Dinsdag 17/05/2022

'Samen voor iets gaan geeft positieve energie'

Ondanks onze drukke levens geven we blijk van grote betrokkenheid bij wat er rond ons gebeurt

200607 Terugblik met 'De zevende dag'-ankervrouw Annelies Beck

Wat was de trend van het afgelopen jaar?

"Mensen zijn verschillende keren samen opgestapt. Als reactie op uitingen van zinloos geweld, maar ook om te genieten van goede muziek en om een positief signaal te geven. Mensen stellen zelf vragen en nemen initiatief - ik denk aan mevrouw Guidone, die geïnspireerd raakte door An Inconvenient Truth, de film van Al Gore, maar ook aan kritische blogschrijvers. Ondanks al die drukke levens wordt er blijk gegeven van grote betrokkenheid bij wat er rond ons gebeurt."

Waaraan hebt u zich het meest gestoord?

"Het - niet eens altijd impliciete - wij-zijdenken en snelle oordelen dat open discussies en echte gesprekken zo bemoeilijkt. Rechts versus links (ook al mag dat niet meer zo heten), autochtonen versus allochtonen, Walen versus Vlamingen... Het zijn niet altijd de vruchtbaarste veralgemeningen om gesprekken te voeren. Nuance aanbrengen en zorgvuldigheid nastreven zijn niet noodzakelijk hetzelfde als politiek correct denken, dat overigens ook hinderend kan zijn voor vruchtbare gedachtewisselingen."

Voor wie of wat hebt u het grootste applaus gegeven?

"Voor Koen Vanmechelen, een bevlogen kunstenaar die het goed kan uitleggen en met een scherpe blik het hier en nu onderzoekt. Zijn zoektocht naar de ultieme bastaardkip, The Cosmopolitan Chicken, stoelt op vragen over genetische manipulatie, integratie, zuiverheid, de samenleving. Grote vragen geënt op een eenvoudig beest uit onze achtertuin. Zijn queeste brengt hem over de hele wereld. Dit jaar bracht de groeiende internationale erkenning hem tot in Miami. Ontroerend en stimulerend, mensen die voor iets kiezen, zich met kennis van zaken aan iets wijden en toch voeling houden met de wereld."

Wat bezorgde u de grootste krop in de keel?

"De dood van Jassim. Jassim en Ibrahim zijn twee Irakezen die hun leven waagden door collega Rudi Vranckx en de cameraploeg te helpen met hun journalistieke werk in Irak. Jassim is een paar weken geleden vermoord. Ibrahim vreest voor zijn leven en dat van zijn gezin. Jassim en Ibrahim geven die honderden Irakese doden per maand opeens een gezicht. Verontwaardiging, verdriet en een gevoel van machteloosheid strijden om voorrang. Conclusie voor journalisten: je kunt alleen proberen je job zo goed mogelijk te doen. Inzicht verschaffen in de mechanismen die achter zo'n oorlog zitten en het verhaal van al die andere oorlogsslachtoffers onder de aandacht blijven brengen.

"De sultan en zijn olifant die in de straten van Antwerpen op zoek gingen naar de kleine reuzin raakten me op een positieve manier. Ontroerend. En schoon hoe zoveel mensen samen met open mond genieten van een creatief sprookje. Zoiets ervaarde ik ook bij het succes van de 0110-concerten en Music For Life van Studio Brussel. Het hoeven niet altijd zulke grote gemediatiseerde acties te zijn. Samen voor iets gaan geeft positieve energie."

Wat is uw voornemen voor 2007?

"2007 telt vele zondagen en dan is er De zevende dag. Samen met mijn collega's wil ik goede debatten en gesprekken samenstellen met een frisse, relevante insteek en interessante gasten. Over een paar maanden zijn er ook verkiezingen. Nog een gelegenheid om inhoudelijk sterke programma's te brengen in een aantrekkelijke vorm."

Door Sofie Vanden Bossche

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234