Vrijdag 25/06/2021

Aanslagen in Parijs

Salah Abdeslam: van staatsvijand tot hulpje

Salah Abdeslam Beeld afp
Salah AbdeslamBeeld afp

Drie maanden lang was Salah Abdeslam publieke vijand nummer 1. Zijn terugkeer naar Brussel, meteen na de aanslagen in Parijs, lag aan de basis van terreurniveau 4. Nu blijkt dat de aan hem toegeschreven bomgordel eigenlijk toebehoorde aan een nog onbekende 'terrorist X'.

Op 23 november, 10 dagen na de aanslagen, ontdekte een vuilnisman in een woonwijk in Montreuil een bomgordel in een vuilnisemmer. Alle redenen leken aanwezig om te denken dat dit de gordel moest zijn geweest van Salah Abdeslam (26). Zijn gsm-signaal was in de nacht na de aanslagen opgepikt in de buurt van Montreuil. Later meldde het Amerikaanse CNN dat er DNA-sporen van hem waren aangetroffen op de gordel. Dat is helemaal niet zo, zo berichtte gisteren de Franse tv-zender BFM TV. Er is geen DNA van Salah op aangetroffen, wel van Brusselaar Bilal Hadfi (20), een van de drie zelfmoordterroristen rond het Stade de France. En van een nog onbekende 'terrorist X'. Het gsm-signaal is mogelijk fout geïnterpreteerd, doordat de terroristen hun telefoons uitwisselden.

Van diezelfde 'X' werden eerder ook DNA-sporen in een door de daders van 13 november gehuurde woning in Auvelais in de provincie Namen. De Franse autoriteiten denken nu dat 'X' de bommenmaker is geweest van de terreurcel.

Wie bestuurde de Seat?

Lange tijd is gedacht dat Salah niet enkel chauffeur speelde voor de terroristen van het Stade de France, maar ook voor het trio dat later die avond een bloedbad ontketende in vier restaurants rondom de Place de la Nation. Dat commando 2 bestond uit de uit Syrië teruggekeerde Molenbekenaar Abdelhamid Abaaoud, zijn rechterhand Chakib Akrouh en Salahs broer Brahim. Die laatste blies zichzelf die avond op, Abaaoud en Akrouh sloegen op de vlucht in de Parijse metro en zouden enkele dagen later gedood worden tijdens een politieraid op hun schuiladres in Saint-Denis.

Commando 2 werd gebracht met een Seat Léon, in Brussel gehuurd door Ibrahim. De wagen werd anderhalve dag na de aanslagen aangetroffen in Montreuil, met drie kalasjnikovs en 16 laders in. Later werd niet ver daar vandaan de bommengordel ontdekt. Het leek aannemelijk dat Salah naar Montreuil was gereden en daar had afgezien van het plan om zich op te blazen. Die indruk werd versterkt toen Islamitische Staat (IS) vorige maand in zijn Engelstalige tijdschrift Dabiq hulde bracht aan de kamikazes van 13 november en Salah nergens werd vermeld. Inlichtingendiensten veronderstelden dat IS hem zag als een afvallige lafaard. Maar ook die aanname gaat nu aan het wankelen.

Een buurjongen en jeugdvriend van de Abdeslams verklaarde na de aanslagen hoe hij de avond voor 13 november getuige was van een ruzie tussen Ibrahim en Salah. Die laatste zou toen hebben geroepen: "Ik ga niet als ik niet word betaald!" Waarop de andere: "Je móét."

De nieuwe ontwikkeling geeft grond aan de these dat het van meet af aan de bedoeling was dat Salah slechts een rol als facilitator te vervullen had. Meteen nadat hij commando 1 afleverde aan het Stade de France reed Salah meteen naar een plek in het noorden van Parijs, waar hij zich later die nacht ochtend zou laten oppikken door twee vrienden, die hem terugbrachten naar Brussel. Recent raakte ook bekend dat Salah enkele dagen na de aanslagen via een familielid contact heeft gezocht met de Brusselse strafpleiter Sven Mary, mogelijk met de bedoeling zich over te geven aan de politie. Het valt niet uit te sluiten dat hij daar in volle terreuralarm, met straten vol gewapende para's, toch weer van afzag.

Het lijkt er wel meer en meer op dat met "terrorist X" een tiende verdachte van de Parijse aanslagen nog op vrije voeten is die maximaal heeft kunnen profiteren van de focus op Salah als meest gezochte terrorist ooit.

Het federale parket wenste gisteren niet te reageren op de nieuwe ontwikkeling.

Wat deed Abdeslam dan wel?

In de week voor 13 november huurt Salah in Brussel een zwarte Polo en een zwarte Clio. Zijn broer Ibrahim huurt een zwarte Seat. Salah boekt via booking.com van 11 tot 17 november ook twee kamers in in Alfortville, ten zuiden van Parijs. Hier zal commando 3, de kamikazes van de Bataclan, zijn laatste nacht doorbrengen.


Woensdag 11 november
19 uur: Salah wordt met een vriend in de Clio gefilmd in een Agip-benzinestation langs de A1 in Ressons, halfweg Parijs en Brussel. Wellicht voor een laatste verkenningsopdracht.

Donderdag 12 november
De drie door de broers gehuurde wagens vertrekken 's avonds vanuit Molenbeek naar Parijs. Salah bestuurt een ervan.

vrijdag 13 november
20 uur: Nadat hij hen heeft opgepikt in Bobigny laat Salah aan het Stade de France de drie leden van commando 1 uit de Clio stappen. 42 minuten later volgt de eerste explosie.
21.25 uur: Commando 2, met Ibrahim en leider Abdelhamid Abaaoud, rijdt met de Seat naar de Place de la Nation en richt in vier restaurants een bloedbad aan, Brahim blaast zich op. De Seat rijdt weg.
21.40 uur: Commando 3, met de door Salah gehuurde Polo, begint aan het bloedbad in de Bataclan.
21.59 uur: De Clio van Salah wordt aangetroffen aan de Place Albert Kahn. In een nachtwinkel koopt Salah een nieuwe simkaart en belt twee Molenbeekse vrienden met de vraag om hem op te pikken in Parijs.

Zaterdag 14 november
9.10 uur: Mohammed Amri en Hamza Attou, de twee vrienden, worden in hun Golfje langs de A2 in Cambrai gecontroleerd door de Franse politie. Salah, op de achterbank, staat nog niet geseind. De auto mag verder.

Zondag 15 november
00.20 uur: De politie ontdekt de Seat in Montreuil. Later wordt in de buurt ook een bomgordel ontdekt, waarvan nu blijkt dat die verkeerdelijk is toegeschreven aan Salah.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234