Vrijdag 02/12/2022

Salah Abdeslam

"Salah Abdeslam werkt niet meer mee sinds aanslagen Brussel en wil naar Frankrijk vertrekken"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Salah Abdeslam wil sinds de aanslagen van dinsdag niet meer meewerken aan het onderzoek. Dat heeft zijn advocaat Sven Mary gezegd. Abdeslam heeft ook de wens uitgedrukt om zo snel mogelijk naar Frankrijk te vertrekken om daar verklaringen af te leggen.

Stil

Volgens Sven Mary, de advocaat die terreurverdachte Salah Abdeslam verdedigt, wil zijn cliënt niet meer spreken sinds de aanslagen van afgelopen dinsdag in de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek in Brussel.

Dinsdag zouden speurders Abdeslam bezocht hebben in de gevangenis, maar toen zou hij gezegd hebben dat hij niets wou zeggen voor hij zijn advocaat zag.

"Ik denk dat hij mij eerst wou zien vooraleer te spreken", zegt Mary. Nog volgens meester Mary heeft zijn cliënt niets gezegd over de aanslagen in ons land.

In een interview op de Franse radiozender Europe 1 verklaart Mary dat hij ook niet wilde weten wat zijn cliënt over die aanslagen dacht. "Dat is op dit moment niet belangrijk."

"Ik zou niet willen dat hij nu dichtklapt want als hij dat doet, staan we binnenkort misschien voor nieuwe Bataclans en Zaventems en dat wil ik vermijden."

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Naar Frankrijk

Salah Abdeslam heeft ook "kennis gegeven van zijn wens om zo snel mogelijk naar Frankrijk te vertrekken", aldus Mary bij het verlaten van de raadkamer in Brussel. Tot nu toe had de verdachte zich tegen zijn uitlevering aan Frankrijk verzet.

"Ik ga de onderzoeksrechter spreken om te melden dat hij zich niet meer verzet tegen zijn overlevering", aldus Mary. "Hij wil zo snel mogelijk naar Frankrijk om daar uitleg te geven. We hopen dat die overlevering zo snel mogelijk kan gebeuren."

De raadkamer moest donderdag beslissen of Abdeslam aangehouden blijft, maar de zitting werd uiteindelijk uitgesteld tot 7 april, zo deelde Mary nog mee. De advocaat had meer tijd gevraagd om het dossier te onderzoeken en ook gekregen.

Ook over het feit dat Salah Abdeslam zich niet langer verzet tegen zijn overlevering aan Frankrijk, op basis van het Europees aanhoudingsbevel dat het Franse gerecht tegen hem had uitgevaardigd, moet de raadkamer zich uitspreken. Dat zou op 31 maart gebeuren.

Mary werd gisteravond aangevallen door een man, omdat hij de verdediging van Abdeslam op zich neemt.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Andere verdachten

Salah Abdeslam werd vorige week vrijdag opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek, na een vlucht van bijna vier maanden. Zaterdag werd hij voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die hem onder aanhoudingsbevel plaatste en ook het Europees aanhoudingsbevel betekende dat Frankrijk tegen hem had uitgeleverd.

Meester Sven Mary had toen gemeld dat zijn cliënt zich verzette tegen zijn overlevering, maar daar is dus verandering in gekomen.

Samen met hem werd ook een tweede verdachte van de aanslagen in Parijs opgepakt, die voorlopig enkel gekend is onder twee valse identiteiten, Amine Choukri en Monir Alhaj Ajhmed, alsook een inwoner van Sint-Jans-Molenbeek, Abid Aberkan, die Abdeslam en Choukri onderdak had geboden.

Zowel Choukri als Aberkan zijn donderdag eveneens voor de raadkamer verschenen, maar ook hun advocaten hebben uitstel gevraagd en gekregen tot 7 april.

In tegenstelling tot wat eerder werd gemeld, heeft de verdediging van Abid Aberkan wel gepleit. Zijn advocate, meester Gallant, heeft om zijn vrijlating gevraagd. De raadkamer spreekt zich daar later vandaag over uit.

Abid Aberkan is dus de inwoner van Sint-Jans-Molenbeek die onderdak geboden had aan Salah Abdeslam en Amine Choukri. De man werd vorige week vrijdag samen met die twee opgepakt en door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor het verbergen van criminelen.

Ook voor Mohamed Amri is de behandeling uitgesteld naar 7 april. Amri heeft bekend dat hij, samen met Hamza Attou, Salah Abdeslam in de nacht van vrijdag 13 november op zaterdag 14 november in Parijs ging halen, maar blijft erbij dat hij niets te maken hebben met de aanslagen zelf.

Attou en Amri zouden opgebeld zijn door Salah Abdeslam, die zich op dat moment in Parijs bevond en hen vroeg hem te komen halen. De twee reden naar Parijs en reden vervolgens terug naar Brussel met Abdeslam aan boord. Eenmaal in Brussel verliet Mohammed Amri de wagen, waarna Hamza Attou een derde verdachte, Ali Oulkadi, belde en die vroeg naar het metrostation Bockstael in Laken te komen.

Oulkadi haalde beide mannen, Attou en Abdeslam, daar op en ging met hen naar een café. Daar bekende Salah Abdeslam dat hij betrokken was bij de aanslagen in Parijs en dat zijn broer Brahim zichzelf daarbij had opgeblazen. Na dat gesprek bracht Oulkadi Salah Abdeslam naar Schaarbeek.

undefined

Abid Aberkan, de inwoner van Sint-Jans-Molenbeek die onderdak geboden had aan Salah Abdeslam en Amine Choukri op de begrafenis van Brahim Abdeslam. Beeld BELGA
Abid Aberkan, de inwoner van Sint-Jans-Molenbeek die onderdak geboden had aan Salah Abdeslam en Amine Choukri op de begrafenis van Brahim Abdeslam.Beeld BELGA
null Beeld De Persgroep Publishing
Beeld De Persgroep Publishing

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234