Donderdag 06/05/2021

Update

Salah Abdeslam opgepakt: overzicht van klopjacht die 18 weken duurde

Twee dagen voor de bloedige aanslagen aan het Stade de France en concertzaal Bataclan werd Salah Abdeslam gezien in een wagen met Mohamed Abrini die op dit beeld in de auto instapt. Beeld photo_news
Twee dagen voor de bloedige aanslagen aan het Stade de France en concertzaal Bataclan werd Salah Abdeslam gezien in een wagen met Mohamed Abrini die op dit beeld in de auto instapt.Beeld photo_news

Na een klopjacht van meer dan vier maanden is Salah Abdeslam (26) tijdens een politieoperatie in Sint-Jans-Molenbeek rond 17 uur opgepakt. De Fransman die opgroeide in Molenbeek kon na de dodelijke aanslagen op 13 november 2015 in Parijs tot twee keer toe aan de politie ontsnappen. De politie kwam hem uiteindelijk op het spoor na een actie vorige dinsdag in Vorst. Zijn vingerafdrukken werden er aangetoffen na een raid in een appartement waarbij een handlanger van de terrorist gedood werd. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste feiten in de klopjacht naar Europa's meest gezochte terrorist.

13 november 2015: Salah Abdeslam vlucht na aanslagen in Parijs
Bij een zestal terroristische aanslagen in de avond en nacht van 13 november 2015 vielen 129 doden en 350 gewonden. Een week later bezweek nog een slachtoffer. Er waren acht dader: zes kwamen om door eigen toedoen, een zevende door een politiekogel en een achtste vluchtte, hij was Salah Abdeslam, een Fransman die in Molenbeek woonde. Hij werd in de nacht van de aanslagen door twee vrienden uit Molenbeek opgepikt in de Franse hoofdstad. De politiediensten startten onmiddellijk een grote klopjacht maar hij zou tot twee keer toe aan de politie kunnen ontsnappen.

16 november 2015: Familie reageert verbouwereerd
Drie dagen na de bloedige aanslagen blijkt dat drie broers Abdeslam een cruciale rol hebben gespeeld in de gruwel die in Parijs gebeurde. Eén van hen pleegde een zelfmoordaanslag, een tweede werd ingerekend en Salah vluchtte. Kort na de dodelijke aanslagen reageerde zijn familie in onze krant verbaasd: "Van Salah verbaast ons dat écht. Ibrahim daarentegen zagen we wél radicaliseren. Althans een beetje. Maar niet in die mate dat hij dergelijke wreedheden zou plegen als dit. Het was niét zijn plan, dat is zeker. Het feit alleen al dat hij zijn bomgordel tot ontploffing bracht zonder een ander te doden, zegt genoeg."

17 november 2015: Salah voor aanslagen in Duitsland en Oostenrijk
Salah bevond zich voor de aanslagen in Parijs in Duitsland en Oostenrijk. De 26-jarige man zou op 9 september vanuit Duitsland met twee metgezellen naar Oostenrijk zijn doorgereisd, zo meldt een woordvoerder van Binnenlandse Zaken.

21 november 2015: Salah vluchtte met bomvest
Salah Abdeslam droeg tijdens zijn vlucht een bomvest en heeft die mogelijk nog steeds om. Dat zegt de advocaat van een van de mannen die Abdeslam na de aanslagen in Parijs op 13 november oppikten en naar België brachten. Hamza Attou sprak volgens zijn advocaat Carine Couquelet over een "dikke vest'' die Abdeslam aanhad, "misschien een bomvest of zoiets".

23 november 2015: Bomgordel gevonden
De politie onderzoekt een bomgordel die mogelijk is achtergelaten door Salah Abdeslam in een vuilnisbak in een voorstad van Parijs. Het explosief zou lijken op de bomgordels die bij de aanslagen in de Franse hoofdstad werden gebruikt. Volgens de speurders is ook het gsm-signaal van Salah Abdeslam gelokaliseerd in Châtillon op de avond van de aanslagen in Parijs.

29 november 2015: Huiszoeking zonder resultaat
Salah Abdeslam werd niet gevonden bij nieuwe huiszoekingen in Molenbeek. In de Brusselse vonden nieuwe huiszoekingen plaats in de Kempenstraat en Onafhankelijkheidsstraat maar de voortvluchtige terrorist werd niet aangetroffen.

5 december 2015: Gesignaleerd bij Interpol
Op 5 december blijkt dat Brahim en Salah Abdeslam al voor de aanslagen van 13 november gesignaleerd stonden bij Interpol. Brahim Abdeslam stierf op de avond van de aanslagen toen hij zijn bommengordel liet ontploffen. Salah werd de volgende dag in Cambrai gecontroleerd door de Franse ordediensten, maar kon samen met twee metgezellen doorreizen omdat ze daar niet op een lijst stonden.

15 december 2015: Bommengordel Salah gevonden
De bommengordel die enkele weken geleden in de buurt van Parijs werd gevonden, was wel degelijk die van Salah Abdeslam. De politie komt tot die conclusie na het matchen van zijn DNA met zweet dat op de bommengordel is gevonden. De bomgordel werd op 23 november aangetroffen in Montrouge waar ook het gsm-signaal van Salah opgepikt werd.

16 december 2015: Salah passeerde Franse politiecontrole
Jambon zegt in het VTM-magazine Faroek dat Abdeslam aan de politiediensten ontsnapt is: "We hebben pech gehad. Een kwartier later en we hadden Abdeslam." Hoe kan het dat de Franse politie Salah Abdeslam na de aanslagen in Parijs nog controleerde aan de grens, zelfs zijn identiteitskaart vroeg, maar hem niet arresteerde? "We hebben pech gehad", verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in de speciale uitzending van 'Faroek' die op 16 december werd uitgezonden. "Was hij een kwartier later gepasseerd, dan was er wel een hit geweest met de databank."

17 december 2015: Chauffeurs Abdeslam ontkennen betrokkenheid bij aanslagen
Hamza Attou en Mohammed Amri, twee verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, zijn voor de raadkamer verschenen. De twee hebben bekend dat ze Salah Abdeslam in de nacht van vrijdag 13 november op zaterdag 14 november in Parijs zijn gaan halen, maar blijven erbij dat ze niets te maken hebben met de aanslagen zelf.

21 december 2015: "Salah huilde als een kind"
Uit het verhoor van Hamza Attou blijkt dat niet alles volgens plan is verlopen voor Salah Abdeslam. "Hij was wanhopig en huilde als een kind." De terrorist belde na de aanslagen in Parijs naar Hamza Attou en Mohammed Amri met de vraag om hem te komen oppikken. Zijn auto stond in panne in de Franse hoofdstad. Attou en Hamzi, beiden uit Molenbeek, gingen Abdeslam in de nacht van 13 op 14 november halen en brachten hem weer naar Brussel. Onderweg werden ze drie keer tegengehouden door de Franse politie maar ze mochten steeds doorrijden.

30 december 2015: "Vriend van Salah Abdeslam opgepakt bij huiszoeking in Molenbeek".

Bij een raid op een woning in Molenbeek op 16 november wordt de voortvluchtige Abdeslam niet gevonden. Beeld photo_news
Bij een raid op een woning in Molenbeek op 16 november wordt de voortvluchtige Abdeslam niet gevonden.Beeld photo_news

8 januari 2016: Bommengordels in Schaarbeek
Het federaal parket bevestigt dat bij een huiszoeking in Schaarbeek, in december, materiaal gevonden is waarmee explosieven kunnen gemaakt worden, alsook drie bommengordels en een vingerafdruk van Salah Abdeslam. Er zijn aanwijzingen dat de bommen die bij de aanslagen in Parijs gebruikt werden, in Schaarbeek gemaakt werden, en dat Salah Abdeslam zich na de aanslagen in het bewuste pand heeft schuilgehouden.

14 januari 2016: Zocht Salah contact met advocaat Mary?
Salah Abdeslam zou contact gezocht hebben met advocaat Sven Mary. Meester Mary zelf geeft geen enkele commentaar, maar Belga kon vernemen dat er sprake zou zijn van twee contacten, die weliswaar al enkele weken geleden plaatsvonden en zich sindsdien niet meer herhaalden. De contacten werden gelegd door mensen die zich voorstelden als kennissen van Salah Abdeslam.

19 februari 2016: Salah Abdeslam niet in Marokko
Salah Abdeslam houdt zich niet schuil in Marokko, want als hij na de aanslagen in Parijs wel naar daar was gereisd, dan was hij al opgepakt, zegt de grote baas van de Marokkaanse anti-terreurdienst in een interview met de Franstalige collega's van RTL. Volgens de krant La Dernière Heure zou Abdeslam in de weken na de aanslagen in Parijs ook niet in Molenbeek verbleven hebben, maar ondergedoken gezeten hebben op een adres in Schaarbeek.

11 maart 2016: Zat Salah Abdeslam in Nederland?
Volgens de Franse krant Le Parisien onderzoeken speurders of Salah Abdeslam op 14 november in Amsterdam was, één dag na de aanslagen in Parijs. Het Franse gerecht zou daar een tip over gekregen hebben. Het staat vast dat zijn kompaan Ahmed Dahmani in die periode in Nederland was, want hij nam die dag het vliegtuig van Schiphol naar Antalya in Turkije. Daar werd Dahmani opgepakt. Een internationale commissie zoekt nu uit of Abdeslam bij hem was in Nederland, al gaat ons federaal parket daar niet van uit.

18 maart 2016: Definitief spoor naar Abdeslam gevonden
In het appartement in Vorst waar eerder deze week een schietpartij plaatsvond, zijn vingerafdrukken gevonden van de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam, meldt het federale parket eerder op de dag. De politiediensten trekken in de vooravond naar de buurt van de Vier-windenstraat en de Delaunoystraat in Molenbeek waar Salah Abdeslam bij het verlaten van een pand in de knie geschoten wordt. Na vier maanden zoeken is de meest gezochte terrorist van Europa ingerekend.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234