Donderdag 08/12/2022

'Samenwerking in Brussels hoger onderwijs moet verplicht worden'

Dat zijn universiteit politiek nog amper op steun kan rekenen (DM 6/6) is niet meteen iets wat VUB-rector Benjamin Van Camp graag leest. Zeker niet in volle rekruteringstijd. Maar ook hij kan niet ontkennen dat het klopt. Van Camp pleit nu voor een verplichte samenwerking binnen het Brussels hoger onderwijs.

Door Kim Herbots

Brussel l Rector Van Camp roept al jaren dat er in Brussel nood is aan samenwerking. Alleen: op de Erasmushogeschool na zitten alle Brusselse partners in de Associatie rond de KU Leuven. En laat die nu net dwarsliggen over samenwerking.

Voorafgaand aan het nieuwe financieringsdecreet hoger onderwijs, dat ontegensprekelijk nadelig zal zijn voor kleinere instellingen, had een select gezelschapje van sp.a-politici een bijeenkomst op het kabinet van onderwijsminister Frank Vandenbroucke (sp.a). Voor elke universiteit was er een spreekbuis. Behalve voor de Vrije Universiteit Brussel.

"Ik wist niets van dat gesprek af", zegt Van Camp. "Ik zie dat decreten soms op het laatste nippertje gewijzigd worden in het voordeel van een universiteit. Denk maar aan de rechtenopleiding die nu beloofd is aan de Universiteit Hasselt. Dan stel ik vast dat de VUB in die zin inderdaad geen politieke vrienden heeft.

"Plaatselijke politici ondersteunen hun plaatselijke universiteit. Hoger onderwijs is nu eenmaal belangrijk voor de uitstraling van een stad. Zo'n regionaal politiek netwerk ontbreekt in Brussel", gaat Van Camp verder. "Er zitten politici van allerlei strekking in onze raad van bestuur en zij hebben wel sympathie voor onze instelling maar dat is nog iets anders dan het politiek voor ons opnemen."

En dat vertaalt zich nu in een, voor Brussel nadelig, financieringsstelsel. "Ik heb er nog vertrouwen in dat Vandenbroucke met een objectief decreet komt. Hij kan niet anders", zegt Van Camp. "Bovendien heb ik hem openbaar horen zeggen dat wij onze taak perfect uitgevoerd hebben en dus zeker niet minder geld zullen krijgen. Ehsal en Erasmus krijgen zwaardere klappen."

Het probleem van het Brussels hoger onderwijs is er dus vooral een van politici die zich onder hun eigen kerktoren ophouden, zo vindt Van Camp. "Vlaanderen is klein. Dat weerspiegelt zich in de politiek. Politici moeten de keuze maken: wil Vlaanderen nog investeren in Brussel of willen Vlaamse politici zich opsluiten in een soort Vlaams Montenegro?"

Als Vlaamse politici hun handen aftrekken van Brussel dan lijkt er maar één oplossing te zijn: Brusselse hogescholen en universiteiten moeten samen een sterk blok vormen. "Ik pleit sinds jaar en dag voor samenwerking, ook binnen Brussel", zegt Van Camp. "Met de ULB lukt dat en willen we ons internationaal profileren. Je moet verder kijken dan je eigen regio of land. Een paar jaar geleden heb ik ook een samenwerking tussen de economische departementen van de VUB, KUB en Ehsal willen opstarten onder de naam Brussels School of Economics. Maar als de anderen niet willen of niet mogen van Oosterlinck (Leuvens Associatievoorzitter, KH) dan is het moeilijk. Tenzij er politiek een oplossing komt. In een volgend decreet over het Brussels hoger onderwijs zou een verplichte samenwerking ingebouwd moeten worden."

Benjamin Van Camp:

Politici moeten de keuze maken: wil Vlaanderen nog investeren in Brussel of willen Vlaamse politici zich opsluiten in een soort Vlaams Montenegro?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234