Maandag 01/03/2021

Samen sterk: Luikse racist-wapenhandelaar en ex-collega van Demol gaat mee bussen

Dat Johan Demol in 1982 werd verdacht van betrokkenheid bij de wapenroof bij de Groep Dyane had meerdere redenen. Hij had zelf voor de Groep Dyane gewerkt, was lid geweest van het FJ en had in 1977 als rijkswachter een opleiding gevolgd in het vormingscentrum in Vottem, bij Luik. Daar zwaaide toen ene kolonel Ghislain Soumoy de plak. Die onderhield heel openlijk contacten met dubieuze wapenhandelaars, huurlingen en extreem-rechtse figuren. Soumoy richtte binnen zijn district ook een aparte gevechtseenheid op. Deze 'mini-Dyane' werd op bevel van hogerhand opgedoekt nadat bij enkele acties doden waren gevallen. Het idee, bij sommige speurders, dat de wapenroof van 1982 wel eens typisch iets voor de bende van Soumoy kon zijn, werd nooit vertaald in ernstig onderzoek. Net als bij de sporen naar de Groep G, kon de Bendecommissie-bis zich daar vijftien jaar na de feiten alleen over verbazen.

Johan Demol was zelf geen lid van de speciale eenheid in Vottem, maar hij leerde daar wel een aantal mensen kennen én appreciëren. Zo was er de vertrouweling van Soumoy, onderofficier Hubert Defourny.

Defourny is sinds enkele jaren een van de meest besproken figuren binnen Franstalig extreem-rechts. In 1989 werd hij in Parijs aangehouden wegens het binnensmokkelen van een partij wapens voor de extreem-rechtse groep PNFE. Hij vertoefde er 19 maanden in de gevangenis, wat hem zijn baan als rijkswachter kostte. Na zijn vrijlating sloot Defourny zich aan bij de Waalse federalistische partij Agir, een rechtstreeks uitvloeisel van het Front de la Jeunesse. Het politieke personeel van Agir bestond ten dele uit skinheads en voetbalvandalen. Dat bleek onder meer op 19 juni 1994, na afloop van de WK-voetbalwedstrijd België-Marokko. Een militant van Agir opende het vuur op een groepje Marokkaanse jongeren. Defourny, die erop stond te kijken, werd samen met de schutter veroordeeld, maar zag zich later in beroep vrijgesproken.

Het incident maakte Agir bij de verkiezingen van 1994 niet minder populair. Defourny werd verkozen als Luiks provincieraadslid.

Lang duurde het avontuur echter niet. In januari 1995 spatte Agir na interne twisten uit elkaar. In september van datzelfde jaar werd Defourny in Luik gearresteerd wegens - opnieuw - illegaal wapenbezit. Bij een huiszoeking in zijn woning werd toen ook een hele vracht neonazistisch propagandamateriaal aangetroffen. Op 21 december 1998 werd Defourny veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke celstraf wegens het aanzetten tot rassenhaat.

Met REF heeft Hubert Defourny inmiddels een nieuwe extreem-rechtse partij uit de grond gestampt. In december 1998 verscheen in het partijorgaan van REF een foto waarop Defourny de hand schudt van een oude bekende. Onderschrift: "Johan Demol en de stichter van het REF, twee ex-politiemannen die de elite derangeerden."

Defourny dook al eerder op in VB-kringen. Hij was erbij toen het Franse FN-kopstuk Bruno Mégret in november 1997 in Antwerpen een ontmoeting had met Philip Dewinter. Hij was ook een van de opvallende leden van de ruime Franstalige delegatie die op 7 november van vorig jaar aanwezig was op het nationaal congres van het VB in Brussel. Dat Defourny daar met open armen ontvangen werd, hoeft niet te verbazen. Hij zetelt in het directiecomité van BIS, waar we ook Robert Steuckers aantreffen.

Defourny is razend actief binnen deze Franstalige mantelorganisatie van het Vlaams Blok, vooral sinds daar in 1997 een Comité Demol werd opgericht. Hij was een van de eersten die begrepen had dat zijn oude vriend, eens politiecommissaris af, koste wat kost de politiek in moest. Hoewel hij als Luikenaar zelf niet zoveel kan betekenen in Brussel, helpt Defourny toch waar hij kan.

Een aandachtige krantenlezer merkte hem in september van vorig jaar op in de Rogierlaan in Schaarbeek, met een stapel vers gedrukte exemplaren van Ket onder de arm (zie foto). Ket is het gratis bus-aan-busblad waarmee het BIS Franstaligen oproept om op 13 juni voor het Vlaams Blok te stemmen. BIS wordt - kan het anders? - financieel gesteund door het Vlaams Blok. (DDC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234