelf minister te maken?

“We hebben daar een lange discussie over gehad in de partij. Iedereen heeft zijn hart kunnen luchten. Nu wil ik opnieuw vooruitkijken. Die eeuwige zelfkastijding, dat constante incasseren, daar mogen we ook eens mee stoppen.”

Er zijn vijf kandidaat-voorzitters bij CD&V: Vincent Van Peteghem, Katrien Partyka, Raf Terwingen, Walter De Donder en uzelf. De partij lijkt uit elkaar te vallen.

“Ik vind het een prima zaak dat verschillende mensen zich kandidaat stellen. Het slechtste wat nu kon gebeuren, was dat er geen debat zou zijn over de fundamenten van onze partij. Laat ons maar eens stevig doorbomen over de inhoud. Er lopen nog veel te veel olifanten door de kamer bij CD&V.”

Zoals de ‘C’ in CD&V?

“Neen. Die christelijke C maakt deel uit van onze geschiedenis als partij. Je kunt op korte termijn kiezen voor een total make-over met allerlei nieuwkomers – zoals bij En Marche (de nieuwe partij van de Franse president Emmanuel Macron, JVH). Maar op lange termijn werkt dat niet. Een partij zonder ideologie heeft geen zin. Die heeft geen houvast.

“Wat met de zuil? Met het middenveld – want dat is veel breder dan de christelijke zuil – wil ik het gesprek aangaan. Maar dat betekent niet dat we klakkeloos elkaars standpunten gaan uitdragen. Dat vragen die organisaties ook niet.”

Waarin verschilt u van de andere kandidaten?

“Ik ben vrij jong. Wat maakt dat ik aansluiting heb bij de jonge generaties en de snel veranderende maatschappij. Uit mijn mond zal je ook geen onverstaanbare woorden horen komen. Daar let ik echt op: een politicus mag niet boven de hoofden van de mensen communiceren. Als je over ‘CAO-wetten’ begint, dan is de helft al niet meer mee.

“Op dat vlak ben ik een volkse jongen. De kilometerteller van mijn auto draait dol omdat ik niets liever doe dan lokale afdelingen overal te lande bezoeken. Ik vind dat CD&V als partij ook volkser moet worden. Lokaal merk je dat dat lukt. In de gemeenten weten onze mensen wat er leeft en vertalen ze dat in beleid. Nationaal loopt dat veel moeilijker.”

Sommige CD&V’ers, vooral van de oudere garde, vinden u een tafelspringer.

“Ik ben gepassioneerd, maar daar is niets mis mee. Voor mij was het makkelijker om jongerenvoorzitter te blijven en me zo te laten horen. Dat doe ik niet.”

Hoeveel kans geeft u zichzelf?

“Oei... Honderd procent gedeeld door het uiteindelijke aantal kandidaten. (lacht)

null Beeld Damon De Backer
Beeld Damon De Backer
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234