Vrijdag 18/06/2021

Samen uit, maar niet samen thuis

Samen in een regering of er samen uit. Dat was de afspraak die Agalev en Ecolo nog maar enkele maanden geleden maakten. Als enige politieke familie in België onderhouden de groenen nog structurele federale banden. Die band bracht Ecolo onlangs nog in Franstalig België in een politiek isolement in het dossier over tabaksreclame op Franchorchamps. Minder solidariteit toonden de Vlaamse groenen, toen het de afgelopen dagen over het dossier van de nachtvluchten ging. De Agalev-ministers Jef Tavernier en Eddy Boutmans stapten gisteren niet op.

Brussel

Eigen berichtgeving

Filip Rogiers

Ligt de afspraak over samen uit, samen thuis nu aan diggelen? "Die afspraak impliceert dat je vooraf ook aan één zeel trekt", zegt Agalev-politiek secretaris Jos Geysels aan De Morgen. "En dat is in dit dossier duidelijk niet het geval geweest." Begrijp: Agalev voelt zich vandaag niet gebonden om mee de regering te verlaten.

Of Agalev nu ook zijn lot niet langer verbindt aan Ecolo voor wat er na 18 mei gebeurt, is nog onzeker. "We zullen de komende dagen ernstige gesprekken voeren met Ecolo", zegt Geysels. "We willen de deur in elk geval niet helemaal sluiten. Ik ben niet woedend, wel triest."

72 uur lang trachtte Geysels Durant te overtuigen om het spel minder hoog te spelen. "Ik heb het Durant ten stelligste afgeraden", zegt hij. Hij waarschuwde voor een "overwinningsnederlaag" op 18 mei. Zelfs al zou Ecolo door de principiële houding van Durant een electorale bonus kunnen opstrijken, de kans dat PS en MR de partij er na 18 mei nog bij willen, wordt na de gebeurtenissen van de afgelopen dagen wel bijzonder klein.

Brussels Agalev-lijsttrekker Lode Vanoost haalde vorige week zondag als eerste openlijk uit naar Isabelle Durant omdat ze het Brusselse hoofdstuk van het luchthavenakkoord van 24 januari jongstleden weigerde uit te voeren. Ook gisteren bleef hij de argumenten van Durant "niet steekhoudend" vinden. Twee boegbeelden van Agalev, gewezen minister Magda Aelvoet en Vera Dua (die mee het akkoord van 24 januari uitdokterde), leverden gisteren in de loop van de dag niet enkel een technische, maar vooral politieke kritiek op hun Ecolo-collega.

Dua erkende dat het dossier van de nachtvluchten "een wonde heeft geslagen in de verhouding tussen Agalev en Ecolo". Aelvoet had het op De Zevende Dag over "een politieke flater van formaat". "Mensen die zich niet houden aan akkoorden, verliezen het vertrouwen", zei Aelvoet.

Dàt Aelvoet en Dua gisterenochtend Durant expliciet zouden afvallen en zich achter de eis van de premier zouden scharen om het akkoord te respecteren, was vooraf doorgepraat met Jos Geysels. De politiek secretaris van Agalev werd het afgelopen weekend ondertussen ook door alle andere partijen, en vooral dan premier Verhofstadt en PS-voorzitter Elio Di Rupo, gebruikt als go-between. Geysels stelde tevergeefs al zijn hoop op het PS-compromis (zie elders op deze pagina's).

Ook Agalev blijft vragende partij voor een betere spreiding van de nachtvluchten, maar Geysels zag meer heil in stille diplomatie om ook de Brusselse regering tot inschikkelijkheid te dwingen. "De persoon van Isabelle heeft het er niet makkelijker op gemaakt", erkent hij. "Ze heeft het beeld niet mee, de afgelopen jaren. Ik heb Ecolo nog gewaarschuwd dat ze het hun tegenstanders te makkelijk maakten: word nooit de karikatuur die ze van je willen maken."

De afspraak samen uit, samen thuis wil Agalev voorlopig dus nog niet opzeggen. Duidelijk is evenwel dat Agalev bij de coalitiepartners nog maar eens zijn politiek kapitaal heeft kunnen verhogen, nillens willens ten koste van Ecolo.

72 uur lang probeerde Jos Geysels Durant ervan te overtuigen het spel minder hoog te spelen: 'Ik ben niet woedend, wel triest'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234