Donderdag 01/10/2020

Samen verder zonder Meeuws?

Groen-kopman Wouter Van Besien heeft aangekondigd dat sp.a'er Tom Meeuws niet meer op de lijst Samen zal staan. De socialisten zaten tot gisteravond laat samen over het lot van Meeuws en de rood-groene kartellijst.

Het bericht kwam gisteravond toch als een verrassing. Op de middag schaarde Samen zich nog achter de socialistische kopman Meeuws. Tegen de avond lekte uit dat hij toch zou afzien van zijn plaats op de lijst, nadat duidelijk werd dat nieuwe onthullingen zouden kunnen volgen.

Meeuws kwam in de knel nadat bleek dat hij als directeur bij De Lijn in Antwerpen moest opstappen omdat hij de financiële regels van deugdelijk bestuur niet had gevolgd (DM 16/01). Hij zou grote uitgaven in kleinere schijven hebben opgedeeld om zo aan de controle van de raad van bestuur te ontsnappen.

In november was hij al het mikpunt van kritiek geweest toen bleek dat hij zelf goede banden had met projectontwikkelaar Land Invest van ondernemer Eric Van der Paal. Het bedrijf kwam in het vizier omdat het, volgens Groen, bevoorrechte relaties onderhield met het stadsbestuur. Meeuws zelf klaagde de 'paaitaks' aan waarmee bouwondernemers stedenbouwkundige voordelen konden afkopen.

Nieuwe aantijgingen

Het Laatste Nieuws onderzocht gisteravond nieuwe aantijgingen tegen Meeuws. In zijn periode bij De Lijn zou hij de financiële regels ook omzeild hebben om een Groen-militant een proefproject rond opleidingen toe te kennen. Bij Samen was de vrees erg groot dat de politieke tegenstanders zouden blijven verder spitten in Meeuws' professionele leven om hem politiek monddood te maken.

"Het is zijn persoonlijke beslissing geweest en ik respecteer die", stelt Groen-kopman Wouter Van Besien. "Deze moddercampagne is ongezien in Vlaanderen." In De afspraak wees sp.a-voorzitter John Crombez naar Marc Descheemaecker, in 2014 nog kandidaat op de Europese lijst van N-VA en tevens voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn. Die zou de informatie over Meeuws hebben doorgespeeld. "Er zijn zoveel details dat de info wel van binnen uit moet komen."

Op de grond van de zaak ging Crombez noch Van Besien in.

Opvallend: Crombez zei in de tv-studio dat hij nog niet wist of Meeuws al een beslissing had genomen. De Antwerpse sp.a zat tot gisteravond laat samen om zich te beraden over wat er met Meeuws en de kartellijst moest gebeuren. Bij het ter perse gaan was de vergadering nog niet afgelopen. Een persconferentie, aangekondigd om halftien, werd telkens uitgesteld. Tom Meeuws zelf was de hele avond niet bereikbaar.

Samenwerking onder druk

De ophef rond Meeuws zet de samenwerking tussen Groen en sp.a onder druk in Antwerpen. Nadat Meeuws vorig jaar voor de eerste keer kritiek kreeg, vroeg Van Besien na enig aarzelen een hartig gesprek met hem. Nu wachtte de Groen-kopman niet op de kartelgenoot om te communiceren. "Tom is een grote believer van Samen", zei Van Besien. "Hij wil dat dit project slaagt."

Sp.a Antwerpen beslist autonoom over wie op plaats drie staat op de gemeenschappelijke lijst. Mogelijke vervangers voor Meeuws zijn Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache of Stephanie Van Houtven, districtsburgemeester van Borgerhout. Als nationaal ondervoorzitter staat die laatste dicht bij Crombez. Meeuws was overigens ook voorzitter van de Antwerpse sp.a-afdeling. Het was gisteravond niet duidelijk of hij ook afstand neemt van die functie.

De socialisten zijn zo in de twee belangrijkste Vlaamse steden in moeilijkheden gekomen met hun kopman. Vorig jaar moest de Gentse lijsttrekker van het rood-groene kartel Tom Balthazar opstappen.

► 2-3

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234