Woensdag 21/10/2020

Live

Salah Abdeslam "snel overmeesterd", in totaal vijf personen opgepakt

Premier Michel, Frans president Hollande en minister van Binnenlandse Zaken Jambon.Beeld EPA

• 3 huiszoekingen vandaag, 2 leverden niets op.
• In de Vierwindenstraat in Molenbeek zijn vijf personen opgepakt: Salah Abdeslam, Monir Ahmed Al Hadj en drie leden van hetzelfde gezin die Abdeslam huisvestten.
• Valse identiteitskaarten gevonden
• Abdeslam was niet gewapend en raakte lichtgewond aan het been

We sluiten onze liveverslaggeving hier af. We blijven op www.demorgen.be de belangrijkste ontwikkelingen wel op de voet volgen.

• U kan de gebeurtenissen van vandaag hieronder nog eens chronologisch nalezen. Een samenvatting vindt u hier.

• Rechtstreeks op de hoogte blijven kan door de Facebook-pagina of Twitter-account van De Morgen te volgen.

• Directe meldingen bij belangrijk nieuws krijg je door de notificaties in te schakelen in onze app voor iOS en Android.

• Het parket bevestigde vanavond dat er in totaal vijf personen zijn opgepakt, waaronder Abdeslam. Lees hier meer over de persconferentie. De man die bij Abdeslam is opgepakt, is trouwens een grote onbekende.

• Abdeslam kon worden opgepakt nadat het onderzoek in een stroomversnelling was gekomen door de huiszoeking dinsdag in Vorst. Daarbij werd Mohammed Belcaïd gedood. Lees hier zijn portret.

• Ook premier Charles Michel en de Franse president Hollande gaven vanavond een persconferentie. Volgens Michel is de arrestatie van Abdeslam “extreem belangrijk in strijd tegen terreur en voor de democratie". Frankrijk zal volgens Hollande snel de uitlevering van Abdeslam vragen.

Wie is nu ook weer wie in het grote terrorisme-dossier?

• De Morgen-journalist Douglas De Coninck liep de hele dag rond in Sint-Jans-Molenbeek, waar twee van de drie huiszoekingen plaatsvonden. Hij hoorde getuigenissen van buurtbewoners en noteerde dat "de hele buurt wist waar Abdeslam verbleef". (+)

• In zijn standpunt schrijft Bart Eeckhout dat met de arrestatie van Salah Abdeslam niet alles opgelost is. "De diensten zullen dringend meer zullen moeten investeren in kennis van het milieu waar radicaal-islamisme en zwaar banditisme elkaar raken."

Premier Charles Michel roept morgen om 10.00 uur de Nationale Veiligheidsraad samen, na de succesvolle antiterreuroperatie waarbij vrijdag de gezochte Salah Abdeslam kon worden opgepakt. Dat meldt zijn kabinet.

De Nationale Veiligheidsraad bestaat naast Michel en de vicepremiers nog uit de ministers van Justitie en Defensie, aangevuld met toplui van Justitie en de veiligheidsdiensten.

Woensdag kwam de NVR ook al eens samen, naar aanleiding van de uit de hand gelopen huiszoeking waarbij een terreurverdachte gedood werd, enkele agenten gewond raakten en uiteindelijk ook een vingerafdruk van Abdeslam gevonden werd.

Beeld REUTERS

Het Witte Huis heeft een verklaring vrijgegeven over het telefoongesprek tussen president Barack Obama en premier Michel. De Amerikanen prijzen het werk van de Belgische veiligheidsdiensten en de samenwerking tussen België en Frankrijk in de arrestatie van Salah Abdeslam. "De president herhaalde dat de Verenigde Staten België en Frankrijk bijstaan in onze gezamenlijke strijd tegen de gesel van de terreur. Hij beloofde nogmaals de volledige samenwerking en steun van de VS in deze strijd en bevestigde ons gedeelde engagement in de vernietiging van IS."

De persconferentie van het federale parket begint. Er zijn drie huiszoekingen geweest, twee in Molenbeek, en een in Jette. De huiszoekingen begonnen om 16.30 uur en zijn afgelopen sinds 20.30 uur.

Salah Abdeslam is omstreeks 16.40 opgepakt in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Hij was niet gewapend, maar gehoorzaamde de bevelen van de politie niet. Die neutraliseerde hem daarop door in zijn been te schieten. Hij werd snel overmeesterd in de hal van de woning en raakte daarbij lichtgewond, samen met een kompaan, Monir Ahmed Al Hadj, alias Amine Choukri. Enkel de politie zou dus geschoten hebben om zich te verdedigen.

Nog drie andere personen werden opgepakt, het gaat om drie leden van een gezin dat Abdeslam huisvestte. De twee andere huiszoekingen leverden geen resultaat op.

Op 3 oktober 2015 werd Abdeslams kompaan al samen met hem gecontroleerd in het Duitse Ulm. Tijdens die controle werden de vingerafdrukken van Choukri afgenomen, die ook teruggevonden werden in een safehouse in Auvelais. De politie bevestigt ook dat er dinsdag een valse identiteitskaart en een vals paspoort gevonden zijn in Vorst, op naam van Choukri.

Het staat nog niet helemaal vast dat Abdeslam de persoon is die dinsdag vluchtte bij de actie in Vorst. Die actie was wel een "belangrijke factor in het onderzoek".

Eric Van Der Sypt van het federale parket.Beeld AP

Volgens buurtbewoners is Salah altijd in Molenbeek gebleven: "De hele buurt wist waar Abdeslam verbleef", zo citeert De Morgen-journalist Douglas De Coninck een buurtbewoner in zijn reportage (+). Abonnees lezen het stuk uit de weekendkrant nu al online.

De persconferentie van het federaal parket over de arrestatie van Salah Abdeslam zal pas van start gaan als die van premier Michel en de Franse president Hollande afgelopen is. Op die persconferentie zal wel de identiteit meegedeeld worden van een van de twee personen die samen met Salah Abdeslam opgepakt zijn. Het gaat alvast niet om Mohammed Abrini, die net als Salah Abdeslam betrokken was bij de voorbereiding van de aanslagen in Parijs.

U kan de persconferentie hier live volgen.

De actie in Molenbeek is ondertussen volledig afgelopen, meldt VTM Nieuws. Verschillende straten zijn opnieuw vrijgegeven. Bewoners kunnen terug naar huis. De politie heeft de blokkades opgeheven.

Premier Michel bevestigt dat op een persconferentie met de Franse premier Hollande dat Salah Abdeslam levend is opgepakt. Er zijn in totaal drie verdachten gearresteerd. Michel benadrukte dat hij de veiligheidsdiensten heel dankbaar was. "Ze hebben de laatste maanden in moeilijke omstandigheden heel veel werk geleverd. Ik stel vast dat ze meer dan 100 huiszoekingen hebben gedaan in moeilijke omstandigheden, zoals dinsdag in Vorst."

De Franse president François Hollande bevestigde nog dat Abdeslam formeel is geïdentificeerd. Frankrijk zal ook om zijn uitlevering vragen aan ons land. Gaat België akkoord, dan zal Abdeslam in Frankrijk worden berecht. Volgens Hollande is Abdeslam direct betrokken geweest bij de aanslagen van 13 november in Parijs.

Hij noemde de Frans-Belgische samenwerking "intens en een bewijs van efficiëntie" en bedankte de Belgische justitie en bevoegd minister Koen Geens. Hollande benadrukte nog eens dat zijn gedachten ook bij de slachtoffers van de aanslagen in Parijs en hun nabestaanden zijn.

"De strijd is nog niet afgelopen", klonk het ook nog. "We moeten doorzetten. We weten dat er linken zijn richting Syrië en IS."

Beeld BELGA

Er is nog steeds een perimeter ingesteld in de buurt van het huis waar Salah Abdeslam is opgepakt.

Beeld BELGA

De Amerikaanse president Barack Obama heeft premier Michel en de Franse president Hollande gefeliciteerd met de arrestatie van Salah Abdeslam. Dat zegt Michel zelf op Twitter.

Beeld Charles Michel

Lees nu het standpunt van Bart Eeckhout: "Met de arrestatie van Abdeslam is niet alles opgelost. Hoe groot het netwerkje van Abdeslam is, en wat die medestanders nog van zin zijn: niemand die het weet. Dat is een verontrustende gedachte."

De persconferentie van premier Charles Michel en de Franse president Hollande is voorlopig uitgesteld. Het is niet duidelijk hoe laat de persconferentie zal beginnen. Er is in elk geval veel pers aanwezig.

De politieactie in Molenbeek lijkt op dit moment afgelopen, nadat een derde verdachte opgepakt werd. Die arrestatie is echter nog niet bevestigd.

Bekijk ook: Is dit het moment van de arrestatie van Salah Abdeslam?

Volgens VTM Nieuws is er in het huis in de Vier-windenstraat nu ook een derde verdachte opgepakt.

Op het VRT-nieuws waren zonet opnieuw grote ontploffingen te horen en te zien bij het huis waar Salah Abdeslam vanmiddag werd opgepakt. Twee mensen zouden zich nog altijd in het gebouw bevinden, aldus politiebronnen aan Belga.

Sven Mary is opnieuw gevraagd om de advocaat te worden van Salah Abdeslam. Dat zegt hij aan de VRT. "Ik ben na de politieactie van vanmiddag gevraagd geweest of ik nog altijd bereid was om Salah Abdeslam te verdedigen. Ik heb daarvoor contact gehad met iemand uit zijn naaste omgeving. In de komende uren wordt duidelijk of ik dat zal aanvaarden of niet."

Mary had zelf geen contact met Abdeslam. "Het is nooit iemand van zijn naaste omgeving die beslist, maar wel de betrokkene zelf. Ik wil vooral met Abdeslam spreken. Je moet een soort voeling hebben met diegene die je verdedigt, er moet een wederzijds vertrouwen komen. Dat zullen we zien in de komende dagen."

Sven Mary.Beeld photo_news

In de week voor 13 november huurt Salah in Brussel een zwarte Polo en een zwarte Clio. Zijn broer Ibrahim huurt een zwarte Seat. Salah boekt via booking.com van 11 tot 17 november ook twee kamers ten zuiden van Parijs.

Op 11 november wordt Salah met een vriend gefilmd in een benzinestation langs de A1, halfweg Parijs en Brussel. Een dag later vertrekken de drie wagens 's avonds vanuit Molenbeek naar Parijs. Salah bestuurt een ervan.

Vrijdag 13 november, 20 uur: Nadat hij hen heeft opgepikt in Bobigny laat Salah aan het Stade de France de drie leden van commando 1 uitstappen. 42 minuten later volgt de eerste explosie.
21.25 uur: Commando 2, met Ibrahim en leider Abdelhamid Abaaoud, rijdt naar de Place de la Nation en richt in vier restaurants een bloedbad aan, Brahim blaast zich op. De auto rijdt weg.
21.40 uur: Commando 3, met de door Salah gehuurde Polo, begint aan het bloedbad in de Bataclan.
21.59 uur: De Clio van Salah wordt aangetroffen aan de Place Albert Kahn. Salah belt twee Molenbeekse vrienden met de vraag om hem op te pikken in Parijs.

Op zaterdag worden Mohammed Amri en Hamza Attou, de twee vrienden, in Cambrai gecontroleerd door de Franse politie. Salah, op de achterbank, staat nog niet geseind. De auto mag verder. Een dag later vindt de politie de Seat in Montreuil. Salah is spoorloos.

Beeld Reuters
Beeld AFP

De actie in Molenbeek waarbij Salah Abdeslam zou opgepakt zijn, is vrijdag rond 18.30 uur nog steeds niet beëindigd. Verscheidene straten zijn volledig afgesloten en publiek en pers worden op een afstand gehouden.

In de Paalstraat worden ouders van schoolgaande kinderen druppelsgewijs tot de school, de Klimpaal, begeleid om hun kinderen af te halen. Aan elke politieblokkade is een grote menigte samengetroept.

Boven de straten cirkelt een politiehelikopter rond. Voorlopig is de sfeer niet agressief, maar vragen over de actie worden afgewimpeld.

De straten rondom de actie zijn nog altijd afgesloten door de politie. Het gaat om de Paalstraat, de Delaunoystraat en de Vier-Windenstraat. Overal staat een grote menigte, maar er is weinig te zien. De politie is karig met informatie.

Beeld AP
Beeld EPA
Beeld AP
Beeld BELGA
Beeld Photo News

• Bij een politie-actie in Molenbeek is Salah Abdeslam opgepakt. De terrorist, betrokken bij de dodelijke aanslagen in Parijs, is nog niet formeel geïdentificeerd, maar verschillende politiebronnen bevestigen Abdeslams arrestatie.
• Abdeslam zou gewond zijn aan de knie door een politiekogel.
• Ook een andere verdachte zou gewond zijn geraakt bij de inval.
• De buurt rond de woning in de Vier-windenstraat in Molenbeek waar Abdeslam opgepakt is, is nog altijd afgegrendeld. Mogelijk verschuilen er zich nog personen in de woning.
• Premier Michel zit samen met de Franse president Hollande in de Wetstraat 16.

Lees meer over wat we nu weten in ons overzichtsstuk.

Een ambulance verlaat de plaats waar de politie vanmiddag een inval deed in Molenbeek.Beeld EPA
Beeld Photo News

De politie zet op dit moment een drone in bij het huis in Molenbeek waar Salah Abdeslam gevat is. Mogelijk verschuilen er zich nog personen in het huis, meldt VTM Nieuws.

Premier Michel volgt de situatie ondertussen op de voet met de Franse president François Hollande, minister van Justitie Koen Geens, minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bevestigt op Twitter dat Salah Abdeslam gevat is.

De Franse president François Hollande bevestigt dat de persoon die in Molenbeek werd opgepakt "een individu is dat aanwezig was bij de tragische gebeurtenissen van 13 november". "We weten dat het zonder twijfel een organisator en dader is", zegt hij. De president zal premier Michel vervoegen in de Wetstraat 16. Over de naam van de verdachte blijft Hollande op de vlakte.

Beeld REUTERS

Met de arrestatie van Salah Abdeslam komt een einde aan een 126 dagen durende klopjacht, die begon na de dodelijke aanslagen van 13 november in Parijs. Wie zijn Salah Abdeslam en zijn broers Mohamed en Brahim? U leest het in ons portret.

Volgens de korpschef van de politiezone Brussel-West is Salah Abdeslam levend, maar gewond, opgepakt. De politie moet Abdeslam wel nog formeel identificeren. Dat meldt VTM Nieuws. Ook een andere man zou gewond zijn geraakt bij de politieactie. Beide verdachten zijn met een kogel in het been naar het ziekenhuis afgevoerd.

Beeld EPA

Verschillende media melden dat Salah Abdeslam levend, maar gewond, is opgepakt. Die info is op dit moment echter nog niet bevestigd. De actie is in elk geval nog aan de gang, de politie roept nog altijd dat de aanwezigen in het geviseerde huis zich moeten overgeven met de handen in de lucht.

Premier Charles Michel heeft ondertussen de Turks-Europese top voortijdig verlaten, waar er zonet een akkoord is bereikt.

Het federaal parket bevestigt dat er een politieactie bezig is in Sint-Jans-Molenbeek, maar geeft verder geen commentaar.

VTM Nieuws meldt dat er meerdere schoten gelost zijn. Een man zou geboeid naar buiten gebracht zijn uit een huis in het centrum van Molenbeek, in de Vier-windenstraat. Verschillende straten zijn afgezet en er is een grote perimeter afgebakend. Eerder vanmiddag raakte al bekend dat er vingerafdrukken van de gezochte terrorist Salah Abdeslam zijn gevonden in het appartement waar de politie dinsdag binnenviel en werd beschoten.

De man die dinsdag werd doodgeschoten in Vorst, is "meer dan waarschijnlijk" ook een handlanger van Abdeslam, meldde het parket eerder.

Het Sint-Pietersziekenhuis in de Brusselse Hoogstraat, waar Salah Abdeslam naartoe is gebracht voor verzorging na zijn arrestatie in Molenbeek, wordt zwaar bewaakt. Dat stelt Belga vast.

Alle in- en uitgangen zijn afgesloten door de sterk aanwezige politie. Iedereen die het ziekenhuis wil binnengaan of verlaten, wordt streng gecontroleerd.

Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het ziet er niet naar uit dat het dreigingsniveau in ons land snel zal dalen. "Het is het OCAD dat daarover beslist, maar het is niet omdat je een, twee of drie verdachten eruit pikt, dat dit direct een invloed heeft op het dreigingsniveau", aldus minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Premier Charles Michel stelde dat men zich geen illusies mag maken. "We worden in Europa geconfronteerd met een nieuwe vorm van bedreiging. We zullen blijvend waakzaam moeten zijn", aldus de eerste minister. "De strijd tegen terrorisme en voor onze vrijheid eindigt vanavond niet."

Parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt is opgelucht dat Abdeslam is opgepakt. "Het is de enige terrorist van Parijs die is kunnen ontsnappen. Maar het onderzoek loopt verder en is nog lang niet ten einde. We zoeken nog altijd actief naar andere personen."

Een snelle uitlevering is voorbarig, aldus de procureur voorbarig. "Het onderzoek loopt nog en we zullen met onze Franse collega's over de verdere procedure overleggen."

De politieoperatie die leidde tot de arrestatie van Abdeslam was helemaal niet gepland om door te gaan om halfvier. "Het plan was om zo laat mogelijk toe te slaan", zegt VTM Nieuw-journalist Faroek Özgünes. Maar het nieuws over de vingerafdruk die gevonden werd in Vorst, zette alles in een stroomversnelling: "Dat werd overal opgepikt door internationale media en dan heeft men heel snel moeten beslissen. De operatie was goed voorbereid, maar het moest sneller uitgevoerd worden."

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon wilde op het VRT-Nieuws enkel kwijt dat de actie "sinds gisterenavond" gepland was, maar de politie autonoom beslist wanneer ze in actie schiet. Volgens hem was er ook geen enkel sprake van een lek naar de pers, zoals her en der wordt geopperd. "Het klopt niet dat we de actie moesten vervroegen door een lek. Die actie was al gepland van gisteravond. Toen wisten we al dat er vandaag actie zou worden ondernomen. De aanwijzingen waren van die aard dat de actie werd opgezet om Abdeslam te vatten."

Jan Jambon.Beeld BELGA

De "We hebben hem"-tweet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wekt wrevel op binnen de regering. Het was een voorbeeld van hoe de doos met Amerikaanse trucs vanmiddag helemaal openging.

De Franse oud-politicus Alain Marsaud, die in de jaren tachtig aan de wieg stond van de Franse antiterreurdienst, heeft hard uitgehaald naar de Belgische autoriteiten. "België heeft echt behoefte aan een enorme revolutie van de veiligheidsdiensten, want ze zijn medeverantwoordelijk, nee, helemaal verantwoordelijk voor de aanslagen van 13 november. Het was tijd dat de Belgen er een eind aan zouden maken", vervolgde Marsaud. "Het is toch niet de geloven dat die man nog steeds vrij rondliep?"

Marsaud noemde het bovendien kwalijk dat Abdeslam levend is opgepakt. "Je had hem neer moeten knallen, nu komt zijn proces op zijn vroegst in 2020."

Buitenlandse nieuwswebsites, waaronder CNN, BBC maar ook Al Jazeera, brengen de arrestatie van Salah Abdeslam prominent in beeld.

Lees er hier meer over.

Het gezicht van de terreurstrijd sinds de aanslagen in Parijs: dat is Salah Abdeslam. Wat de precieze rol van de 26-jarige man daar was, is nog steeds niet helemaal duidelijk.

Lees er hier meer over.

Beeld BELGA

Premier Charles Michel en de Franse president François Hollande maken zich op voor een gezamenlijke persconferentie op de Wetstraat 16, het kantoor van de Belgische premier. Dat bevestigt het kabinet van de eerste minister. Een precies startuur ligt nog niet vast.

De politiezone Brussel West heeft een gratis telefoonlijn opgestart naar aanleiding van de politieactie in het centrum van Molenbeek. Inwoners van Molenbeek en familie kunnen er terecht voor meer informatie. Wie nood heeft aan informatie, kan bellen naar het nummer 02/600.49.61.

De burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, Françoise Schepmans, heeft ook het noodplan afgekondigd. De inwoners die niet naar huis kunnen, kunnen opgevangen worden in het gemeentehuis of het aanpalende AJJA-gebouw. Het noodplan is geactiveerd uit voorzorg, in het geval dat de operatie in de avond voortduurt. Er worden ook maatregelen getroffen in een jeugdherberg en een hotel op het grondgebied. Een twintigtal kinderen zit nog vast in scholen aan de Vier-Windenstraat. De Franstalige en Nederlandstalige school van de wijk zijn nog altijd niet toegankelijk. De ouders worden gevraagd zich naar het gemeentehuis te begeven.

In regeringskringen klinkt kritiek op de tweet van staatssecretaris Theo Francken. "We hebben hem", tweette hij zonet. Maar 'on the record' bevestiging is er nog steeds niet. Francken was het eerste regeringslid dat van zich liet horen. "Zwaar ongepast voor een regeringslid zonder bevoegdheid", zo valt te horen, meldt het persbureau Belga.

Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten tweet ondertussen "We hebben hem".

De grootschalige politie-actie in Molenbeek is zich aan het afwikkelen, meldt onze journalist ter plaatse.

Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Momenteel is het opmerkelijk stil aan het huis. Binnen de veiligheidszone liggen scholen, kinderen zijn nog in de naschoolse bewaking aanwezig. Ongeruste ouders kunnen terecht in het gemeentehuis. De scholen worden alvast scherp bewaakt.

Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA

Bij de politieactie in Molenbeek is de politie mogelijk op zoek naar Salah Abdeslam. Het is op dit moment nog niet duidelijk of Abdeslam aanwezig was in het doorzochte pand, noch of hij gewond zou zijn. Ook op drie andere plaatsen in Brussel, waaronder in Jette, zouden huiszoekingen plaatsvinden.

Brandweer, politie en ziekenwagens zijn aanwezig in de veiligheidszone, zo is te zien op de beelden van VTM. De politie zou flash-granaten hebben afgevuurd in een appartement, en roept dat de inwoners zich naar buiten moeten begeven met de handen in de lucht.

De Vier-windenstraat in Molenbeek ligt om de hoek van de Delaunoystraat, waar vorig jaar de voortvluchtige Salah Abdeslam drie dagen na de aanslag zou zijn weggeglipt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234