Donderdag 29/09/2022

files

Samen in de file, ja gezellig

De afgelopen dagen was het voor vele Belgen weer uren filerijden. Beeld belga
De afgelopen dagen was het voor vele Belgen weer uren filerijden.Beeld belga

Vrijwillig urenlang met duizenden anderen staan aanschuiven richting zee of Pairi Daiza, goed wetende dat zoiets om miserie vragen is. Waarom doen we dat? "Omdat mensen graag daar zijn, waar iedereen wil zijn."

ANN VAN DEN BROEK

"Samen in de file, ja gezellig. Gezellig ja. Samen worden wij compleet gaga." Het was 1993 toen Frank Dingenen hiermee een wereldhit scoorde in Vlaanderen. Ondertussen zijn er al 23 nieuwe edities van De druivelaar uitgegeven, maar is de situatie op de weg nog even dramatisch. Donderdag was het middaguur al gepasseerd toen de wachttijd richting kust nog altijd anderhalf uur bedroeg. De dag was ook nauwelijks halfweg of dierenpark Pairi Daiza - bekend van de panda's - raadde bezoekers die nog onderweg waren om toch maar rechtsomkeer te maken. Zowel radio, televisie als online media berichtten hierover uitvoerig.

En toch. Ook met die voorkennis begaven we ons gisteren met zijn allen opnieuw vrolijk op de route de soleil genaamd E40 tussen Brussel en Oostende en stonden we collegiaal stil op de invalswegen naar Pairi Daiza (dat tegen de middag alweer volledig verzadigd was en voor de tweede dag op rij aan bezoekers vroeg thuis te blijven, AVB), Planckendael en andere Plopsalanden. Weinig doet bovendien vermoeden dat het beeld vandaag en morgen anders zal zijn.

Plezier is waar de massa is

Waarom? Het lijkt niet uit te leggen. Maar volgens socioloog Ignace Glorieux (VUB), gespecialiseerd in de tijdsbesteding van de Belg, moet de reden helemaal niet zo ver gezocht worden. "We willen erbij zijn als er iets gebeurt. Veel mensen zijn nu eenmaal graag daar, waar iedereen wil zijn. Wie nu naar de Ardennen toogt en daar zo goed als alleen is, heeft toch ergens het gevoel verkeerd gekozen te hebben. Het plezier speelt zich elders af, daar waar de massa is. We hebben een geweldige drang om erbij te horen, mee te kunnen praten. Uitpakken met iets dat niemand kent, of een plek die niemand gezien heeft, daar scoor je over het algemeen niet mee."

Net daarom trekken velen geen lessen uit hun eerdere fouten. Want natuurlijk staat niemand voor zijn plezier urenlang vast ter hoogte van Jabbeke met blèrende, dorstige kinderen op de achterbank. Maar ook die ervaring toont vreemd genoeg net aan dat je deel uitmaakt van de groep, zegt Glorieux.

U bent niet zo iemand? Kan best zijn. "Stel dat de groep die wel zo denkt met zo'n honderdduizend is", rekent de socioloog voor. "Relatief gezien is dat een minderheid, maar zet ze allemaal bij elkaar en je hebt het recept voor een hoop miserie."

Toch even checken of er, behalve de lokroep van de zon en de zeeën van tijd die het verlengde weekend biedt, nog andere goede redenen zijn dat iedereen precies voor deze bestemmingen kiest. Wat de zee betreft is er maar één goede, weet VRT-weerman Frank Deboosere, namelijk: uw gezondheid. "De concentratie aan bomenstuifmeel is veel lager aan de kust dan in het binnenland. Dat is veel beter voor wie veel last heeft van de pollen. Maar ik vermoed dat weinig mensen dat als drijfveer hebben." (lacht)

Opluchting in open lucht

De simpele analogie van zon met strand en water, dan maar? "Wellicht. Maar alleen om ernaar te kijken wel", waarschuwt Deboosere. "Er zijn geen redders, zwemmen is dus verboden. Het water is ook aan de bijzonder frisse kant, nauwelijks 11 graden. Wie daar wat te lang in blijft, riskeert een thermische shock."

Bart Vermeulen, directeur van de sectorvereniging van de toeristische attracties in Vlaanderen en Brussel, ziet één grote verklaring voor de gigantische toeloop in pretparken en openluchtdomeinen: opluchting. "Omdat het eindelijk mooi weer is, na een redelijk koude en natte paasvakantie waarin mensen binnen moesten blijven. Maar ook omdat het stof van de aanslagen van 22 maart een beetje is gaan liggen. Mensen durven weer buitenkomen. Vlak na de aanslagen is dat helemaal platgevallen, dat hebben we enorm gevoeld. Maar nu lijken ze de draad weer op te nemen."

Gouden tips voor een rustig weekendje

1 Zoek het niet te ver. Rij niet naar de andere kant van het land, wanneer u ook een alternatief in eigen gouw hebt.

2 Kies uw moment. Wil u toch naar de zee, maximaliseer uw trip dan en vertrek met het krieken van de zon om zes uur 's ochtends. Of ga voor een overnachting en rij pas in de namiddag heen en in de voormiddag - bij voorkeur maandag pas - terug.

3 Doe zoals uw ouders in uw kindertijd. Ga gezellig samen fietsen door bos en langs kanaal en ontdek - gratis en voor niets - onderweg verborgen parels. Wie inspiratie nodig heeft: Vlaanderen telt bijna evenveel fietsknooppunten als wegen.

4 Doet u het liever wat meer op u gemak. Maak een wandeling. Dat hoeft niet zo duf te zijn als het klinkt. Ook hiervoor zijn er knooppunten bij de vleet.

5 Bezoek eens een (provincie)stad. Van Oudenaarde tot Tongeren, ons land telt vele kleine en iets grotere steden die een bezoekje waard zijn, maar nooit uit de schaduw komen van hun grote zussen. Ook perfect te combineren met puntjes 3 of 4. De lokale horeca zal u met open armen ontvangen.

wandelknooppunt.be, fietsnet.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234