Maandag 24/01/2022

Salafisten maken school in België

De staatsveiligheid waarschuwt voor de verspreiding van salafistisch gedachtegoed in ons land, met steun van de Saoedische overheid. Onder andere in Brussel, Antwerpen en Gent organiseren ultraorthodoxe islamitische organisaties lezingen en onderwijs.

De staatsveiligheid vindt het "verontrustend" dat salafisten via onderwijs hun gedachtegoed proberen te verspreiden. "Het salafisme en het wahabisme verwerpen de democratische staatsorde, het westerse rechtssysteem en basisbeginselen zoals de maatschappelijke gelijkheid van man en vrouw", zeggen bronnen binnen de inlichtingendiensten. "Dat versterkt de mogelijke ontwikkeling van eeen parallelle maatschappij, waarbij de meest extremistische moslims zich isoleren van de rest van de samenleving. Dat kan leiden tot maatschappelijke fricties."

Salafisme is een containterbegrip. Zowel orthodoxe moslims die willen leven en laten leven, als minder vreedzame aanhangers worden onder één paraplu gestopt. Aanhangers van deze stroming - sommigen zeggen 'sekte' - binnen de soennitische islam, proberen zo strikt mogelijk de voorschriften van de islam volgen. Hoe je dat doet, is binnen de verschillende groepen een voortdurende bron van discussie, zelfs conflict.

De bekendste stroming is het wahabisme, de officiële geloofsleer van Saoedi-Arabië. De verspreiding van die geloofsleer is volgens de Belgische staatsveiligheid "een prioriteit" van de Saoedische buitenlandpolitiek, en onderwijs, lezingen en conferenties zijn daarvoor belangrijke instrumenten. Dat vinden trouwens ook andere salafisten, ze beconcurreren elkaar met het werven van nieuwe gelovigen.

Ook in ons land, zegt de staatsveiligheid, worden 'onderwijsinitiatieven' ondersteund vanuit Saoedi-Arabië. Geen grote scholen, maar kleine lokaaltjes waar lezingen en cursussen worden gegeven, of moskeeën die gebruikmaken van Saoedisch geld of predikers. Het Centre Islamique et Culturel de Belgique in Brussel stuurt bijvoorbeeld al sinds de jaren negentig theologiestudenten naar de universiteit van Medina met Saoedische onderwijsbeurzen. Na hun opleiding kunnen deze predikers in eigen land het gedachtegoed verder verspreiden. Het gaat voornamelijk om bekeerlingen en Marokkaanse Brusselaars, meestal late twintigers of dertigers. Ook de Jardin des Jeunes in Laken en het Centre Al Imam al Bokhari in Brussel staan bekend om hun salafistische inspiratie.

In Vlaanderen heeft deze fundamentalistische strekking jongere wortels, voornamelijk bij gebrek aan Nederlandstalige geleerden en boeken. Maar sinds een paar jaar krijgen in Antwerpen, Gent, Mechelen en Hasselt predikers en docenten uit Nederland voet aan de grond. Onder andere het Dar Al Ilm-instituut uit Tilburg organiseerde vorig jaar in Gent en Antwerpen een cursus geschiedenis van de islam. Er zijn plannen om dat dit jaar opnieuw te doen, zegt een vriendelijk dame aan het secretariaat. Op inhoudelijke vragen wil ze niet ingaan, maar op de website van de organisatie is te lezen dat het enthousiasme van de Belgische cursisten "duidelijk merkbaar en hoorbaar was". Dar-al-Ilm, "met de evenwichtige benadering", is in België "hard nodig", zo klinkt het verder.

Volgens een Nederlandse studie door de Universiteit van Amsterdam uit 2010 is deze organisatie 'niet expliciet salafistisch', maar is ze er wel sterk door beïnvloed. Een van de hoofddocenten is actief in de Nederlandse moskee die in 2005 in opspraak kwam in het onderzoek naar de Hofstadgroep, toen bleek dat een groepje extremistische jongeren met terreurgedachten de moskee bezocht.

Een andere Nederlandse organisatie die volgens haar website cursussen geeft in Hoboken, is het Instituut voor Opvoeding en Educatie. Die instelling werd opgericht door Ahmed Salam, een van de belangrijkste politieke salafisten in Nederland. In 2009 schreven twee Nederlandse onderzoekers dat de opvattingen van deze man over het geloof 'moeilijkheden' kunnen opleveren voor de 'maatschappelijke integratie' van zijn aanhangers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234