Vrijdag 20/05/2022

Samen aan de aftrap: de moslim en de filosoof

Een gesprek over voetbal is het niet geworden. Wel over de vriendschap tussen twee spelers van KSC Lokeren, Nill De Pauw (23) en Alexander Scholz (21). Een Belg met Congolese roots die zich tot de islam bekeerde, en een Deen die in zijn vrije tijd Aristoteles leest. 'Ik respecteer zijn visie op religie, maar zelf denk ik er totaal anders over.'

Levenslessen vind je overal. Ook bij Sporting Lokeren. 'Live your life with no regrets': het is maar een van de tattoos die Alexander Scholz ergens op zijn lichaam heeft staan. De Deen die in zijn vrije tijd filosofie studeert ziet eruit als een punker: losse, zwarte pofbroek, groezelig T-shirtje, leren boekentas over de rechterschouder. Maar Scholz is geen punker. Hij is een voetballer bij Lokeren. Net als Nill De Pauw. En dat is meteen het enige wat deze vrienden gemeenschappelijk hebben.

Wat hebben jullie in hemelsnaam bij elkaar gevonden?

Nill De Pauw: "Toen we elkaar leerden kennen, waren er veel vragen. Maar die kunnen we ook aan elkaar stéllen. Zo heeft hij me al eens gevraagd: 'Waarom geloof je in godsnaam, wat is het nut van een god?' Dat worden dan gesprekken waarbij ik me niet moet rechtvaardigen, maar gewoon kan uitleggen hoe ik me daarbij voel. We hebben elk ons eigen standpunt, maar we begrijpen elkaar."

Alexander Scholz: "Als we daarover niet kunnen praten, zou het voor mij geen vriendschap zijn."

De Pauw: "Het belangrijkste is dat we niet oordelen. Ik respecteer Alex zijn visie, ook al denk ik er helemaal anders over."

Scholz: "In het begin spraken we veel over het geloof en het spirituele, maar hoe langer we elkaar kennen, hoe minder we het erover hebben. Het hoeven niet altijd zware gesprekken over het leven te zijn. We zijn ook vrienden omdat we op ons gemak zijn bij elkaar. Nill is altijd positief, hij heeft veel energie en hij lacht altijd. Daarom ben ik graag in zijn gezelschap."

De Pauw: "Alex is iemand die veel, echt heel veel nadenkt in het leven. Hij is heel open-minded. En hij leest enorm veel."

Wat zijn de laatste boeken die je hebt gelezen, Alexander?

Scholz: "O, niets speciaals. Iets van Ernest Hemingway, niet zo moeilijk. Sartre heb ik onlangs ook opnieuw gelezen, over het existentialisme. En de Metafysica van Aristoteles. Niet simpel, Aristoteles."

Nill, jij hebt je enkele jaren geleden bekeerd tot de islam. Heb je dan de Koran gelezen?

De Pauw: "Ik zit halfweg. Maar tegenwoordig heb ik er wat minder tijd voor. Ook al omdat ik nog andere dingen lees. De alchemist van Paulo Coelho bijvoorbeeld. Alex had me dat gegeven. Daarna ben ik aan Congo begonnen, van David Van Reybrouck. Ik ben geboren in Kinshasa. Toen ik één jaar was, zijn mijn ouders en mijn oudere zus er moeten vluchten voor de burgeroorlog. Zelf heb ik daar geen herinneringen aan, maar de materie interesseert me wel. En ooit wil ik teruggaan naar Congo. Maar het is een lang boek, ik ben er wat mee aan het worstelen.

"De Koran lees ik in het Nederlands, met de Arabische versie ernaast. Tijdens de ramadan heb ik er dagelijks in gelezen, een heel interessant boek."

Heb jij ooit de Bijbel gelezen, Alexander?

Scholz: "Nee, dat interesseert me niet zo. Er zullen wel mooie verhalen in staan, maar er zijn nog zoveel andere interessante boeken om te lezen. Als ik dan toch een religieus boek zou kiezen, zou ik eerder boeddhistische teksten kiezen. Misschien zelfs eerder de Koran dan de Bijbel. Ik respecteer de islam omdat moslims meer handelen naar hun religie. Christenen weten vaak niet eens waar hun religie over gaat. Ik zelf ben gedoopt toen ik vijftien was, maar ik besefte totaal niet wat het betekende. Dat zou ik nu nooit meer doen."

De Pauw: "Ik ben niet opgegroeid met religie. Mijn ouders zijn katholiek, maar niet praktiserend. Op school heb ik altijd zedenleer gevolgd. Door twee goede vrienden ben ik in contact gekomen met het christelijke geloof, en ik kon me heel goed vinden in de denkwijze en levenspatronen van iemand die gelooft. Op mijn achttiende ben ik dan een relatie begonnen met een Marokkaanse, en door haar heb ik de islam leren kennen. Dat had niets met onze relatie te maken. Zij was op dat moment niet praktiserend, ze was gewoon een meisje dat van het leven genoot. Ook nu is zij veel minder met geloof bezig dan ik. Ik kan gemakkelijker afstand nemen van wereldse dingen dan zij."

Scholz: "Dat Nill enkele jaren geleden bewust de beslissing nam om moslim te worden, daar heb ik respect voor. Ik hou ervan als mensen opties zien, keuzes maken en dan handelen naar hun keuze. Als je je niet bewust bent van wat je doet, dan kan ik daar weinig respect voor opbrengen."

Ze leven oprechter, zeg je, maar er hangt in België wel nog vaak een negatieve connotatie rond moslims.

Scholz: "Er zullen altijd confrontaties zijn tussen mensen die op een of andere manier anders zijn. Ik heb dat zelf ook meegemaakt. Ik zie eruit als een Deen, ik praat als een Deen, maar ik kom uit een Duitse familie. En dus was ik anders, en werd ik uitgescholden over mijn afkomst.

"Ik denk trouwens dat het heel goed gaat in België. Er zijn hier zoveel nationaliteiten. Het verbaast me dat er niet meer problemen zijn."

De Pauw: "Van nature is iedereen een racist. Of je nu Belg, Italiaan, Turk of Pool bent: iedereen discrimineert. Zelfs hier in de kleedkamers hoor je af en toe gevloek op 'de' Afrikanen, of 'de' Serviërs, of 'de' Belgen, terwijl iedereen hier half Afrikaans of Oost-Europees of Belgisch is.

Scholz: "Klopt. Ik zou het wel niet 'racisme' noemen, eerder 'angst voor anderen'."

Ben je een praktiserend moslim, Nill?

De Pauw: "Ik eet geen varkensvlees, ik drink geen alcohol, en ik doe mee aan de ramadan. Daar moet ik wel nog achttien dagen van inhalen. Als topsporter de ramadan in één keer doen is zogoed als onmogelijk, maar je hebt een jaar de tijd om die verloren dagen goed te maken.

"Het enige probleem is dat je als moslim vijf keer per dag moet bidden, en dat me dat maar één of twee keer lukt. Ik ben dus niet de perfecte moslim. Dat bestaat ook niet.

"Toen ik me pas bekeerd had - ik was een jaar of negentien - bad ik de eerste maanden wel vijf keer per dag. Een paar jongens in de ploeg hebben me er toen op gewezen dat ik me niet mocht verliezen in het geloof. Dat nieuwe kan je zo aantrekken dat je de rest vergeet en het geloof het enige belangrijke wordt in je leven. Terwijl er ook nog je familie is, en je vriendin, en het voetbal. Je wordt daar op voorhand wel voor gewaarschuwd, maar je kunt jezelf daar niet voor behoeden, je moet door die fase heen.

"Het was dus nodig om mezelf een beetje terug te fluiten. Op zich heeft dat zelfs niets met geloof te maken: het is gewoon de ontwikkeling die elke mens doormaakt in zijn leven. Je moet altijd bijleren, je moet altijd openstaan voor nieuwe visies, daar word je een beter mens van. Als je stopt met jezelf te ontwikkelen, dan sta je stil."

Wat denk jij, Alexander, als je je ploegmaat ziet bidden?

Scholz: "De zoektocht naar innerlijke rust, naar iets hogers misschien, zodat je jezelf leert kennen: dat begrijp ik volledig. Alleen noemt hij dat religie, terwijl ik dat eerder zie als iets wat eigen is aan het universum. Ik beschouw mezelf als tolerant tegenover alle goden, maar daar blijft het bij. Een van de dingen waar ik niet van hou bij religies, is dat ze je vrijheid beperken. Dat je van je godsdienst geen alcohol mag drinken, bijvoorbeeld. Vrijheid betekent dat je zelf je keuzes kunt maken. Ik drink nu bijna niet, omdat voetbal mijn prioriteit is, maar dat is wel mijn vrije keuze."

De Pauw: "We hebben daar al enkele keren over gediscussieerd. Hij vindt dat het geloof beperkend werkt, maar zo zie ik het niet. Een moslim die geen alcohol drinkt en geen varkensvlees eet, maar zijn medemensen slecht behandelt, is een slechtere moslim, vind ik. Dan heb ik liever een moslim die de regels misschien wat minder strikt volgt en bijvoorbeeld af en toe een pintje drinkt, maar wel correct is tegenover zijn medemens, en oprecht is tegenover God."

Over oprecht gesproken: stilaan komen meer topsporters ervoor uit dat ze homo zijn, zoals onlangs nog de beroemde schoonspringer Tom Daley. Hoe zouden de reacties in Lokeren zijn als dat hier gebeurde?

Scholz: "Het zou niet simpel zijn. Zo gebruikelijk is het niet in voetbal."

De Pauw: "Zou ik het een probleem vinden? Nee. Maar ik ben niet de enige in de ploeg. Misschien gaan de andere spelers of de supporters er wel anders op reageren. De vraag is: is hij sterk genoeg om die reacties aan te kunnen? Is het dus verstandig om het te zeggen?"

Maar het is wel verstandig om te zeggen dat je je bekeert tot de islam of dat je filosofie studeert? Wat is het verschil?

Scholz: "Kijk, dit is een mannenclub. En het is voetbal. Ik spreek ook niet tegen iedereen over de lessen die ik volg."

Je houdt het verborgen?

Scholz: "Nee, mensen weten het, maar ik hoef het niet zo nodig te delen."

De Pauw: "Iedereen weet dat Alex filosofie studeert en dat ik moslim ben, maar de ploegmaten zullen niet vinden dat onze karakters daardoor veranderd zijn. Bij homo's zou dat ook geen verschil mogen maken, maar voor veel mensen zal dat wel het geval zijn.

"Mijn geloof wordt geaccepteerd omdat er nog miljoenen andere moslims zijn. Net zoals er nog miljoenen andere filosofiestudenten zijn. Maar een homo in onze groep, dat zou de eerste zijn. En de eerste zal het altijd het zwaarst te verduren krijgen. Als er nog miljoenen andere homo's in het voetbal waren, zou het al helemaal anders benaderd worden."

Scholz: "Voor alle duidelijkheid: ik zou er geen enkel bezwaar tegen hebben. Maar misschien ben je beter wat voorzichtig. Nill is hier al lang, waardoor hij een hogere status heeft en meer recht van spreken. Ik ben hier nog maar een jaar, ik moet mezelf nog wat meer beschermen en nog niet te open zijn."

Er is dus een duidelijke hiërarchie in het team. Voel je je daar goed bij?

Scholz: "Vroeger had ik er wel problemen mee, en ging ik er tegenin. Dan deed ik dwars om dwars te doen. Maar nu heb ik me erbij neergelegd. Veranderen kun je het toch niet. Je denkt er maar beter ook niet te veel over na, want dan gaat het je functioneren in de weg zitten. Om in deze wereld mee te draaien moet je het gewoon accepteren. Een beetje geduld hebben helpt ook. In het begin was er wel wat aandacht voor die zwarte pofbroek in de kleedkamer, maar na drie keer spreekt niemand er nog over."

De Pauw: "Het enige wat je daartegen kunt doen, is goed zijn op het veld. Je lost niet altijd alles op door te praten. Met daden kun je veel meer resultaat behalen. Dat is zo in het voetbal, dat is zo in het leven."

Scholz: "Amen. (lacht)"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234