Donderdag 08/12/2022

Belangrijk nieuwsAanslagen Parijs

Salah Abdeslam krijgt levenslang voor aanslagen Parijs, ook andere beklaagden over hele lijn schuldig

Salah Abdeslam zoals hij eerder dit jaar werd getekend in de rechtbank in Parijs. Beeld AFP
Salah Abdeslam zoals hij eerder dit jaar werd getekend in de rechtbank in Parijs.Beeld AFP

Op het proces over de aanslagen in Parijs zijn Salah Abdeslam, de enige overlevende aanslagpleger, en 18 van de 19 andere verdachten schuldig bevonden. Abdeslam krijgt een levenslange celstraf en kan nooit meer vrijkomen. Terroristen vermoordden op 13 november 2015 130 mensen in concertzaal Bataclan, bij het voetbalstadion Stade de France en in meerdere horecazaken.

Redactie

De aanklagers hadden levenslang geëist tegen de enige overlevende aanslagpleger Salah Abdeslam, zonder kans op vroegtijdige vrijlating. Het hof beschouwt hem als mededader en hij is schuldig bevonden aan terrorisme, moord in georganiseerd verband en lidmaatschap van een criminele bende. Voor die feiten krijgt hij een levenslange celstraf zonder de mogelijkheid ooit vervroegd vrij te komen. Levenslang zonder de mogelijkheid vrij te komen is de zwaarste straf in de Franse strafwet. Tot vandaag is ze nog maar vier keer uitgesproken.

De advocaat van Abdeslam noemde een eventuele levenslange gevangenisstraf al “een langzame doodstraf”.

Het hof stelde vast dat Abdeslams bommengordel niet functioneel was, “wat grote vragen oproept over zijn uitleg daarover”, aldus de rechtbankvoorzitter. Volgens Abdeslam was hij op het laatste moment van gedachte veranderd en liet hij zijn bommengordel “uit menselijkheid” niet ontploffen.

Salah Abdeslam na zijn arrestatie in 2016. Beeld AP
Salah Abdeslam na zijn arrestatie in 2016.Beeld AP

Ook levenslang voor ‘man met hoedje’

Ook de 37-jarige Mohamed Abrini, “de man met het hoedje”, riskeerde een levenslange opsluiting en kreeg uiteindelijk die straf waarvan hij minstens 22 jaar effectief zal moeten uitzitten. Hij vervoerde onder meer de terroristen naar Parijs in november 2015. Zelf was hij niet actief betrokken bij de aanslagen in Parijs, omdat hij al naar Brussel was teruggekeerd. “Abrini was volledig geïntegreerd in de terreurcel, maar hij heeft duidelijk op het laatste moment opgegeven”, oordeelde het hof.

Het hof achtte alle twintig beklaagden schuldig, maar maakt enkel voorbehoud bij de betrokkenheid van Brusselaar Farid Kharkhach, de man die valse identiteitskaarten leverde. Hij wordt enkel schuldig geacht aan bendevorming met het oog op oplichting.

Mohamed Abrini. Beeld AP
Mohamed Abrini.Beeld AP

Osama Krayem en Sofien Ayari moesten volgens plannen op die bewuste 13 november 2015 een aanslag uitvoeren op de luchthaven van Schipol, maar die ging om onbekende redenen niet door. Ze doken na de aanslagen wel onder in ons land met de terroristen. Normaal zou Krayem zichzelf opblazen bij de aanslagen in ons land op 22 maart 2016, maar hij bedacht zich. Zij kregen 30 jaar cel waarvan ze minstens twee derde moeten uitzitten.

Ayari werd vier dagen voor de aanslagen in Brussel dan weer opgepakt, samen met Abdeslam. Omdat hij drie dagen eerder betrokken was bij de schietpartij in de Driesstraat in Vorst, waar Abdeslam zich schuilhield, is hij in België al tot 20 jaar cel veroordeeld.

Gesneuveld

Over Ousama Atar zegt het hof dat hij instructies gaf en “assisteerde bij de uitvoering van verschillende reeksen misdaden door strijders uit Syrië te rekruteren. Hij werkte mee aan de voorbereiding van de aanslagen.” Tegen Atar, die vermoedelijk in Syrië is gesneuveld als IS-strijder, wordt bij verstek levenslang geëist.

Mohamed Bakkali, die onder een valse naam meerdere safehouses voor de Parijse terreurcel huurde, krijgt 30 jaar cel. Tegen hem was levenslang geëist.

Beveiligde kazerne

Sinds maandag hadden de vijf beroepsrechters die het hof vormen en hun substituten zich teruggetrokken in een beveiligde kazerne in de omgeving van Parijs om te beraadslagen. Ze mochten er niet weg tot de zitting zou hervatten vanavond.

In totaal stonden twintig personen terecht voor betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Zij zouden niet direct de aanslagen hebben voorbereid, maar hebben geholpen met bijvoorbeeld het bieden van onderdak of het leveren van wapens. Zes personen werden bij verstek berecht, onder wie vijf vooraanstaande IS-leden die vermoedelijk in Syrië zijn overleden.

Zeven terroristen die de bloedbaden aanrichtten, bliezen zichzelf daarbij op of zijn door de politie doodgeschoten.

Overzicht: deze straffen werden uitgesproken

Het hof ziet Salah Abdeslam als mededader van de aanslagen in Parijs, medeplichtig aan moord, poging tot moord en ontvoering, allemaal als onderdeel van een georganiseerde bende. Hij krijgt een levenslange celstraf, zonder ooit kans te maken om vrij te komen.

Mohamed Abrini, in ons land vooral bekend als “de man met het hoedje”, krijgt ook levenslang, maar kan na 22 jaar wel aanspraak maken om vrij te komen.

Osama Krayem en Sofien Ayari moesten volgens plannen op die bewuste 13 november 2015 een aanslag uitvoeren op de luchthaven van Schipol, maar die ging om onbekende redenen niet door. Beide mannen krijgen een celstraf van 30 jaar, waarvan ze twee derde volledig moeten uitzitten.

Mohamed Bakkali, een 38-jarige Marokkaanse Belg die opgroeide rond Brussel, wordt beschouwd als het logistieke meesterbrein achter de aanslagen, omdat hij schuilplaatsen en auto’s had geregeld voor de aanslagplegers. Hij werd veroordeeld tot 30 jaar celstraf, waarvan hij zeker twee derde volledig moet uitzitten. “Hij speelde op logistiek vlak een zeer cruciale rol”, oordeelde het hof.

Hamza Attou, een vriend van Salah Abdeslam, krijgt vier jaar cel. Hij reed in de nacht na de aanslagen samen met Mohammed Amri naar Parijs om Abdeslam op te halen en terug naar ons land te brengen. Amri zelf werd veroordeeld tot een celstraf van vier jaar.

Ali Oulkadi bracht Salah Abdeslam na aankomst in ons land naar Schaarbeek, waar hij in een appartement onderdook. Voor hem werd de lichtste straf gevraagd, namelijk vijf jaar. Het hof legde hem uiteindelijk een celstraf van vijf jaar op.

De Algerijn Adel Haddadi, die in Oostenrijk werd opgepakt voor hij een aanslag kon plegen, krijgt 18 jaar cel, waarvan hij minstens twee derde moet uitzitten. Zijn kompaan Muhammad Usman, die eveneens in Oostenrijk werd gearresteerd, krijgt dezelfde straf.

De 39-jarige Farid Kharkhach, die rond Brussel opgroeide, stond terecht omdat hij valse Belgische identiteitsdocumenten bezorgde aan terroristen. Hij was de enige die voor een aanklacht, namelijk terroristische samenzwering, werd vrijgesproken. In plaats daarvan werd hij veroordeeld voor criminele samenzwering en kreeg hij twee jaar celstraf opgelegd.

De Belg Yassine Atar was betrokken bij alle voorbereidingen van de aanslagen. Hij is de jongere broer van Oussama Atar, die volgens de aanklacht de aanslagen heeft georganiseerd en kamikazes heeft gerekruteerd. Hij is ook de neef van broers El Bakraoui, die zich opbliezen bij de aanslagen in ons land in 2016. Hij moet uiteindelijk acht jaar naar de cel, waarvan twee derde zeker moet worden uitgezeten.

Ali El Haddad Asufi krijgt tien jaar cel, waarvan hij twee derde volledig moet uitzitten, omdat hij samen met Atar en Mohamed Bakkali voorbereidingen trof voor de aanslagen en terroristen onder meer aan wapens hebben geholpen.

Abdellah Chouaa krijgt dan weer vier gevangenisstraf opgelegd, waarvan drie jaar voorwaardelijk. Hij was een logistieke hulp voor de terreurcel, maar was ook chauffeur van Mohamed Abrini.

Verder werden bij verstek nog zes andere daders veroordeeld voor straffen tussen de 30 jaar en levenslang. Het gaat om Ahmad Alkhald, Oussama Atar, Ahmed Dahmani, Fabien Clain, Jean-Michel Clain en Obeida Aref Dibo.

Lees ook

Salah Abdeslam doorbreekt dan toch het stilzwijgen tijdens proces over aanslagen Parijs

Oussama Atar, het vermoedelijke brein achter de terreuraanslagen in Parijs en Brussel. ‘Het verhaal van Atar is extreem gênant voor België. Een staatszaak waar niemand graag over praat’

Waarom de dodentol nog een pak hoger had kunnen zijn dan 130

‘Het verhaal van Atar is extreem gênant voor België. Een staatszaak waar niemand graag over praat’

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234