NieuwsAanslagen Parijs
Salah Abdeslam noemt zichzelf ‘geen gevaar voor de samenleving’ tijdens terreurproces in Parijs
Salah Abdeslam, de enige overlevende van het commando dat verantwoordelijk was voor de terreuraanslagen van 13 november 2015 in Parijs, heeft tijdens het proces gezegd dat hij ‘geen gevaar voor de samenleving’ zou zijn als hij zou vrijkomen.
De Fransman erkende “zijn deel van de verantwoordelijkheid” en zei “bezig te zijn de gevolgen ervan te betalen. Uiteindelijk, het is afgelopen, ik ben moe.” Als hij de gevangenis verlaat zou hij naar eigen zeggen “geen gevaar voor de samenleving” zijn. “Ik ga niemand doden, ik ga niemand verwonden, ik heb het nooit gedaan”.
Gevraagd naar wat hij doen als hij zou vrijkomen, verzekerde Abdeslam dat hij Frankrijk en België zou verlaten. Hij sprak van Marokko. “Hier ben ik gediaboliseerd, de mensen houden niet van mij, ik ben misschien in gevaar. Ik kan hier niet blijven.”
Bommengordel
Ook bevestigde Abdeslam dat het idee had opgegeven om zijn bommengordel die avond tot ontploffing te brengen. “Je kan de mensen die niemand hebben gedood niet veroordelen alsof we de leiders van Islamitische Staat zijn”, zei Abdeslam. “In werkelijkheid hebben wij tegen onszelf gezegd ‘ik had dit ding moeten laten ontploffen’ (...), we zeggen tegen onszelf ‘heb ik het juiste gedaan door terug te krabbelen of had ik tot op het einde door moeten gaan?’”
In het begin van zijn verhoor woensdag voor het bijzondere hof van assisen in Parijs had de hoofdverdachte gezegd: “Ik heb niemand gedood en ik heb niemand verwond. Zelfs geen schrammetje.”
Enkele uren later vroeg een advocaat van de burgerlijke partijen naar dat moment van inkeer. “Ik ben niet de enige (van de beschuldigden, red.) die het had over terugkrabbelen, we hebben al verschillende mensen horen zeggen: ‘ik kan dit niet, ik ben van gedachte veranderd’”, antwoordde Abdeslam.
‘Militaire operaties’
Op de vraag van rechtbankvoorzitter Jean-Louis Périès wat zijn beweegredenen waren om betrokken te raken bij de activiteiten van de terroristische groepering, antwoordde Abdeslam dat hij geschokt was door video’s van luchtaanvallen door de internationale coalitie in Syrië.
Lees ook
Salah Abdeslam op terreurproces: ‘Ik was niet zo’n danser’
‘The New York Times’ keert terug naar Molenbeek: kan het ‘hellhole’ het stigma van zich afschudden?
“Wanneer IS besluit aanvallen uit te voeren, militaire operaties op Europees grondgebied, is dat niet met het doel zwarte vlaggen boven het Westen te laten wapperen”, vervolgde hij. “Er zijn twee soorten militaire operaties: de offensieve jihad om land te veroveren en de defensieve jihad om het grondgebied van de Islamitische Staat te verdedigen. Dit was ter verdediging tegen de coalitie die IS bombardeerde.”
“Is het een militaire operatie om een concertzaal of restaurants aan te vallen?”, zo vroeg Jean-Louis Périès. “Ze werkten met de middelen die voorhanden waren. (...) Als er burgerslachtoffers vielen, was dat om indruk te maken”, verdedigde de beschuldigde zich.
Gevraagd naar een blitzbezoek dat hij in de zomer van 2015 bracht aan Griekenland, samen met een andere verdachte in het proces, Ahmed Damani, die kort daarvoor naar Syrië was vertrokken, sprak Salah Abdeslam van een “roadtrip om adem te halen”. “Ik weet dat voor u alles verband houdt met de aanslagen, maar er is ook het sociale leven”, zei hij.