Maandag 26/08/2019

Aanslagen Brussel

Salah Abdeslam zwijgt al sinds zaterdag | Wat we nu weten over fouten in het onderzoek, daders en slachtoffers

Beeld AP

• 31 doden en 300 gewonden, waarvan 150 nog in het ziekenhuis
• Jambon en Geens geven uitleg: "Één persoon blunderde"
• In Argenteuil 1 persoon opgepakt met vergevorderde terreurplannen
• Bij antiterreuracties in Brussel zijn 7 personen gearresteerd
• Antiterreuractie in Schaarbeek, 1 man neergeschoten

25 maart 2016, 22:15

Overzicht - wat we weten

FOUTEN IN HET ONDERZOEK
• De gebrekkige communicatie tussen Turkije en België over terrorist Ibrahim El Bakraoui ligt aan een blunderende verbindingsofficier, heeft minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon gezegd tijdens een onderzoekscommissie. Hij zal een procedure tegen de officier starten.

• Toen de Turkse autoriteiten de Belgische ambassade informatie gaven over de uitzetting van El Bakraoui, is daar te weinig mee gedaan, stelt Jambon

• Volgens informatie van VTM is de verbindingsofficier ook bereid om duiding te geven in de onderzoekscommissie, als hij daarvoor wordt opgeroepen.

• Vandaag heeft de korpschef van de Mechelse politie ontkend dat de politie van Mechelen bewust informatie zou hebben achtergehouden over het schuiladres van Salah Abdeslam. De lokale politie van Mechelen beschikte begin december 2015 al over mogelijk cruciale informatie over het schuiladres waar Salah Abdeslam vorige week werd gearresteerd. Het rapport dat daarover werd opgesteld, zou maandenlang zijn tegengehouden door de korpsleiding. Het Comité P onderzoekt de zaak.

HET ONDERZOEK
• Donderdagavond en vrijdag zijn op verschillende plaatsen in Brussel opnieuw verdachten gearresteerd die mogelijk verband houden met de aanslagen in Brussel en Parijs, en met een verijdelde aanslag in Frankrijk.

• Op het Meiserplein in Schaarbeek vond vanmiddag een spectaculaire politieactie plaats, waarbij een man werd neergeschoten. Hij zou geen gehoor hebben gegeven aan bevelen van de politie. Een ontmijningsrobot bracht een rugzak om ontploffing.

• Over de identiteit van die neergeschoten man is weinig bekend. Het parket heeft, ondanks veel speculatie, nog altijd niet meegedeeld om wie het nu precies gaat. Het gaat in ieder geval niet om Mohamed Abrini, de voortvluchtige kompaan van Salah Abdeslam, zoals sommige media hadden gemeld.

Salah Abdeslam werkt niet meer mee aan het onderzoek sinds de aanslagen van dinsdag, heeft minister van Justitie Geens bevestigd.

DE DADERS
• Het federaal parket heeft vandaag bevestigd dat de man links op de bewakingsfoto van Zaventem Najim Laachraoui is. Zijn identiteit werd pas begin deze week vastgesteld. Daarvoor stond hij bekend onder de valse naam Soufiane Kayal.

• Van Laachraoui werden eerder al DNA-sporen gevonden op de bomgordels die gebruikt zijn bij de aanslagen in Parijs.

• Eerder werden de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui beiden geïdentificeerd als zelfmoordterroristen in respectievelijk het metrostation Maalbeek en Brussels Airport. Ook zij werden al langer gezocht door de politie na de aanslagen in Parijs in november.

• De politie zoekt nog steeds actief naar een, vooralsnog ongeïdentificeerde, derde terreurverdachte. Hij liet de zwaarste lading met explosieven achter op de luchthaven. Die ontplofte net na de aankomst van ontmijningsdienst DOVO door de instabiliteit van de explosieven.

DE SLACHTOFFERS
• In een bijgestelde balans gaf minister Jambon een nieuw overzicht van het aantal slachtoffers. Er zijn momenteel 31 personen overleden, 150 personen liggen nog altijd in het ziekenhuis, waarvan 61 zich nog op de intensieve zorgen bevinden.

PRAKTISCH
Brussels Airport blijft zeker tot en met zondagavond gesloten. Het is nog niet zeker of er vanaf maandagochtend vluchten vanaf de luchthaven van Zaventem zullen kunnen vertrekken.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Beeld Photo News
Kapot glas nadat iemand is neergeschoten bij de antiterreuroperatie aan de Rogierlaan in Schaarbeek. Beeld Photo News
Beeld BELGA

25 maart 2016, 18:17

Abdeslam zwijgt al sinds zaterdag

Het federaal parket zegt dat Salah Abdeslam zich al sinds zaterdag op zijn zwijgplicht beroept. Sinds de aanslagen van dinsdag heeft hij ook geen verklaring meer afgelegd.

Abdeslam werd afgelopen zaterdag, een dag na zijn arrestatie, om 8 uur 's morgens voor de eerste keer verhoord. De dokters lieten geen vroeger verhoor toe om medische redenen. Dat eerste verhoor duurde volgens het federaal parket twee uur en overliep de belangrijkste punten van het lopend onderzoek naar de aanslagen in Parijs.

Later op de dag werd hij tweemaal verhoord door de onderzoeksrechter die hem onder aanhoudingsmandaat plaatste. Het eerste verhoor, dat één uur duurde, betrof het dossier betreffende de aanslagen in Parijs. Het tweede verhoor ging over het Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd door de Franse gerechtelijke autoriteiten. Tijdens dat laatste verhoor verklaarde Salah Abdeslam uitdrukkelijk dat hij geen verdere verklaringen zou afleggen en beroep wenste te doen op zijn zwijgrecht, waarschijnlijk op aanraden van zijn advocaat Sven Mary.

Salah Abdeslam werd afgelopen dinsdag opnieuw verhoord, onmiddellijk na de aanslagen van Zaventem en Brussel. Hij weigerde enige verklaring af te leggen.

Politie en een ambulance na de arrestatie van Salah Abdeslam afgelopen vrijdag. Beeld BELGA

25 maart 2016, 16:06

Jambon start procedure tegen officier

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon start een procedure tegen de Belgische verbindingsofficier in Turkije. Hij onderzoekt nog welke, maar er komt in elk geval een procedure aan.

De minister wilde zich vandaag in de Kamer niet uitspreken over de berichten dat de Mechelse korpsleiding bewust cruciale informatie zou hebben achtergehouden over een onderduikadres van Salah Abdeslam. Jambon wacht het onderzoek af van het Comité P, dat toezicht houdt op de politie. "Ik vertrouw erop dat zij een grondig onderzoek zullen verrichten en wacht dan ook dat resultaat af."

25 maart 2016, 15:34

Overzicht huiszoekingen

Bij verschillende huiszoekingen in het Brusselse zijn vandaag drie verdachten opgepakt, zo bevestigt het parket.

• Vanmorgen vonden in Vorst en Sint-Gillis huiszoekingen plaats. Die waren gelinkt aan de actie van gisteravond in de Franse gemeente Argenteuil, waar een terreurverdachte werd opgepakt.

• In Vorst is Tafwik A. opgepakt. Hij raakte daarbij gewond aan het been.

• In Sint-Gillis werd Salah A. gearresteerd.

• Vanmiddag werd ook bij een huiszoeking aan het Meiserplein in Schaarbeek een verdachte opgepakt. Die werd neergeschoten en raakte eveneens gewond aan het been. De identiteit van die derde verdachte is nog niet bekend.

• De drie personen die gisterenavond werden aangehouden zijn Fayçal C., Khalid A. en Mariam A. Een vierde persoon, Ali E., werd gisteren opgepakt op het openbaar vervoer in Brussel, en werd meegenomen voor verder verhoor.

• Khalid A., Mariam A. et Ali E werden intussen weer vrijgelaten door de onderzoeksrechter. De resultaten van de huiszoekingen van gisteravond in Brussel en Schaarbeek worden nog onderzocht. Enkel Fayçal C. zit dus nog vast.

25 maart 2016, 15:21

Vals alarm in Kunst-Wet

De MIVB laat weten dat het metrostation Kunst-Wet niet meer geëvacueerd wordt, het gaat om "vals alarm".

25 maart 2016, 15:01

Laachraoui was tweede kamikaze Zaventem

Het federale parket bevestigt in een mededeling dat Najim Laachraoui de tweede zelfmoordterrorist was die zich opblies in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. Laachraoui is de persoon links op de camerabeelden die werden verspreid. Tegen Laachraoui liep al twee jaar een internationaal aanhoudingsmandaat, hij was ook de maker van de bommengordels bij de aanslagen in Parijs vorig jaar.

Eerder deze week maakte het parket bekend dat Ibrahim El Bakraoui de persoon in het midden van het beeld is, en een van de twee zelfmoordterroristen. De identiteit van de verdachte links in beeld werd toen nog niet vrijgegeven.

Enkel de persoon rechts in beeld is nu nog niet geïdentificeerd. Hij wordt nog actief opgespoord.

Beeld AFP
Beeld AP

25 maart 2016, 14:22

Eén persoon opgepakt in Schaarbeek

Bij de antiterreuractie in Schaarbeek is één persoon neergeschoten en opgepakt aan een tramhalte. De man raakte gewond aan het been, de operatie loopt nu op zijn einde. Omstreeks 14.30 uur werd een ontploffing gehoord. Vermoedelijk heeft de ontmijningsdienst van het leger een verdacht pakket tot ontploffing gebracht.

Beeld Photo News

25 maart 2016, 14:05

Parcours Ibrahim El Bakraoui

Ook Geens geeft meer uitleg over het gevangenistraject van Ibrahim El Bakraoui, na zijn veroordeling in 2010. In 2014 gaf de strafuitvoeringsrechtbank hem zes uitgaansvergunningen, die positief verliepen. In mei verkreeg hij elektronisch toezicht, dat vlekkeloos verliep.

Daarop kreeg El Bakraoui een voorwaardelijke invrijheidsstelling. Daarbij werden wel een aantal voorwaarden opgelegd. "El Bakraoui werkte redelijk goed mee, tot juni 2015, toen de justitieassistente hem niet meer had gehoord. We weten nu waarom El Bakraoui niet inging op mails van het justitiehuis: omdat hij was opgepakt in Turkije." De strafuitvoeringsrechtbank herriep daarop de voorwaardelijke invrijheidsstelling op 21 augustus, waarna hij na enkele dagen nationaal geseind werd voor arrestatie.

Khalid, Ibrahims broer, zat na zijn veroordeling meer dan vier vijfde van zijn straf uit, benadrukte Geens ook nog. Zijn voorwaarde om geen contact te hebben met kompanen, werd een keer geschonden, zoals De Morgen gisteren onthulde. Khalid werd daarop opgepakt, maar na drie dagen opnieuw vrijgelaten omdat hij zijn andere voorwaarden wel goed naleefde. Pas op 18 februari van dit jaar werd zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling herroepen omdat hij zich sinds december niet meer had aangeboden bij het justitiehuis.

"Het verleden van de broers El Bakraoui was niet zo negatief als dezer dagen wordt voorgesteld", zo besloot Geens zijn uiteenzetting.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Jan Jambon (N-VA). Beeld BELGA
De broers Khalid (links) en Ibrahim El Bakraoui. Beeld Getty

25 maart 2016, 14:00

Handschoen

Koen Geens bevestigt dat de zelfmoordaanslagen in Zaventem "heel waarschijnlijk" zijn gepleegd met behulp van een verstopt ontstekingsmechanisme in de handschoen van de daders. De derde bom, die niet ontplofte, bevond zich in de koffer van de verdachte die nu nog gezocht wordt.

Beeld AFP

25 maart 2016, 13:38

Chronologisch overzicht van El Bakraoui

Jambon geeft een chronologisch overzicht van de informatiestroom over Ibrahim El Bakraoui:

"Op 11 juni 2015 wordt Ibrahim aangehouden in Gaziantep, aan de Turks-Syrische grens. Op 26 juni wordt onze verbindingsofficier in Turkije daarvan verwittigd. Op 29 juni meldt de officier de aanhouding aan de dienst van de Belgische gerechtelijke politie die zich bezighoudt met de zware criminaliteit. Die dienst antwoordt dat El Bakraoui een gerechtelijk verleden heeft en vraagt waarom hij gearresteerd is."

"Op 14 juli om 10.14 uur stuurt Turkije een verbale nota aan de Belgische ambassade dat El Bakraoui diezelfde dag om 10.40 uur zal vertrekken met het vliegtuig richting Nederland. Om 14.30 komt er een fax toe op de ambassade, die om 16.30 uur wordt doorgegeven aan de verbindingsofficier. De volgende dag verneemt de officier dat El Bakraoui was opgepakt vanwege een mogelijke link met terrorisme, maar dat hij een schriftelijke vraag moet sturen naar de Turken voor meer details. Ook op 15 juli licht de Belgische officier de Nederlandse officier in Turkije in."

"Op 20 juli stelt de officier de vraag om meer uitleg aan de Turkse politie. Er vinden daarop vier vergaderingen plaats tussen de verbindingsofficier en de Turkse autoriteiten, maar daar komt geen nieuwe informatie."

"Wanneer ik concludeer dat tussen 26 juni en 20 juli er niets wezenlijks gebeurd is door de verbindingsofficier, dan vind ik dat ik als verantwoordelijke voor de politie, mijn politieke verantwoordelijkheid moet nemen." Volgens Jambon had de verbindingsofficier proactiever moeten optreden en meer moeten doen gezien het zware criminele verleden van El Bakraoui en het feit dat hij aan de Syrische grens werd opgepakt. Eén iemand uit het politie-apparaat heeft geblunderd, en op basis van die analyse ben ik mijn ontslag bij de premier gaan aanbieden. Maar de premier heeft mij gevraagd dat in te trekken. Dat heeft niets, maar dan ook niets, met strategische communicatie te maken."

Beeld BELGA

25 maart 2016, 13:33

Huiszoeking gelinkt aan Argenteuil

De huiszoeking die momenteel aan de gang is in Schaarbeek zou gelinkt zijn aan de verijdelde aanslag in Frankrijk, waarvoor één man is opgepakt in Argenteuil. Dat hebben Franse politiebronnen gezegd aan persbureau AFP.

Intussen is in Schaarbeek omstreeks 14.30 uur een ontploffing gehoord. Dat stelt Belga ter plaatse vast. Vermoedelijk heeft de ontmijningsdienst van het leger een verdacht pakket tot ontploffing gebracht. Meer informatie ontbreekt nog

Agenten tijdens een huiszoeking in het Brusselse (archieffoto).

25 maart 2016, 13:28

Jambon: 'Niveau 3 is niet normaal'

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon zegt in het parlement dat het dreigingsniveau niveau 3 "geen normale toestand is". "De toestand is nog altijd ernstig, maar zonder concrete aanwijzingen voor een nieuwe aanslag." Door de verlaging van niveau 4 naar 3 zullen er bijvoorbeeld geen systematische fouilles meer plaatsvinden in de stations.

25 maart 2016, 13:21

Kamercommissie van start

In de plenaire zittingszaal van het parlement is de gemengde Kamercommissie Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Justitie begonnen, met een kwartier vertraging.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) neemt als eerste het woord. Jambon zal samen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) onder andere meer uitleg geven over de gebrekkige doorstroming van informatie over een van de daders, Ibrahim El Bakraoui, vanuit Turkije richting ons land en binnen België.

Jambon gaf ook een nieuwe balans van het aantal slachtoffers op. Er zijn momenteel 31 personen overleden, 150 personen liggen nog altijd in het ziekenhuis, waarvan 61 zich nog op de intensieve zorgen bevinden.

Ministers Jan Jambon (links) en Koen Geens, gisteren tijdens de minuut stilte in het hoofdkwartier van de Europese Raad. Beeld Photo News

25 maart 2016, 13:04

Eén persoon opgepakt bij huiszoeking

De speciale eenheden van de politie zijn zonet binnengevallen in een woning in Schaarbeek. Momenteel lijkt het er op dat de ontmijners van het leger hun werk aan het doen zijn. Het is niet duidelijk of zij een verdacht pakket onderzoeken, dan wel of er al explosieven zijn aangetroffen.

Bij het begin van de huiszoeking zou één persoon opgepakt zijn. Over die man of vrouw is voorlopig niets geweten.

De politie heeft de hele omgeving afgesloten. Pers en publiek worden op afstand gehouden en het verkeer kan niet door. Ook een aantal trams van de MIVB staan geblokkeerd. Het personeel van de VRT wordt opgeroepen om binnen te blijven.

25 maart 2016, 12:44

Ook Brit, Fransman en Chinees gedood

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt via Twitter dat bij de aanslagen in Brussel dinsdag één Fransman is omgekomen. Twaalf Fransen raakten gewond, van wie drie ernstig, aldus de nieuwe slachtofferbalans.

De Chinese ambassade in België heeft op haar beurt gemeld dat ook een Chinese staatsburger het leven liet. Volgens de Chinese staatskrant The People's Daily gaat het om een persoon met de familienaam Deng die als vermist was opgegeven.

De Britse autoriteiten hebben de dood bevestigd van een landgenoot die sinds de aanslagen in Brussel als vermist was opgegeven. Het gaat om de 53-jarige David Dixon uit Hartlepool, die samen met zijn partner en hun zoon in Brussel woont.

De Brit stuurde na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem nog een sms naar zijn vrouw met de boodschap dat hij oké was, maar gaf sindsdien geen teken van leven meer. De Britse autoriteiten en de familie van de man hebben nu gemeld dat Dixon bij de aanslag in het metrostation Maalbeek is omgekomen.

25 maart 2016, 12:23

Kerry: 'Kritiek op België is ongepast'

Kritiek op de manier waarop de Belgische overheid terrorisme bestrijdt is "ongepast", aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. "Deze regering zit er nu een jaar en heeft sterke stappen ondernomen om terrorisme tegen te gaan."

De Verenigde Staten zullen met de Belgische overheid informatie gaan uitwisselen. Ook ziet hij ruimte in Europa voor een beter systeem om informatie te delen.

25 maart 2016, 12:10

Aberkan blijft aangehouden

Abid Aberkan, de man die Salah Abdeslam en de man die zichzelf 'Amine Choukri' noemt onderdak bood in het huis van zijn broer in Sint-Jans-Molenbeek, blijft aangehouden. Dat besliste de Brusselse raadkamer gisteren, zo meldt zijn advocate Nathalie Gallant vandaag.

Aberkan werd vorige week vrijdag samen met Abdeslam en Choukri opgepakt en aangehouden. De man is niet in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, enkel voor het verbergen van criminelen.

25 maart 2016, 10:46

Michel: 'Missie tegen IS gaat voort'

Premier Charles Michel bevestigt de hervatting van de Belgische F-16-missie tegen IS, met een mogelijke uitbreiding naar Syrië.

25 maart 2016, 10:38

'Fout gemaakt door Mechels korps'

De korpschef van de Mechelse politie ontkent dat de politie van Mechelen bewust informatie zou hebben achtergehouden over het schuiladres van Salah Abdeslam. Volgens Yves Bogaerts was de bron van de informatie onduidelijk. Hij geeft wel toe dat een fout is gemaakt. "Helaas is er intern binnen mijn korps een fout gebeurd", zegt Bogaerts. "Een collega heeft een fout gemaakt, waardoor de informatie niet is doorgestroomd." De collega in kwestie zou "vergeten" zijn om de informatie door te geven.

Volgens de korpschef was er in het bewuste rapport geen sprake van Abdeslam of een eventueel onderduikadres, maar van een derde persoon in de Vierwindenstraat. Niemand heeft die laatste feiten in de algemene databank gezet.

Beeld Bas Bogaerts
De Mechelse korpschef tijdens een persconferentie over de gemaakte fouten in het terreuronderzoek.

25 maart 2016, 9:33

'Link tussen Parijs en Brussel'

Er is een link tussen de man die afgelopen nacht werd opgepakt in Argenteuil en de vermoedelijke verantwoordelijke voor de aanslagen in Parijs, Abdelhamid Abaaoud. Dat hebben twee Franse regeringsmedewerkers, die anoniem wensten te blijven, bevestigd aan persbureau AP. Het zou gaan om de 34-jarige Réda Kriket, een Fransman die in ons land woont.

Kriket werd vorige zomer nog bij verstek veroordeeld tot 10 jaar cel in het terrorismeproces waarin ook Abdelhamid Abaaoud terechtstond. Abaaoud werd toen, eveneens bij verstek, veroordeeld tot 20 jaar cel. Kriket werd sinds januari gezocht op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten.

25 maart 2016, 8:37

Abdeslam: 'Abaaoud is verantwoordelijk'

Tijdens zijn verhoor op 19 maart door de Belgische federale politie zou Salah Abdeslam zijn rol in de aanslagen van Parijs hebben geminimaliseerd. Hij zou de auto's en hotels hebben gehuurd, maar zou dat hebben gedaan op vraag van zijn broer Brahim. Abdeslam zou de verantwoordelijkheid voor de aanslagen bij Abdelhamid Abaaoud hebben gelegd. Dat heeft de Franse tv-zender BFMTV bericht, dat het verhoor naar eigen zeggen kon raadplegen. Zowel Brahim Abdeslam als Abdelhamid Abaaoud zijn omgekomen.

Salah (links) en Brahim Abdeslam.

25 maart 2016, 8:21

Broer en zus uit Lanaken bij overledenen

Alexander en Sascha Pinczowski, de broer en zus uit Lanaken die sinds de aanslagen op Brussels Airport geen teken van leven meer hadden gegeven, zijn bij de terroristische daad om het leven gekomen. Ze konden nog niet worden geïdentificeerd, maar hun namen komen niet voor op de lijst van de overlevenden. Dat hebben de autoriteiten laten weten aan hun ouders.

Burgemeester Marino Keulen bevestigt het nieuws en biedt zijn medeleven aan. Eerder had de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken hun overlijden al bevestigd. Het gezin Pinczowski komt oorspronkelijk uit Maastricht.

25 maart 2016, 8:03

Auto's kunnen worden opgehaald

Mensen van wie de auto op een van de parkings vlakbij de vertrekhal van Brussels Airport geparkeerd stond op het moment van de aanslag, kunnen hun auto de komende drie dagen komen ophalen. Dat meldt Anke Fransen, woordvoerster van Brussels Airport.

Zij moeten zich daarvoor aanmelden aan het Crowne Plaza Hotel met hun identiteitskaart en nummerplaat. Dat kan vandaag, morgen en zondag tussen 10 en 16 uur.

25 maart 2016, 7:39

Ook arrestatie in Vorst

Bij een huiszoeking in Vorst is vanmorgen één persoon opgepakt. Dat meldt de RTBF en wordt bevestigd door het federaal parket. Dat federaal parket geeft in de loop van de dag meer uitleg.

25 maart 2016, 7:35

Ook drie Nederlanders omgekomen

Bij de aanslagen op Brussels Airport zijn ook drie Nederlanders om het leven gekomen. Dat meldt minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vandaag vanuit Indonesië waar hij op bezoek is.

De slachtoffers zijn een broer en zus, woonachtig in de Verenigde Staten, en een vrouw uit Deventer. Het ministerie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de families van de slachtoffers ingelicht.

Koenders is bedroefd door het nieuws. "Terrorisme kent geen grenzen en geen enkel mededogen."

Beeld photo_news

25 maart 2016, 7:33

21-jarige student bij slachtoffers

Een van de slachtoffers van de aanslagen op Brussels Airport is afgelopen nacht geïdentificeerd als Bart Migom, een 21-jarige student uit Diksmuide. Dat heeft zijn vader bevestigd.

De jongeman zou dinsdagochtend vertrekken naar zijn 21-jarige vriendin in de Verenigde Staten en had net ingecheckt bij Brussels Airlines, toen tientallen meters verder een terrorist een bom liet ontploffen. Sindsdien was er van de jongeman geen spoor meer. Zijn ouders ondernamen vruchteloze zoekacties en op CNN getuigde zijn vriendin over de verschrikkelijke aanslagen.

Speurders kwamen DNA-stalen nemen in de slaapkamer van Migom. Dat leidde afgelopen nacht tot zijn identificatie.

25 maart 2016, 7:24

Verdachte Parijs woonde in België

De man die gisteren werd opgepakt in Argenteuil zou een 34-jarige man zijn die in ons land woonde. Hij zou een bekende zijn van Abdelhamid Abaaoud en werd vorige zomer bij verstek veroordeeld tot tien jaar cel voor het ronselen van Syriëstrijders.

25 maart 2016, 6:39

Nieuwe verdachte

In de klopjacht naar de daders achter het terreurnetwerk hebben de speurders een nieuwe verdachte. Het gaat om Naim al-Hamed, een Syriër van 28 jaar wiens naam voor het eerst opduikt in het onderzoek.

Al-Hamed staat vermeld in het internationale opsporingsbericht dat verspreid werd na de aanslagen, samen met Mohamed Abrini, Najim Laachaoui en Khalid el-Bakraoui. Hij wordt verdacht van het helpen van de daders van de aanslagen in Brussel en van betrokkenheid bij de aanslagen van 13 november in Parijs.

Naim al-Hamed.

25 maart 2016, 5:41

Alle metrolijnen rijden

De MIVB baat naast metrolijnen 1 en 5 vrijdag vandaag ook de metrolijnen 2 en 6 uit. Op het volledige metronet zullen echter slechts 38 van de 69 stations open zijn, die net zoals de afgelopen dagen enkel toegankelijk zijn tussen 7 en 19 uur.

Het volledige overzicht van het openbaar vervoer in Brussel leest u hier.

25 maart 2016, 22:29

Wij sluiten onze liveblog hier af voor vandaag. Bedankt om het bij ons te volgen. Hieronder leest u een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag.

→ Blijf de laatste ontwikkelingen volgen via onze Twitter-account en Facebook-pagina. Belangrijke nieuwsalerts krijgt u door meldingen in te schakelen in onze app voor iOS of Android.

25 maart 2016, 22:15

Overzicht - wat we weten

FOUTEN IN HET ONDERZOEK
• De gebrekkige communicatie tussen Turkije en België over terrorist Ibrahim El Bakraoui ligt aan een blunderende verbindingsofficier, heeft minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon gezegd tijdens een onderzoekscommissie. Hij zal een procedure tegen de officier starten.

• Toen de Turkse autoriteiten de Belgische ambassade informatie gaven over de uitzetting van El Bakraoui, is daar te weinig mee gedaan, stelt Jambon

• Volgens informatie van VTM is de verbindingsofficier ook bereid om duiding te geven in de onderzoekscommissie, als hij daarvoor wordt opgeroepen.

• Vandaag heeft de korpschef van de Mechelse politie ontkend dat de politie van Mechelen bewust informatie zou hebben achtergehouden over het schuiladres van Salah Abdeslam. De lokale politie van Mechelen beschikte begin december 2015 al over mogelijk cruciale informatie over het schuiladres waar Salah Abdeslam vorige week werd gearresteerd. Het rapport dat daarover werd opgesteld, zou maandenlang zijn tegengehouden door de korpsleiding. Het Comité P onderzoekt de zaak.

HET ONDERZOEK
• Donderdagavond en vrijdag zijn op verschillende plaatsen in Brussel opnieuw verdachten gearresteerd die mogelijk verband houden met de aanslagen in Brussel en Parijs, en met een verijdelde aanslag in Frankrijk.

• Op het Meiserplein in Schaarbeek vond vanmiddag een spectaculaire politieactie plaats, waarbij een man werd neergeschoten. Hij zou geen gehoor hebben gegeven aan bevelen van de politie. Een ontmijningsrobot bracht een rugzak om ontploffing.

• Over de identiteit van die neergeschoten man is weinig bekend. Het parket heeft, ondanks veel speculatie, nog altijd niet meegedeeld om wie het nu precies gaat. Het gaat in ieder geval niet om Mohamed Abrini, de voortvluchtige kompaan van Salah Abdeslam, zoals sommige media hadden gemeld.

Salah Abdeslam werkt niet meer mee aan het onderzoek sinds de aanslagen van dinsdag, heeft minister van Justitie Geens bevestigd.

DE DADERS
• Het federaal parket heeft vandaag bevestigd dat de man links op de bewakingsfoto van Zaventem Najim Laachraoui is. Zijn identiteit werd pas begin deze week vastgesteld. Daarvoor stond hij bekend onder de valse naam Soufiane Kayal.

• Van Laachraoui werden eerder al DNA-sporen gevonden op de bomgordels die gebruikt zijn bij de aanslagen in Parijs.

• Eerder werden de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui beiden geïdentificeerd als zelfmoordterroristen in respectievelijk het metrostation Maalbeek en Brussels Airport. Ook zij werden al langer gezocht door de politie na de aanslagen in Parijs in november.

• De politie zoekt nog steeds actief naar een, vooralsnog ongeïdentificeerde, derde terreurverdachte. Hij liet de zwaarste lading met explosieven achter op de luchthaven. Die ontplofte net na de aankomst van ontmijningsdienst DOVO door de instabiliteit van de explosieven.

DE SLACHTOFFERS
• In een bijgestelde balans gaf minister Jambon een nieuw overzicht van het aantal slachtoffers. Er zijn momenteel 31 personen overleden, 150 personen liggen nog altijd in het ziekenhuis, waarvan 61 zich nog op de intensieve zorgen bevinden.

PRAKTISCH
Brussels Airport blijft zeker tot en met zondagavond gesloten. Het is nog niet zeker of er vanaf maandagochtend vluchten vanaf de luchthaven van Zaventem zullen kunnen vertrekken.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Beeld Photo News
Kapot glas nadat iemand is neergeschoten bij de antiterreuroperatie aan de Rogierlaan in Schaarbeek. Beeld Photo News
Beeld BELGA

25 maart 2016, 21:36

Meer dan duizend mensen komen samen

Over het hele land zijn deze avond meer dan duizend mensen samengekomen om de slachtoffers van de aanslagen van dinsdag te herdenken. Vanavond waren er honderden mensen op het Beursplein in Brussel. Mensen steken er kaarsen aan en leggen er vlaggen neer.

Bij wakes in Antwerpen en Gent waren samen in totaal bijna 1.600 mensen aanwezig. In Gent was het Hart boven Hard die een bijeenkomst organiseerde waar onder anderen Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers en burgemeester Daniël Termont (sp.a) aanwezig waren. In totaal kwamen er 500 mensen samen. In Antwerpen was er op de Suikerrui nabij het stadhuis een wake met zowat 1.100 aanwezigen. Stille bezinningsmomenten werden er afgewisseld met applaus en toespraken met een oproep tot solidariteit en samenhorigheid. De aanwezigen legden kaarsen, bloemen of kaartjes neer en tekenden met krijt solidariteitsboodschappen.

Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld EPA

25 maart 2016, 20:23

'Abaaoud had kaart Brussels Airport'

In een appartement in Athene waar Abdelhamid Abaaoud, een van de daders van de aanslagen in Parijs, in januari 2015 woonde, werden tekeningen en een kaart van de luchthaven van Zaventem aangetroffen op computer en een USB-stick. Dat meldt Skai.gr op basis van politiebronnen.

In het artikel van Skai.gr wordt voorts de houding van de Belgische autoriteiten "problematisch" genoemd, toen het aankwam op uitwisseling van gegevens met de Griekse autoriteiten. Abaaoud wordt ook gezien als het kopstuk van de terreurcel van Verviers, die in dezelfde maand januari 2015 opgerold werd.

Abdelhamid Abaaoud. Beeld ap

25 maart 2016, 20:08

Waarom greep politie in in Schaarbeek?

"De federale politie had heel dringende informatie over één persoon. Er was besloten om hem heel vlug aan te pakken", zegt Bernard Clerfayt, burgemeester van Schaarbeek, in Terzake over de politieactie rond het Meiserplein van vanmiddag. "Ik weet niets over die mens, maar als het parket zegt dat het vlug moet gebeuren, dan heeft het daar zeker informatie over."

25 maart 2016, 19:52

Wie waren ze, de drie kamikazes?

Wie waren ze? Waarom deden ze dit? Terug naar de roots van Ibrahim El Bakraoui, zijn jongere broer Khalid, en Najim Laachraoui. Drie Brusselaars, drie verhalen.

"Ik had 'm meteen herkend. Lang voor de mededeling van het federaal parket, de volgende dag. Ibrahim, de jongen met wie ik ooit zoveel plezier heb beleefd." ›Wie waren ze, de drie zelfmoordterroristen? "Sympa quoi" (+)

De broers Khalid (links) en Ibrahim El Bakraoui. Beeld Getty

25 maart 2016, 19:30

Ongeveer 2.000 auto's opgehaald

Ongeveer 2.000 mensen zijn vandaag langsgeweest op Brussels Airport om hun auto op te halen. Dat is een derde van de wagens die dinsdag na de aanslag waren achtergebleven in de parkeergarages vlakbij de vertrekhal van de luchthaven. Ook morgen en zondag kunnen achtergelaten voertuigen nog worden opgehaald.

25 maart 2016, 19:15

Op reportage met Montasser AlDe'emeh

Jazeker, ze bestaan, de islamitische jongeren die dinsdag hebben gejuicht. "En wij nemen die signalen ernstig", zegt Erik Van Den Berghe, directeur van het Atheneum van Anderlecht. "Maar die jongeren zijn niet verloren. Montasser AlDe'emeh kan hen op het rechte pad houden." ›Op reportage met een jihadexpert bij achttien pubers (+)

Montasser AlDe'emeh. Beeld Illias Teirlinck

25 maart 2016, 18:49

Beslissing evacuatie vlak voor explosie

De beslissing om de metro te evacueren werd dinsdag om 8u50 genomen. Om 9u11 ontplofte de bom van Khalid El Bakraoui in metrostation Maalbeek. Dat blijkt uit de tijdlijn die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gaf in de Kamer.

Om 7u58 waren twee explosies in de vertrekhal van Brussels Airport. Onmiddellijk werd de federale beleidscel samengeroepen op het nationaal Crisiscentrum. Rekening houdend met een derde explosie werd zo snel mogelijk geëvacueerd en alles in het werk gesteld voor de medische hulp.

Om 8u50 viel de beslissing om de Brusselse metro te evacueren. Om 9u04 kondigde het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD dreigingsniveau 4 af voor het hele land. De opdracht werd gegeven om de metrostations en de vijf treinstations in Brussel te ontruimen en af te sluiten voor het publiek. Om 9u05 werd de federale fase van crisisbeheer afgekondigd.

Om 9u11 volgde uiteindelijk de explosie in metrostation Maalbeek.

Bloemen aan het station in Maalbeek. Beeld Photo News

25 maart 2016, 18:45

Erdogan haalt opnieuw uit

De Turkse president Erdogan heeft vandaag opnieuw uitgehaald naar de Belgische overheid en autoriteiten, zo meldt persbureau AP.

"Ze [de Belgen] laten leden van de separatistische terroristische organisatie toe dat ze tenten opzetten naast de Europese Raad, ze laten toe dat foto's van terroristen getoond worden, ze laten hun vlaggen erheen vliegen", zei Erdogan. "En wat is er gebeurd? Wat gebeurt er, twee dagen later?"

Het is een verwijzing naar de tent die aanhangers van de verboden Turks-Koerdische beweging PKK hadden opgezet tijdens de EU-Turkije-top in Brussel vorige week.

"Zulke onbekwame overheden", zegt Erdogan over wat er gebeurd is nadat Turkije Ibrahim El Bakraoui, een van de zelfmoordterroristen bij de aanslagen, afgelopen zomer uitwees. "We hebben die kerel in Gaziantep gearresteerd, hem uitgewezen, teruggestuurd. De heren deden niet wat nodig was en lieten de terrorist vrij."

Beeld AP

25 maart 2016, 18:17

Abdeslam zwijgt al sinds zaterdag

Het federaal parket zegt dat Salah Abdeslam zich al sinds zaterdag op zijn zwijgplicht beroept. Sinds de aanslagen van dinsdag heeft hij ook geen verklaring meer afgelegd.

Abdeslam werd afgelopen zaterdag, een dag na zijn arrestatie, om 8 uur 's morgens voor de eerste keer verhoord. De dokters lieten geen vroeger verhoor toe om medische redenen. Dat eerste verhoor duurde volgens het federaal parket twee uur en overliep de belangrijkste punten van het lopend onderzoek naar de aanslagen in Parijs.

Later op de dag werd hij tweemaal verhoord door de onderzoeksrechter die hem onder aanhoudingsmandaat plaatste. Het eerste verhoor, dat één uur duurde, betrof het dossier betreffende de aanslagen in Parijs. Het tweede verhoor ging over het Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd door de Franse gerechtelijke autoriteiten. Tijdens dat laatste verhoor verklaarde Salah Abdeslam uitdrukkelijk dat hij geen verdere verklaringen zou afleggen en beroep wenste te doen op zijn zwijgrecht, waarschijnlijk op aanraden van zijn advocaat Sven Mary.

Salah Abdeslam werd afgelopen dinsdag opnieuw verhoord, onmiddellijk na de aanslagen van Zaventem en Brussel. Hij weigerde enige verklaring af te leggen.

Politie en een ambulance na de arrestatie van Salah Abdeslam afgelopen vrijdag. Beeld BELGA

25 maart 2016, 17:55

Parket: Mohamed Abrini niet opgepakt

De persoon die vrijdagmiddag is opgepakt op de Rogierlaan in Schaarbeek, is niet Mohamed Abrini, zegt het federaal parket. Enkele Franstalige media hadden dat eerder gemeld.

Mohamed Abrini is een 31-jarige Belgische Marokkaan, die op 11 november werd gefilmd in de Renault Clio die twee dagen later zou gebruikt worden bij de aanslagen in Parijs. Hij is nog voortvluchtig.

Het internationale aanhoudingsbevel voor Mohamed Abrini. Beeld Photo News

25 maart 2016, 17:32

Hollande: 'Netwerk bijna uitgeschakeld'

Het netwerk dat de aanslagen pleegde in Parijs en Brussel is "bijna uitgeschakeld", zegt de Franse president François Hollande vandaag. Maar meteen voegde hij eraan toe dat er "andere netwerken overblijven die een bedreiging vormen". De president ontvangt vandaag de voormalige Israëlische president Shimon Peres ontving

De voormalige Israëlische president Shimon Peres en Franse president Hollande. Beeld AFP

25 maart 2016, 16:48

Minstens 9 buitenlandse slachtoffers

Bij de van dinsdag zijn minstens negen buitenlandse slachtoffers gevallen. Dat meldt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken in een officiële, voorlopige balans. Een van de slachtoffers is oud-diplomaat André Adam, die de dubbele Belgische en Franse nationaliteit had.

Behalve de oud-diplomaat gaat het om drie Nederlanders, twee Amerikanen, een Brit, een Chinees en een Peruaan. Buitenlandse Zaken benadrukt dat het om een voorlopige balans gaat. Een aantal identificaties is nog aan de gang.

25 maart 2016, 16:27

Geens: 'Abdeslam wil niet meer praten'

"Na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek, wil Salah Abdeslam niet meer praten", zegt minister van Justitie Koen Geens tijdens de onderzoekscommissie in de Kamer. Hij heeft de toelating gekregen van de federaal procureur om dat te zeggen.

Abdeslam werd vorige vrijdag opgepakt. In eerste instantie toonde hij zich bereid om mee te werken met het gerecht, bevestigde zijn advocaat Sven Mary daags na zijn arrestatie. Er lekten zelfs delen van zijn eerste verhoor uit. Sinds de aanslagen dinsdag weigert Abdeslam echter elke medewerking, zo bleek de voorbije dagen. Nieuws dat Geens op gezag van de federale procureur nu dus bevestigt.

Sven Mary, advocaat van Salah Abdeslam. Beeld photo_news

25 maart 2016, 16:23

Geens nuanceert uitspraken

Minister van Justitie Koen Geens nuanceert zijn uitspraken die hij gisteren in Terzake deed over Ibrahim El Bakraoui. "Dit was maar een van de daders, en zeker niet de meest ondernemende" zei Geens gisteren. Die uitspraak nuanceert hij nu.

"Uit het gerechtelijk verleden van El Bakraoui, was het mijn speculatie dat zijn situatie niet zo was dat hij de leider van het team was en dat de aanslag niet zijn initiatief was. Ik heb de slachtoffers daar niet mee willen kwetsen."

25 maart 2016, 16:06

Jambon start procedure tegen officier

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon start een procedure tegen de Belgische verbindingsofficier in Turkije. Hij onderzoekt nog welke, maar er komt in elk geval een procedure aan.

De minister wilde zich vandaag in de Kamer niet uitspreken over de berichten dat de Mechelse korpsleiding bewust cruciale informatie zou hebben achtergehouden over een onderduikadres van Salah Abdeslam. Jambon wacht het onderzoek af van het Comité P, dat toezicht houdt op de politie. "Ik vertrouw erop dat zij een grondig onderzoek zullen verrichten en wacht dan ook dat resultaat af."

25 maart 2016, 15:49

'Alle alarmbellen moesten afgaan'

"Wanneer iemand wordt opgepakt aan de Turks-Syrische grens, en hij staat gekend voor zware criminele feiten, dan moeten alle alarmbellen afgaan", zegt Johan Vande Lanotte (sp.a) in Villa Politica. Hij reageert op de uitleg van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat de Belgische verbindingsofficier in Turkije fouten heeft gemaakt door niet doortastend genoeg op te treden.

"Niemand gaat de grensstreek daar bezoeken, zeker iemand met een crimineel verleden, zonder dat je daar hele grote vragen bij moet stellen. De verbindingsofficier had inderdaad meer kunnen doen, maar de gerechtelijke politie die gezegd heeft dat ze niet wisten of El Bakraoui een terrorist is, dat kan ik echt niet begrijpen."

Johan Vande Lanotte (sp.a). Beeld Photo News

25 maart 2016, 15:34

Overzicht huiszoekingen

Bij verschillende huiszoekingen in het Brusselse zijn vandaag drie verdachten opgepakt, zo bevestigt het parket.

• Vanmorgen vonden in Vorst en Sint-Gillis huiszoekingen plaats. Die waren gelinkt aan de actie van gisteravond in de Franse gemeente Argenteuil, waar een terreurverdachte werd opgepakt.

• In Vorst is Tafwik A. opgepakt. Hij raakte daarbij gewond aan het been.

• In Sint-Gillis werd Salah A. gearresteerd.

• Vanmiddag werd ook bij een huiszoeking aan het Meiserplein in Schaarbeek een verdachte opgepakt. Die werd neergeschoten en raakte eveneens gewond aan het been. De identiteit van die derde verdachte is nog niet bekend.

• De drie personen die gisterenavond werden aangehouden zijn Fayçal C., Khalid A. en Mariam A. Een vierde persoon, Ali E., werd gisteren opgepakt op het openbaar vervoer in Brussel, en werd meegenomen voor verder verhoor.

• Khalid A., Mariam A. et Ali E werden intussen weer vrijgelaten door de onderzoeksrechter. De resultaten van de huiszoekingen van gisteravond in Brussel en Schaarbeek worden nog onderzocht. Enkel Fayçal C. zit dus nog vast.

25 maart 2016, 15:21

Vals alarm in Kunst-Wet

De MIVB laat weten dat het metrostation Kunst-Wet niet meer geëvacueerd wordt, het gaat om "vals alarm".

25 maart 2016, 15:08

Kunst-Wetstation geëvacueerd

Volgens een journalist van de krant Le Soir wordt het metrostation Kunst-Wet in het centrum van Brussel momenteel geëvacueerd. Meer informatie daarover ontbreekt op dit moment.

25 maart 2016, 15:01

Laachraoui was tweede kamikaze Zaventem

Het federale parket bevestigt in een mededeling dat Najim Laachraoui de tweede zelfmoordterrorist was die zich opblies in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. Laachraoui is de persoon links op de camerabeelden die werden verspreid. Tegen Laachraoui liep al twee jaar een internationaal aanhoudingsmandaat, hij was ook de maker van de bommengordels bij de aanslagen in Parijs vorig jaar.

Eerder deze week maakte het parket bekend dat Ibrahim El Bakraoui de persoon in het midden van het beeld is, en een van de twee zelfmoordterroristen. De identiteit van de verdachte links in beeld werd toen nog niet vrijgegeven.

Enkel de persoon rechts in beeld is nu nog niet geïdentificeerd. Hij wordt nog actief opgespoord.

Beeld AFP
Beeld AP

25 maart 2016, 14:47

Actie Schaarbeek is afgelopen

De politieactie in Schaarbeek is afgelopen. Dat heeft burgemeester Bernard Clerfayt bevestigd. Bij de actie werd een verdachte neergeschoten aan een bus- en tramhalte aan de Rogierlaan, niet ver van het Meiserplein waar een veiligheidsperimeter was ingesteld. De man werd daarop weggebracht met een ambulance. De ontmijningsdienst DOVO kwam er plaatse en liet een verdacht pakket gecontroleerd ontploffen.

De krantengroep Sudpresse meldde dat de verdachte mogelijk de gezochte Mohamed Abrini is, maar dat gerucht werd ontkracht door de procureur. Abrini wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs in november vorig jaar. De 31-jarige Belgische Marokkaan werd op 11 november gefilmd in de Renault Clio die twee dagen later zou gebruikt worden bij de terreuraanvallen in de Franse hoofdstad.

Beeld Photo News

25 maart 2016, 14:22

Eén persoon opgepakt in Schaarbeek

Bij de antiterreuractie in Schaarbeek is één persoon neergeschoten en opgepakt aan een tramhalte. De man raakte gewond aan het been, de operatie loopt nu op zijn einde. Omstreeks 14.30 uur werd een ontploffing gehoord. Vermoedelijk heeft de ontmijningsdienst van het leger een verdacht pakket tot ontploffing gebracht.

Beeld Photo News

25 maart 2016, 14:05

Parcours Ibrahim El Bakraoui

Ook Geens geeft meer uitleg over het gevangenistraject van Ibrahim El Bakraoui, na zijn veroordeling in 2010. In 2014 gaf de strafuitvoeringsrechtbank hem zes uitgaansvergunningen, die positief verliepen. In mei verkreeg hij elektronisch toezicht, dat vlekkeloos verliep.

Daarop kreeg El Bakraoui een voorwaardelijke invrijheidsstelling. Daarbij werden wel een aantal voorwaarden opgelegd. "El Bakraoui werkte redelijk goed mee, tot juni 2015, toen de justitieassistente hem niet meer had gehoord. We weten nu waarom El Bakraoui niet inging op mails van het justitiehuis: omdat hij was opgepakt in Turkije." De strafuitvoeringsrechtbank herriep daarop de voorwaardelijke invrijheidsstelling op 21 augustus, waarna hij na enkele dagen nationaal geseind werd voor arrestatie.

Khalid, Ibrahims broer, zat na zijn veroordeling meer dan vier vijfde van zijn straf uit, benadrukte Geens ook nog. Zijn voorwaarde om geen contact te hebben met kompanen, werd een keer geschonden, zoals De Morgen gisteren onthulde. Khalid werd daarop opgepakt, maar na drie dagen opnieuw vrijgelaten omdat hij zijn andere voorwaarden wel goed naleefde. Pas op 18 februari van dit jaar werd zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling herroepen omdat hij zich sinds december niet meer had aangeboden bij het justitiehuis.

"Het verleden van de broers El Bakraoui was niet zo negatief als dezer dagen wordt voorgesteld", zo besloot Geens zijn uiteenzetting.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Jan Jambon (N-VA). Beeld BELGA
De broers Khalid (links) en Ibrahim El Bakraoui. Beeld Getty

25 maart 2016, 14:00

Handschoen

Koen Geens bevestigt dat de zelfmoordaanslagen in Zaventem "heel waarschijnlijk" zijn gepleegd met behulp van een verstopt ontstekingsmechanisme in de handschoen van de daders. De derde bom, die niet ontplofte, bevond zich in de koffer van de verdachte die nu nog gezocht wordt.

Beeld AFP

25 maart 2016, 13:57

Reynders: Geen tweede uitzetting

De Belgische ambassade in Ankara heeft geen weet van een tweede arrestatie en uitzetting van Ibrahim El Bakraoui vanuit Turkije in augustus 2015. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders na berichten daarover in de Turkse pers.

25 maart 2016, 13:50

Verband Schaarbeek en Argenteuil

Ook de burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt (Défi) heeft aan RTBF bevestigd dat er een verband is tussen de huiszoeking in Schaarbeek en de politieacties in het Franse Argenteuil gisteren.

25 maart 2016, 13:38

Chronologisch overzicht van El Bakraoui

Jambon geeft een chronologisch overzicht van de informatiestroom over Ibrahim El Bakraoui:

"Op 11 juni 2015 wordt Ibrahim aangehouden in Gaziantep, aan de Turks-Syrische grens. Op 26 juni wordt onze verbindingsofficier in Turkije daarvan verwittigd. Op 29 juni meldt de officier de aanhouding aan de dienst van de Belgische gerechtelijke politie die zich bezighoudt met de zware criminaliteit. Die dienst antwoordt dat El Bakraoui een gerechtelijk verleden heeft en vraagt waarom hij gearresteerd is."

"Op 14 juli om 10.14 uur stuurt Turkije een verbale nota aan de Belgische ambassade dat El Bakraoui diezelfde dag om 10.40 uur zal vertrekken met het vliegtuig richting Nederland. Om 14.30 komt er een fax toe op de ambassade, die om 16.30 uur wordt doorgegeven aan de verbindingsofficier. De volgende dag verneemt de officier dat El Bakraoui was opgepakt vanwege een mogelijke link met terrorisme, maar dat hij een schriftelijke vraag moet sturen naar de Turken voor meer details. Ook op 15 juli licht de Belgische officier de Nederlandse officier in Turkije in."

"Op 20 juli stelt de officier de vraag om meer uitleg aan de Turkse politie. Er vinden daarop vier vergaderingen plaats tussen de verbindingsofficier en de Turkse autoriteiten, maar daar komt geen nieuwe informatie."

"Wanneer ik concludeer dat tussen 26 juni en 20 juli er niets wezenlijks gebeurd is door de verbindingsofficier, dan vind ik dat ik als verantwoordelijke voor de politie, mijn politieke verantwoordelijkheid moet nemen." Volgens Jambon had de verbindingsofficier proactiever moeten optreden en meer moeten doen gezien het zware criminele verleden van El Bakraoui en het feit dat hij aan de Syrische grens werd opgepakt. Eén iemand uit het politie-apparaat heeft geblunderd, en op basis van die analyse ben ik mijn ontslag bij de premier gaan aanbieden. Maar de premier heeft mij gevraagd dat in te trekken. Dat heeft niets, maar dan ook niets, met strategische communicatie te maken."

Beeld BELGA

25 maart 2016, 13:33

Huiszoeking gelinkt aan Argenteuil

De huiszoeking die momenteel aan de gang is in Schaarbeek zou gelinkt zijn aan de verijdelde aanslag in Frankrijk, waarvoor één man is opgepakt in Argenteuil. Dat hebben Franse politiebronnen gezegd aan persbureau AFP.

Intussen is in Schaarbeek omstreeks 14.30 uur een ontploffing gehoord. Dat stelt Belga ter plaatse vast. Vermoedelijk heeft de ontmijningsdienst van het leger een verdacht pakket tot ontploffing gebracht. Meer informatie ontbreekt nog

Agenten tijdens een huiszoeking in het Brusselse (archieffoto).

25 maart 2016, 13:28

Jambon: 'Niveau 3 is niet normaal'

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon zegt in het parlement dat het dreigingsniveau niveau 3 "geen normale toestand is". "De toestand is nog altijd ernstig, maar zonder concrete aanwijzingen voor een nieuwe aanslag." Door de verlaging van niveau 4 naar 3 zullen er bijvoorbeeld geen systematische fouilles meer plaatsvinden in de stations.

25 maart 2016, 13:21

Kamercommissie van start

In de plenaire zittingszaal van het parlement is de gemengde Kamercommissie Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Justitie begonnen, met een kwartier vertraging.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) neemt als eerste het woord. Jambon zal samen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) onder andere meer uitleg geven over de gebrekkige doorstroming van informatie over een van de daders, Ibrahim El Bakraoui, vanuit Turkije richting ons land en binnen België.

Jambon gaf ook een nieuwe balans van het aantal slachtoffers op. Er zijn momenteel 31 personen overleden, 150 personen liggen nog altijd in het ziekenhuis, waarvan 61 zich nog op de intensieve zorgen bevinden.

Ministers Jan Jambon (links) en Koen Geens, gisteren tijdens de minuut stilte in het hoofdkwartier van de Europese Raad. Beeld Photo News

25 maart 2016, 13:06

Verhuizing naar plenaire

De Europazaal, waar ministers Geens en Jambon uitleg moeten geven aan de Kamercommissie, blijkt te klein om alle politici en journalisten op te vangen. De hoorzitting wordt verhuisd naar de plenaire zaal.

25 maart 2016, 13:04

Eén persoon opgepakt bij huiszoeking

De speciale eenheden van de politie zijn zonet binnengevallen in een woning in Schaarbeek. Momenteel lijkt het er op dat de ontmijners van het leger hun werk aan het doen zijn. Het is niet duidelijk of zij een verdacht pakket onderzoeken, dan wel of er al explosieven zijn aangetroffen.

Bij het begin van de huiszoeking zou één persoon opgepakt zijn. Over die man of vrouw is voorlopig niets geweten.

De politie heeft de hele omgeving afgesloten. Pers en publiek worden op afstand gehouden en het verkeer kan niet door. Ook een aantal trams van de MIVB staan geblokkeerd. Het personeel van de VRT wordt opgeroepen om binnen te blijven.

25 maart 2016, 12:47

Politico deelt geluidsfragment Mary

Nieuwswebsite Politico heeft een geluidsfragment gedeeld waarop te horen is hoe een journaliste van Politico spreekt met advocaat Sven Mary over diens cliënt Salah Abdeslam. Daarin is te horen hoe Mary bevestigt dat de politie slechts één keer met Abdeslam heeft gesproken tussen zijn arrestatie op vrijdag en de aanslagen van dinsdag. Eerder ontkende Mary dat hij met Politico had gesproken.

25 maart 2016, 12:44

Ook Brit, Fransman en Chinees gedood

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt via Twitter dat bij de aanslagen in Brussel dinsdag één Fransman is omgekomen. Twaalf Fransen raakten gewond, van wie drie ernstig, aldus de nieuwe slachtofferbalans.

De Chinese ambassade in België heeft op haar beurt gemeld dat ook een Chinese staatsburger het leven liet. Volgens de Chinese staatskrant The People's Daily gaat het om een persoon met de familienaam Deng die als vermist was opgegeven.

De Britse autoriteiten hebben de dood bevestigd van een landgenoot die sinds de aanslagen in Brussel als vermist was opgegeven. Het gaat om de 53-jarige David Dixon uit Hartlepool, die samen met zijn partner en hun zoon in Brussel woont.

De Brit stuurde na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem nog een sms naar zijn vrouw met de boodschap dat hij oké was, maar gaf sindsdien geen teken van leven meer. De Britse autoriteiten en de familie van de man hebben nu gemeld dat Dixon bij de aanslag in het metrostation Maalbeek is omgekomen.

25 maart 2016, 12:23

Kerry: 'Kritiek op België is ongepast'

Kritiek op de manier waarop de Belgische overheid terrorisme bestrijdt is "ongepast", aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. "Deze regering zit er nu een jaar en heeft sterke stappen ondernomen om terrorisme tegen te gaan."

De Verenigde Staten zullen met de Belgische overheid informatie gaan uitwisselen. Ook ziet hij ruimte in Europa voor een beter systeem om informatie te delen.

25 maart 2016, 12:10

Aberkan blijft aangehouden

Abid Aberkan, de man die Salah Abdeslam en de man die zichzelf 'Amine Choukri' noemt onderdak bood in het huis van zijn broer in Sint-Jans-Molenbeek, blijft aangehouden. Dat besliste de Brusselse raadkamer gisteren, zo meldt zijn advocate Nathalie Gallant vandaag.

Aberkan werd vorige week vrijdag samen met Abdeslam en Choukri opgepakt en aangehouden. De man is niet in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, enkel voor het verbergen van criminelen.

25 maart 2016, 12:06

Omzet Brusselse winkels keldert

De aanslagen in Brussel hebben ook de plaatselijke winkeliers flink getroffen. De omzet zou gemiddeld ruim gehalveerd zijn in vergelijking met vorige week, zo blijkt uit een rondvraag van zelfstandigenorganisatie NSZ. Vooral winkels in de binnenstad van Brussel deden het vaak nog slechter dan zaken in sommige andere Brusselse gemeenten.

Ook hotels zagen het aantal annuleringen stijgen.

25 maart 2016, 12:00

De internationale pers vandaag

De dubbele aanslag van dinsdag blijft de wereldpers beroeren. Vooral de Belgische en Europese aanpak van de strijd tegen terrorisme wordt vandaag in vraag gesteld.

The New York Times heeft het in een fotostuk op haar front over "toppolitici die fouten toegaven in de aanloop naar de aanslagen". In Frankrijk besteedt Le Monde haar eerste zeven pagina's aan de aanslagen. De link tussen daders en verdachten en de aanslagen in Parijs wordt uitgespit, maar ook vermeende fouten en de terrorisme-aanpak komen aan bod.

In Nederland, waar het overlijden van Cruijf het gros van de kranten vult, wordt vooral de vraag gesteld of de inlichtingendiensten daar zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui lieten lopen. "Heeft hier iemand zitten slapen", kopt Het Parool. Trouw merkt op dat de "Belgische regering wankelt door terrorisme-aanpak".

25 maart 2016, 11:17

Kerry: 'Je suis Bruxellois'

De Verenigde Staten staan aan de zijde van België en Europa in de strijd tegen het terrorisme. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gezegd tijdens zijn bezoek aan Brussel. "Je suis Bruxellois. Ik ben Brussel", zei hij in het Frans en het Nederlands na een ontmoeting met premier Charles Michel.

John Kerry (links) en Charles Michel. Beeld AFP

25 maart 2016, 11:11

Daily Mail zet kerncentrale in Brussel

De Britse tabloid The Daily Mail situeert de kerncentrale van Tihange in de rand rond Brussel. Op het kaartje op de website van de boulevardkrant ligt Brussel in Wallonië en zijn de plaatsnamen verkeerd geschreven.

25 maart 2016, 10:46

Michel: 'Missie tegen IS gaat voort'

Premier Charles Michel bevestigt de hervatting van de Belgische F-16-missie tegen IS, met een mogelijke uitbreiding naar Syrië.

25 maart 2016, 10:38

'Fout gemaakt door Mechels korps'

De korpschef van de Mechelse politie ontkent dat de politie van Mechelen bewust informatie zou hebben achtergehouden over het schuiladres van Salah Abdeslam. Volgens Yves Bogaerts was de bron van de informatie onduidelijk. Hij geeft wel toe dat een fout is gemaakt. "Helaas is er intern binnen mijn korps een fout gebeurd", zegt Bogaerts. "Een collega heeft een fout gemaakt, waardoor de informatie niet is doorgestroomd." De collega in kwestie zou "vergeten" zijn om de informatie door te geven.

Volgens de korpschef was er in het bewuste rapport geen sprake van Abdeslam of een eventueel onderduikadres, maar van een derde persoon in de Vierwindenstraat. Niemand heeft die laatste feiten in de algemene databank gezet.

Beeld Bas Bogaerts
De Mechelse korpschef tijdens een persconferentie over de gemaakte fouten in het terreuronderzoek.

25 maart 2016, 10:00

Parket heeft klacht Mary ontvangen

Het Brusselse parket heeft de klacht ontvangen van advocaat Sven Mary tegen de Parijse procureur François Molins. Mary beschuldigt Molins van schending van het onderzoek, omdat hij geciteerd had uit het verhoor van Salah Abdeslam.

Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam. Beeld Photo News

25 maart 2016, 9:38

Kerry aangekomen in Brussel

De Amerikaanse buitenlandminister John Kerry is aangekomen in Brussel. Hij komt zijn solidariteit betuigen en hulp aanbieden na de aanslagen van dinsdag. Er is een ontmoeting gepland met premier Charles Michel en buitenlandminister Didier Reynders. Voor Kerry weer vertrekt, zal hij nog een rouwkrans neerleggen op de luchthaven van Zaventem.

John Kerry bij aankomst in Brussel. Beeld AP

25 maart 2016, 9:33

'Link tussen Parijs en Brussel'

Er is een link tussen de man die afgelopen nacht werd opgepakt in Argenteuil en de vermoedelijke verantwoordelijke voor de aanslagen in Parijs, Abdelhamid Abaaoud. Dat hebben twee Franse regeringsmedewerkers, die anoniem wensten te blijven, bevestigd aan persbureau AP. Het zou gaan om de 34-jarige Réda Kriket, een Fransman die in ons land woont.

Kriket werd vorige zomer nog bij verstek veroordeeld tot 10 jaar cel in het terrorismeproces waarin ook Abdelhamid Abaaoud terechtstond. Abaaoud werd toen, eveneens bij verstek, veroordeeld tot 20 jaar cel. Kriket werd sinds januari gezocht op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten.

25 maart 2016, 9:18

Mary ontkent contact met Politico

Sven Mary ontkent dat hij contact heeft gehad met nieuwswebsite Politico. Dat heeft hij gezegd aan VTM. Politico schreef gisteren dat Abdeslam amper werd ondervraagd en citeerde daarvoor Mary.

25 maart 2016, 9:11

Militairen mogen tassen controleren

Sinds de verhoging van het algemeen dreigingsniveau naar niveau 4 mogen de militairen die ingezet worden voor bewakingsopdrachten patrouilleren en bagage en rugzakken controleren. Ook nu het dreigingsniveau opnieuw verlaagd werd, mogen ze dat blijven doen. Dat meldt minister van Defensie Steven Vandeput.

25 maart 2016, 8:37

Abdeslam: 'Abaaoud is verantwoordelijk'

Tijdens zijn verhoor op 19 maart door de Belgische federale politie zou Salah Abdeslam zijn rol in de aanslagen van Parijs hebben geminimaliseerd. Hij zou de auto's en hotels hebben gehuurd, maar zou dat hebben gedaan op vraag van zijn broer Brahim. Abdeslam zou de verantwoordelijkheid voor de aanslagen bij Abdelhamid Abaaoud hebben gelegd. Dat heeft de Franse tv-zender BFMTV bericht, dat het verhoor naar eigen zeggen kon raadplegen. Zowel Brahim Abdeslam als Abdelhamid Abaaoud zijn omgekomen.

Salah (links) en Brahim Abdeslam.

25 maart 2016, 8:21

Broer en zus uit Lanaken bij overledenen

Alexander en Sascha Pinczowski, de broer en zus uit Lanaken die sinds de aanslagen op Brussels Airport geen teken van leven meer hadden gegeven, zijn bij de terroristische daad om het leven gekomen. Ze konden nog niet worden geïdentificeerd, maar hun namen komen niet voor op de lijst van de overlevenden. Dat hebben de autoriteiten laten weten aan hun ouders.

Burgemeester Marino Keulen bevestigt het nieuws en biedt zijn medeleven aan. Eerder had de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken hun overlijden al bevestigd. Het gezin Pinczowski komt oorspronkelijk uit Maastricht.

25 maart 2016, 8:03

Auto's kunnen worden opgehaald

Mensen van wie de auto op een van de parkings vlakbij de vertrekhal van Brussels Airport geparkeerd stond op het moment van de aanslag, kunnen hun auto de komende drie dagen komen ophalen. Dat meldt Anke Fransen, woordvoerster van Brussels Airport.

Zij moeten zich daarvoor aanmelden aan het Crowne Plaza Hotel met hun identiteitskaart en nummerplaat. Dat kan vandaag, morgen en zondag tussen 10 en 16 uur.

25 maart 2016, 7:39

Ook arrestatie in Vorst

Bij een huiszoeking in Vorst is vanmorgen één persoon opgepakt. Dat meldt de RTBF en wordt bevestigd door het federaal parket. Dat federaal parket geeft in de loop van de dag meer uitleg.

25 maart 2016, 7:35

Ook drie Nederlanders omgekomen

Bij de aanslagen op Brussels Airport zijn ook drie Nederlanders om het leven gekomen. Dat meldt minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vandaag vanuit Indonesië waar hij op bezoek is.

De slachtoffers zijn een broer en zus, woonachtig in de Verenigde Staten, en een vrouw uit Deventer. Het ministerie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de families van de slachtoffers ingelicht.

Koenders is bedroefd door het nieuws. "Terrorisme kent geen grenzen en geen enkel mededogen."

Beeld photo_news

25 maart 2016, 7:33

21-jarige student bij slachtoffers

Een van de slachtoffers van de aanslagen op Brussels Airport is afgelopen nacht geïdentificeerd als Bart Migom, een 21-jarige student uit Diksmuide. Dat heeft zijn vader bevestigd.

De jongeman zou dinsdagochtend vertrekken naar zijn 21-jarige vriendin in de Verenigde Staten en had net ingecheckt bij Brussels Airlines, toen tientallen meters verder een terrorist een bom liet ontploffen. Sindsdien was er van de jongeman geen spoor meer. Zijn ouders ondernamen vruchteloze zoekacties en op CNN getuigde zijn vriendin over de verschrikkelijke aanslagen.

Speurders kwamen DNA-stalen nemen in de slaapkamer van Migom. Dat leidde afgelopen nacht tot zijn identificatie.

25 maart 2016, 7:24

Verdachte Parijs woonde in België

De man die gisteren werd opgepakt in Argenteuil zou een 34-jarige man zijn die in ons land woonde. Hij zou een bekende zijn van Abdelhamid Abaaoud en werd vorige zomer bij verstek veroordeeld tot tien jaar cel voor het ronselen van Syriëstrijders.

25 maart 2016, 6:45

Standpunt: 'Speel geen spelletjes'

De Morgen-commentator Bart Eeckhout is in zijn standpunt scherp voor de "pr-spelletjes" van sommige politici. "Op een moment dat hulpverleners nog alles doen om slachtoffers te identificeren, gewonden te verzorgen, nabestaanden te troosten, trauma's te verlichten en simpelweg het leven weer in zijn normale gang te krijgen, is dit smakeloos fluistergekibbel gewoonweg inciviek gedrag. Het land probeert zich te verenigen, het zou de regering sieren dat ze dat voorbeeld volgt, zonder gemeen gespin."

25 maart 2016, 6:39

Nieuwe verdachte

In de klopjacht naar de daders achter het terreurnetwerk hebben de speurders een nieuwe verdachte. Het gaat om Naim al-Hamed, een Syriër van 28 jaar wiens naam voor het eerst opduikt in het onderzoek.

Al-Hamed staat vermeld in het internationale opsporingsbericht dat verspreid werd na de aanslagen, samen met Mohamed Abrini, Najim Laachaoui en Khalid el-Bakraoui. Hij wordt verdacht van het helpen van de daders van de aanslagen in Brussel en van betrokkenheid bij de aanslagen van 13 november in Parijs.

Naim al-Hamed.

25 maart 2016, 6:35

Broer Laachraoui veroordeelt aanslagen

Toptaekwondoka Mourad Laachraoui wil de bladzijde omslaan na de dood van zijn oudere broer Najim. Dat zei hij gisteren tijdens een persconferentie. Najim Laachraoui is een van de zelfmoordterroristen die zichzelf dinsdag opblies in de luchthaven van Zaventem. "Ik heb geen idee wat mijn broer tot het terrorisme gedreven heeft. We hebben geen veranderingen gezien toen hij radicaliseerde", zei hij.

Topsporter Mourad Laachraoui. Beeld BELGA

25 maart 2016, 6:00

Abdeslam maar één uur ondervraagd

De Belgische speurders zouden terreurverdachte Salah Abdeslam tussen het moment van zijn arrestatie vrijdagavond en de aanslagen van dinsdag slechts één uur hebben ondervraagd. Dat hebben zijn advocaat Sven Mary en twee andere bronnen dichtbij het onderzoek gemeld aan Politico Europe.

Volgens de nieuwswebsite zouden de speurders geen vragen hebben gesteld over mogelijke op til staande aanslagen, omdat ze eerst gepolst hebben naar Abdeslams betrokkenheid bij de aanslagen van Parijs in november.

Het nieuws roept nieuwe vragen op. Vandaag wordt de dag van de waarheid voor ministers Geens en Jambon. Zij moeten onder meer uitleg geven over het verhoor van Abdeslam.

25 maart 2016, 5:41

Alle metrolijnen rijden

De MIVB baat naast metrolijnen 1 en 5 vrijdag vandaag ook de metrolijnen 2 en 6 uit. Op het volledige metronet zullen echter slechts 38 van de 69 stations open zijn, die net zoals de afgelopen dagen enkel toegankelijk zijn tussen 7 en 19 uur.

Het volledige overzicht van het openbaar vervoer in Brussel leest u hier.

25 maart 2016, 5:40

Zes arrestaties bij huiszoekingen

Bij huiszoekingen en politieacties in Brussel, Schaarbeek en Jette zijn gisterenavond zes personen opgepakt. Drie van hen werden voor het gebouw van het federaal parket uit hun wagen gesleurd en opgepakt. Het is nog niet duidelijk wat ze daar deden. Twee anderen werden dan weer in de boeien geslagen bij een huiszoeking in Jette en één bij een huiszoeking in Brussel. Ook in Schaarbeek vond minstens één huiszoeking plaats maar daarbij werd niemand gearresteerd.

Onder meer in Schaarbeek vonden gisterenavond nieuwe huiszoekingen plaats. Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden