Woensdag 29/01/2020

Amerikaanse verkiezingen

Samenzweerders draaien overuren: is Hillary Clinton nu ziek of niet?

In de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaat steeds meer aandacht uit naar Hillary Clintons gezondheidstoestand en de vraag of ze wel fit genoeg is om de belangrijkste job ter wereld op te nemen. De kwestie is al jarenlang voer voor samenzweringstheorieën op schimmige media, maar wordt nu ook steeds vaker door het Trump-kamp zelf aangehaald.

Terwijl Hillary Clinton het in peiling na peiling haalt van haar rivaal Donald Trump en de campagne stilaan een cruciale fase nadert, lijkt het kamp-Trump een nieuwe frontlinie geopend te hebben: is Clinton wel gezond genoeg om president te zijn? Vorige week maandag vertelde Trump op een verkiezingsbijeenkomst dat Clinton “de mentale en fysieke uithouding mist die nodig is om IS en al onze andere tegenstanders aan te pakken”. In juli beschuldigde hij haar ervan dat ze te veel slaap nodig heeft: “Hoe denk je dat IS gaat reageren? We hebben niemand nodig die naar huis gaat om te dutten.” En begin deze maand klonk het: “Ze heeft een kortsluiting in haar hersenen gehad. Ze heeft problemen. Eerlijk gezegd denk ik dat ze er niet helemaal bij is.”

Bewijs voor alle insinuaties is er niet. Toch houdt dat de Trump-aanhangers niet tegen. Zondag verklaarde Trumps adviseur en voormalig burgemeester van New York Rudy Giuliani dat Clinton echt wel ziek is. “Alles wat je moet doen, is online gaan. Ga online en tik ‘Hillary Clinton illness’ in en kijk zelf naar de video’s.” Vandaag nog tweette Wikileaks twee gelekte e-mails uit het Clinton-kamp, die zouden moeten 'bewijzen' dat Clinton naar Parkinsonmedicijnen zocht nadat ze in een mail had toegegeven dat ze leed aan "beslissingsmoeheid". In werkelijkheid gaat het om twee los van elkaar staande mails, eentje waarin een medewerker een dan recent verschenen New York Times-artikel over beslissingsmoeheid doorstuurt en Clinton enkel "Wow, dat is griezelig beschrijvend" antwoordt, een andere waarin een medewerker informatie doorstuurt over Provigil, een geneesmiddel dat vermoeidheid moet tegengaan voor bijvoorbeeld mensen die in onregelmatige uren werken.

'Healthers'

CNN, dat het heeft over ‘healthers’ die hun heil zoeken in allerhande complotwebsites en schimmige wetenschappelijke theorieën, trekt in de kwestie de vergelijking met de ‘birthers’. Die beweging trok – en doet dat bij momenten nog altijd – jarenlang Barack Obama’s geboortecertificaat in twijfel. De huidige president zou nooit in de VS geboren zijn en dus nooit president mogen geworden zijn.

Volgens de ‘healthers’ zijn er wel degelijk genoeg aanwijzingen, ja zelfs bewijzen, dat Hillary Clinton ziek is. Welke ziekte maakt niet zoveel uit, de theorieën gaan van Parkinson over dementie tot verschillende beroertes. Beginpunt van hun claims is telkens de hersenschudding die Clinton opliep in december 2012, toen ze nog minister van Buitenlandse Zaken was. Door een maagvirus raakte ze gedehydrateerd, viel ze flauw en liep ze door de val een hersenschudding op. In de onderzoeken die daarna plaatsvonden ontdekten dokters een kleine bloedprop in een ader achter Clintons rechteroor. De klonter werd met behulp van medicijnen verwijderd en Clinton genas volledig.

"Perfect gezond"

Al hechten de ‘healthers’ dus weinig geloof aan die officiële versie. Al in mei 2014 verklaarde Republikeins strateeg Karl Rove op tv dat Clinton “dertig dagen in het ziekenhuis” had verbleven, en daarna een bril droeg “die enkel is bedoeld voor mensen met een traumatisch hersenletsel”. Een dag later kwam Rove al terug op zijn uitspraken, en moest hij toegeven dat Clinton geen dertig, maar drie dagen in het ziekenhuis had gelegen voor testen. Clinton droeg inderdaad korte tijd een speciale bril, bedoeld om haar dubbel zicht te verhelpen dat ze voor enkele weken had na haar hersenschudding en de bloedklonter.

Clintons huisdokter sinds jaar en dag, Lisa Bardack, gaf uiteindelijk in juli 2015, bij het prille begin van haar campagne voor de voorverkiezingen, een verklaring vrij waarin ze de Democrate gezond genoeg achtte om president te worden. Clintons medische geschiedenis wordt erin opgesomd, net als de medicijnen die ze op dat moment nam. Ook verklaarde Bardack dat Clinton in 2013 nog testen had ondergaan in de nasleep van de bloedklonter, en dat “alle effecten van de hersenschudding opgelost zijn en de trombose volledig verdwenen”.

Beroerte voor de camera

Maar dat houdt de ‘healthers’ niet tegen. Geruchten zonder enige grondslag blijven circuleren op Twitter, Facebook en media als Breitbart, Infowars en Fox News, inclusief vervalste medische verslagen.

Zo was er een persmoment in juni in Washington DC, waar Clinton twee vragen van twee reporters tegelijkertijd kreeg toegespeeld. Clinton reageerde door al lachend fel met haar hoofd te schudden. Een grappig en onschuldig gebaar, maar genoeg voor pro-Trump-blogger Jim Hoft om een maand later een artikel te posten met als veelzeggende titel 'Wow! Kreeg Hillary Clinton nu net een beroerte voor de camera?' De video ging al snel viraal.

Een week later was het trouwens opnieuw prijs: een GIF vanop de Democratische conventie in Cleveland toont Clinton enthousiast wanneer de traditionele ballonnen op het einde naar beneden komen. Genoeg voor een nieuw artikel: 'Wow! De media hebben dit gemist! Kreeg Hillary een nieuwe beroerte na haar toespraak?'

Geen zinnig mens die er ook maar iets in ziet dat op een beroerte lijkt, maar voor Fox News was het wel genoeg aanleiding om er uitgebreid aandacht aan te besteden. Een volle week lang mocht een panel dokters en medische experts bij presentator Sean Hannity voor miljoenen tv-kijkers komen uitleggen en analyseren of Clinton nu wel gezond was of niet. Zelfs fragmentjes van amper drie seconden waarin Clinton eens hoestte, moesten dienen als bewijs. Geen enkel van de aanwezige experten had Clinton ooit onderzocht. Slechts een van hen was een neuroloog, die zich dan al meteen verplicht zag te zeggen “dat het wel bijzonder moeilijk was om te speculeren op basis van een video”. Hannitys antwoord: “Ja, maar het lijkt mij toch wel bijna beroerte-achtig?”.

Trouwens ook een item bij Fox News: een foto uit februari waarop Clinton ondersteund lijkt te moeten worden terwijl ze een trap oploopt, en een video uit 2011, eindeloos na elkaar afgespeeld, waarin Clinton struikelt terwijl ze een vliegtuig instapt.

Nog voorbeelden? Neem deze foto van een van Clintons veiligheidsagenten, die een klein voorwerp in zijn hand houdt. Volgens de ‘healthers’ gaat het om een injectienaald voor het medicijn Diazepam, dat beroertes moet tegengaan. Gisteren liet de Secret Service weten dat het een zaklampje was.

Al gaat de hoofdprijs wel naar de titel “MUST SEE: foto’s van Hillary Clinton ondersteund door kussens”: te zien zijn foto’s van Hillary Clinton … ondersteund door kussens. Allemaal ‘bewijs’ van hoe slecht de Democratische kandidate er wel niet aan toe is en hoe ze anders niet kan blijven rechtzitten. 

Clinton zelf was gisteren trouwens te gast bij talkshowpresentator Jimmy Kimmel, waarin ze de geruchten over haar gezondheid weglachte. "Kijk maar eens of ik nog leef", vroeg Clinton en gaf Kimmel haar pols.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234